HEKTAR ZEMLJIŠTA TRI PUTA SKUPLJI NEGO U REGIONU: Skočila cena njiva u Srbiji
Njiva, Foto: Nemanja Nikolić

REKORDER!

HEKTAR ZEMLJIŠTA TRI PUTA SKUPLJI NEGO U REGIONU: Skočila cena njiva u Srbiji

Poslednjih godina cena poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini veoma je skočila.

Objavljeno:

Oranice u Južnobačkom okrugu i dalje drže cenu i najskuplje su u Srbiji, a sve su bliže o cenama koje imaju neke od zemalja Evropske unije, pa čak i više.

Prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), za drugi kvartal ove godine, prosečna cena hektara u ovom delu Vojvodine bila je 11.700 evra što je rast u odnosu na 10.400 evra, u istom periodu 2020.

Sledi Severnobački okrug gde su cene bile, u proseku, 9.550 evra, u Severnobanatskom 7.600 evra za hektar, u Južnobanatskom iznose 7.250, a u srednjem Banatu 6.900, što je malo skuplje nego prošle godine, ali jeftinije nego 2019.

Međutim, dok na severu "divlja" cena poljoprivrednog zemljišta, u Šumadiji, zapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji, kao i u beogradskom regionu su u stagnaciji pa i u padu, u poslednje tri godine. U ovim krajevima zemlje prosečne cene hektara kreću se od 2.750 evra, koliko je u južnoj i istočnoj Srbiji, do 3.700 u beogradskom regionu.

Ovi iznosi za plodnu vojvođansku zemlju sve su bliži, ako ne i viši, u odnosu na mnoge države Evropske unije. Kako je nedavno objavio portal Agroklub, u Hrvatskoj se i dalje mogu kupiti ornice za manje od 4.000 evra po hektaru. Prosečna cena u toj zemlji je 3.395 evra i najniža je u Evropskoj uniji.

Hektar u Holandiji, prema poslednjoj evropskoj statistici, u proseku košta gotovo 70.000 evra. U Italiji je 34.156, dok je u Sloveniji već upola manja cena. U Španiji i Grčkoj hektar oranicekreće se u proseku oko 12.000 evra, a u Bugarskoj i Rumuniji oko 5.000, dok se u Letoniji i Estoniji zemljište može kupiti za manje od 4.000 evra.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.