SRPSKI POLITIČAR UBIJEN JE PRED TV KAMERAMA! Portir mu pucao u potiljak, ni danas se ne zna nalogodavac (VIDEO)
Boško Perošević, Foto: Printscreen

jezivo

SRPSKI POLITIČAR UBIJEN JE PRED TV KAMERAMA! Portir mu pucao u potiljak, ni danas se ne zna nalogodavac (VIDEO)

Perošević je ubijen 13. maja 2000. godine na Novosadskom sajmu, pred TV kamerama

Objavljeno: 10:18h
  • 31

Ove godine, navršila se 21 godina od ubistva nekadašnjeg predsednika Izvršnog veća Vojvodine i člana Izvršnog i Glavnog odbora SPS, Boška Peroševića.

Tada visoki funkcioner SPS, tog dana je bio u obilasku Novosadskog sajma. Posle atentata, ubica je pokušao da pobegne. Do danas nije rasvetljeno ko je naručilac likvidacije jednog od najperspektivnijih srpskih političara u to vreme.

Perošević je ubijen 13. maja 2000. godine na Novosadskom sajmu, pred TV kamerama.

Likvidiran je iz pištolja u glavu, prilikom obilaska Novosadskog sajma. Na njega je dva sata nakon što je otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam, pucao portir Novosadskog sajma Milivoje Gutović iz Ratkova (50), rodnog mesta tadašnjeg prvog čoveka vojvođanske Vlade.

Lekari su se više sati borili za njegov život ali je Perošević i pored napora doktora preminuo dok dana nešto posle 16 časova.

Prema izjavama očevidaca, po izlasku iz hale Peroševiću je zazvonio mobilni telefon i on je zastao dok su zvaničnici i obezbeđenje nastavili obilazak. Nekoliko sekundi nakon toga prema, kako se navodi u dokumentima iz istrage, Peroševiću je s leđa prišao Gutović i iz neposredne blizine mu pucao u potiljak.

Funkcioner SPS je pao obliven krvlju, a prvi mu je prišao tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine dr Živorad Smiljanić. Tako onesvešćenog Peroševića su uneli u prvo vozilo koje su tu našlo i odvezli ga do ulazne kapije Sajma, odakle je kolima hitne pomoći prebačen u novosadsku bolnicu.

Gutović je posle zločina pokušao da pobegne trčeći prema drugom izlazu iz hale, ali su ga radnici obezbeđenja uz pomoć nekoliko izlagača i posetilaca, ubrzo uhvatili.

Samo tri meseca pred ubistvo on je postavljen za predsednika Gradskog odbora SPS-a u Novom Sadu. Ni kad je postao šef novosadskih socijalista nije promenio stil, pa je uglavnom obilazio obnavljanje mostova, govorio o razvoju poljoprivrede i revitalizaciji vojvođanske metalne industrije.

Njegov prijatelj i tadašnji sekretar Pokrajinskog odbora SPS-a Dušan Bajatović svojevremeno je izjavio da je Perošević ubijen da ne bi postao jedna od ključnih ličnosti političke scene Srbije.

- Znam da ima onih kojima je smetao, i u tadašnjoj vlasti i u opoziciji, i da je mnogima njegova smrt odgovarala. Zato sam i ubeđen da je njegovo ubistvo naručeno i da ubica nije slučajno pucao u njega, kako to možda neki misle - rekao je 2004. godine Bajatović.

Ubica je proglašen neuračunljivim a do danas nije istraženo do kraja ko je naručilac ilikvidacije Boška Peroševića.

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media