TAST SLOVENAČKOG KAVČANINA PREUZEO U BEOGRADU 5,5 MILIONA EVRA: Novac od prodaje narkotika u Španiji!
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

PRLJAV NOVAC

TAST SLOVENAČKOG KAVČANINA PREUZEO U BEOGRADU 5,5 MILIONA EVRA: Novac od prodaje narkotika u Španiji!

U junu je u Sloveniji uhapšeno više od 60 osoba koje se sumnjiče da su upravljale slovenačkim ogrankom kavačkog klana

Objavljeno:

Članovi slovenačke ćelije kavačkog crnogorskog klana prošvercovali su 5,6 miliona evra zarađenih prodajom narkotika u Španiji u Beograd preko tasta Filipa Vrzića, jednog od vođa tamošnje krimi-ekipe, prenose podgoričke Vijesti krivičnu prijavu koju je policija Slovenije podnela Specijalnom tužilaštvu. Kako se sumnja, slovenački „kavčani“ najviše su se bavili trgovinom i transportom droge i oružja, a navodno su blisko sarađivali sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, glavnim vojnicima „kavčana“ u Srbiji.

Veze preko Skaja

Podsetimo, u junu je u Sloveniji uhapšeno više od 60 osoba koje se sumnjiče da su upravljale slovenačkim ogrankom kavačkog klana, čiji je vođa, kako se veruje, Radoje Zvicer, i da su po nalozima šefova te kriminalne grupe prošvercovali najmanje 790 kilograma kokaina.

Istražitelji su došli do dokaza da je transport najmanje 5,6 miliona evra naredio Podgoričanin Milan Vujotić i otkrili ko je i kada prenosio po 1,4 miliona evra. U spisima nije navedeno ime tasta srpskog državljanina.

Nestalo 20.000 evra

- Inspektori iz Slovenije sa kolegama iz više evropskih država prikupili su dokaze o tome da su najmanje četiri puta članovi te kriminalne grupe prošvercovali po 1.400.000 evra u kešu iz Španije u prestonicu Srbije. Kurire su organizovali Vrzić i drugi šef slovenačke ćelije „kavčana“ Klemen Kadivec - piše u prijavi slovenačke policije.

Prvi put, na zahtev Vujotića, to su učinili u drugoj polovini januara 2019. godine.

- Slušajući upute svojih šefova i Darka Nevzatovića, novac je u Barseloni preuzeo kurir - vozač teretnjaka Mario Budimir, čije je ime na kriptovanoj Skaj aplikaciji JSK. Sa utovarenim kešom, sakrivenim u kabini, on je 20. januara stigao u Sloveniju, gde je volan teretnjaka preuzeo Darko Nevzatović Kasper. Nevzatović je prvo 20. januara u Mađarskoj istovario legalni tovar, a dan kasnije je u Slovačkoj utovario legalnu robu namenjenu Srbiji. Sve vreme novac je bio u sakrivenom prostoru. Dana 23. januara prvo je u Beogradu istovario legalni tovar, a potom keš predao muškarcu, najverovatnije tastu Filipa Vrzića - piše u prijavi.

Vujotić je, prema prijavi, Vrziću i Kadivcu 6. februara naredio da organizuju prevoz još 1,4 miliona evra.

- Njih dvojica su prenela naredbu Nevzatoviću, koji je angažovao Budimira da ode u Španiju teretnjakom i u Sloveniju doveze novac. Budimir je u od nepoznatog dostavljača preuzeo novac i sakrio ga u postelji kabine vozača. U Sloveniji je novac predao Nevzatoviću, koji ga je sakrio u postelju teretnjaka, nakon čega je Nevzatović 12. februara u Ljubljani utovario legalnu robu namenjenu Srbiji i odvezao se u Beograd. Dan kasnije u Beogradu je prvo završio istovar robe, a potom je muškoj osobi, najverovatnije tastu Filipa Vrzića, predao keš. Vujotić je, piše u prijavi, još dva puta naredio da se novac preuzme od klanova koji su za „kavčane“ radili u Španiji i doveze do Beograda.

Prema podacima slovenačkih istražitelja, treći prevoz 1,4 miliona evra organizovan je u aprilu.

- Tada su šefovi klana utvrdili manjak od 60.000 eura i pripisali ga Nevzatoviću, koji je već imao dugovanje prema klanu koje se odnosilo na početna ulaganja. Nakon što je ta „tranša“ stigla u ruke Vrzićevog tasta, Vujotić je tražio da se u Beograd prebaci još 1,4 miliona evra. Prema istim informacijama, Nevzatović je od Budimira zahtevao da on vozi keš od Barselone do prestonice Srbije, što je ovaj i učinio. U Beogradu su vođe klana utvrdile da nedostaje 20.000 eura, zbog čega su Budimira dva sata ispitivali na detektoru laži.

Poligrafski test

Poligrafsko testiranje kurira Maria Budimira naredio je Filip Vrzić, jedan od organizatora slovenačke ćelije kavačkog kriminalnog klana, piše u spisima. I taj dug pripisan je Nevzatoviću, koji je zbog toga tražio da ga više ne uključuju u prevoz velikih količina novca.

Inače, Vujotić je demantovao u medijima sve navode iz krivične prijave i saopštio da nema veze sa švercom droge, kao i da ne poznaje Vrzića.

Transport

Švercovali drogu i oružje u Srbiju

l Više od 34 kilograma kokaina kuriri slovenačke ćelije kavačkog klana preuzeli su, navodno, krajem maja 2019. godine u Holandiji od Milana Vujotića.

Njihov kurir Darko Nevzetović u Ljubljani je sedam kilograma predao Drejcu Kovaču, nakon čega mu je Miloš Joksimović doneo šest ili sedam poluautomatskih i dva automatska pištolja. Sa tim skrivenim tovarom i preostalih 27 kilograma kokaina, Nevzatović je otišao u Beograd, gde je predao drogu i oružje.

Pune torbe para

Vraćali novac jer nije moglo sve da stane u bunker!

l Treći put kada je Vujotić tražio od Filipa Vrzića i Klemena Kadivca da prenesu novac iz Španije u Beograd, kurir je morao da vrati deo novca, jer nije imao gde da ga sakrije.

U spisima slovenačke policije piše da je Vujotić 4. aprila 2019. tražio da se keš preuzme u Španiji od dve kriminalne grupe koje su u toj državi delovale pod okriljem kavačkog klana. Po novac je iz Ljubljane krenuo Nevzatović, koji je u Barseloni preuzeo keš.

- Prvo mu je jedna kriminalna grupa donela dve sportske torbe sa gotovinom, koju je Nevzatović sakrio u krevet kabine teretnjaka. Zatim mu je druga kriminalna grupa dostavila veliki kovčeg sa gotovinom. Pošto novac nije mogao stati u sakriveni bunker, Nevzatović im je vratio deo gotovine - piše u krivičnoj prijavi.

Inspektori objašnjavaju da je Nevzatović u španskom kraju Vals utovario legalni tovar i krenuo ka Sloveniji. Robu je istovario u Gorici, potom u Hrvatskoj opet utovario kamion i 12. aprila stigao u Beograd:

- Nakon što je u Beogradu istovario legalni tovar, muškarcu, koji je najverovatnije tast Filipa Vrzića, predao je 1.400.000 evra.

Bonus video:

07:00

HOROR U STARAČKOM DOMU: Snežana Pantelić, Biljana Zekavica i Ivan Simić u Usijanju dana NI POLICIJA NIJE MOGLA DA UĐE U JEDNU SOBU

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.