TUGA! Preminuo Predrag Pantović
Sveće, Foto: Profimedia

užasna vest

TUGA! Preminuo Predrag Pantović

Kao stipendista francuske vlade 1976. godine boravio je u Parizu na francuskoj televiziji radi stručnog usavršavanja u oblasti TV tehnologija

Objavljeno:

U Beogradu je 7. avgusta, posle kraće bolesti, u 81. godini, preminuo Predrag Pantović, višegodišnji radnik RTS, karikaturista, satiričar i autor animiranih filmova, saopštlo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS), čiji je Pantović bio član.

Predrag Pantović rođen je 21. juna 1941. godine u Obrenovcu, diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odsek elektronika i telekomunikacije, a u Rradio-televiziji Srbije radio je od 1973. do 2001. godine kao „tehničko vođstvo“ uglavnom na informativnim emisijama.

Kao stipendista francuske vlade 1976. godine boravio je u Parizu na francuskoj televiziji radi stručnog usavršavanja u oblasti TV tehnologija.

U oblasti animiranog filma Pantović je od 1963. do 2002. godine kao animator i režiser učestvovao u izradi 600 minuta umetničkog, nastavnog i propagandnog materijala za veći broj producenata.

Proizveo je 11 autorskih filmova koji su nagrađivani u zemlji i svetu, a najznačajniji radovi u oblasti animiranog filma bili su mu kratki filmovi „Biciklista“, „Zajednička fotografija“, Istina“, „Montaža“.

Pantović je objavljivao karikature u dnevnim listovima „Borba“, „Naša Borba“ i „Danas“, a 1972/73. objavljivao je i tekstove za decu u emisiji „Dobro jutro, deco“ Radio Beograda. Kraće satirične tekstove objavljivao je u „Borbi“ „Sponi“, „Našoj Borbi“.

Nagrađen je Velikom zlatnom medaljom „Beograd“ (1987) na 34. festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u jugoslovenskoj konkurenciji, a dobitnik je zlatnog Pjera (1990) za karikaturu.

Posmrtni ostaci Predraga Pantovića biće, po ličnoj želji, kremirani na beogradskom Novom groblju, a vreme kremacije biće naknadno objavljeno, navodi u saopštenju UNS.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.