Odložena presuda Čaba Deru, suđenje se nastavlja 27.jula
Čaba Der, Foto: Printscreen

odluka

Odložena presuda Čaba Deru, suđenje se nastavlja 27.jula

Der i Cigler su optuženi za krivično delo teško ubistvo napodmukao način, jer su kao saizvršioci ubili Markovića

Objavljeno: 12:20h

Viši sud u Beogradu odlučio je danas da ne objavi presudu Čabi Deru i Alanu Cigleru, zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom Brdu 5. januara 2019. godine, već je zakazao još jedno suđenje za 27. jul.

Kako je rekla presednica veća, sudija Olivera Đurić, pretres se odlaže radi pribavljanja zapisnika o saslušanju Dera koje je obavljeno u Budimpešti 7. januara 2020. godine.

Sud želi da proveri autentičnost tog iskaza, pa je na suđenje pozvao i sudskog tumača za mađarski jezik.

Deru se sudi u odsustvu, jer je u pritvoru u Budimpešti gde se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine, dok je Cigleru danas produžen pritvor i on je nakon izricanja presude vraćen u Okružni zatvor u Beogradu.

Der i Cigler su optuženi za krivično delo teško ubistvo napodmukao način, jer su kao saizvršioci ubili Markovića.

Tužilaštvo je u završenoj reči tražilo 40 godina zatvora za Dera, a za Ciglera kaznu od 30 do 40 godina zatvora.

Der je priznao ubistvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru, dok je Cigler delimično priznao, odnosno potvrdio je da ga je on vozio kolima na Banovo brdo, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.

Advokati optuženih su prošle sedmice u završnim rečima osporili pravnu kvalifikaciju krivičnog dela, tvrdeći da je reč o običnom ubistvu za koje je zaprećena kazna zatvora do 15 godina, a ne teškom ubistvu, za koje je u vreme izvršenja ubistva bila zaprećena kazna do 40 godina zatvora.

Derov branilac koji mu je postavljen po službenoj dužnosti pokušao je sudu da preda Derovu završnu reč u pisanoj formi ali je sud nije prihvatio, jer se njemu sudi u odsustvu. Jedan list je objavio ovu Derovu izjavu u kojoj je naveo da je Markovića ubio kako bi predupredio svoje ubistvo.

Navodno je saznao da je Marković bio zadužen da preda novac plaćenom ubici za njegovu likvidaciju, koja je već bila pokušana u Budimpešti.

Čaba Der
foto: Printscreen / Facebook

Cigler, koji tvrdi da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promenio plan, pa tražio da ga vozi i do Banovog brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao njega (Ciglera) u teško krivično delo, u završnoj reči se ponovo izvninuo porodici ubijenog.

On je dodao da bi voleo da može da nekad to uradi i lično im se izvnini, i zakleo se ponovo pred sudom da nije znao da Der planira ubistvo.

Zbog ubistva Mađarskog biznismena, kao i još jednog ubistva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Cigler se nalazi u pritvoru u Beogradu, a tužilaštvo je tražilo da mu se pritvor produži.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je ižručen Mađarskoj.

Der i Cigler se terete za krivična dela teško ubistvo u saizvršilaštvu i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Der je pre nepune tri godine izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Čaba Der
foto: MUP Mađarska

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine.

Tereti za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića, a sumnja se da je on vozio automobil "punto" kojim se Der dovezao i pobegao sa mesta zločina.

I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.