UBICE SA NAŠIH PROSTORA SLUŽE DOŽIVOTNE PREKO! Među njima koljač iz Bačke, ubica i pljačkaš prostitutki
Ilustracija/Zatvor, Foto: Profimedia

NASLOV

UBICE SA NAŠIH PROSTORA SLUŽE DOŽIVOTNE PREKO! Među njima koljač iz Bačke, ubica i pljačkaš prostitutki

Neki od osuđenika našeg porekla koji kaznu služe u inostranstvu mogli bi uskoro i u srpske zatvore

Objavljeno:

Ako izuzmemo građane Srbije osuđene pred Haškim tribunalom na najdužu kaznu i to zbog ratnih zločina, činjenica je da oni koji u zatvoru treba da ostanu do smrti u zemljama gde postoji kazna doživotnog zatvora nisu osuđeni zbog šverca droge, oružja, već monstruoznih ubistava, a neretko žrtve su bile pripadnice nežnijeg pola. Niko od najpoznatijih vođa organizovanih kriminalnih grupa sa ovih prostora, koje su osuđene u inostranstvu, nisu poslate doživotno u zatvor, već recimo na 18 godina, koliko je osuđenLuka Bojović u Španiji, ili dve decenije, koliko treba da robija Zoran Jakšić u Peruu zbog droge.

- Svetska praksa je da se na doživotni zatvor osuđuju optuženi za ubistva iz niskih pobuda, kada su žrtve nemoćne kao što su deca, trudnice, invalidi. Osim njih, na takve kazne osuđuju se ubice iz koristoljublja, oni koji žrtvu masakriraju da bi pribavili materijalnu korist - kaže za "Blic" beogradski advokat Nebojša Milosavljević.

Neki od osuđenika našeg porekla koji kaznu služe u inostranstvu mogli bi uskoro i u srpske zatvore. Naime, ministar pravde Austrije Jozef Mozer dogovorio je, prilikom nedavne posete Beogradu, da državljani Srbije, koji su osuđeni za krivična dela u Austriji, izdržavaju kaznu u Srbiji.

U austrijskim zatvorima kazne izdržava 9.361 osoba, a manje od polovine su austrijski državljani.

Među stranim zatvorenicima najviše je državljana Srbije, 714.

Srpsko-austrijska radna grupa treba da se uspostavi do kraja maja i ona će odlučivati koji srpski prestupnici dolaze u obzir da budu preuzeti od Srbije i da služenje kazne nastave u našim zatvorima.

Marinko Magda: Koljač iz Bačke

Marinko Magda
foto: Privatna arhiva/newsweek.rs

Možda najpoznatiji državljanin Srbije koji je u Segedinu osuđen na doživotni zatvor je Marinko Magda i to zbog 14 ubistava na severu Vojvodine i u južnoj Mađarskoj. Magda, bivši legionar zvani i "koljač iz Bačke", uhapšen je pre četvrt veka u svom stanu u Mađarskoj i osuđen na doživotni zatvor.

Međutim, po zakonu mu je omogućeno da posle 25 godina provedenih u zatvoru traži uslovni otpust. Nedavno je taj njegov zahtev odbijen, jer kako je procenio sud, nije izrazio žaljenje zbog zločina počinjenih iz koristoljublja. Među njegovim žrtvama bilo je i dece i žena. I kada bi Magdu Mađari uslovno pustili iz zatvora, u Srbiji ga čeka četiri decenije robije, na koju je preinačena smrtna kazna na koju je prvobitno bio osuđen.

Mijailo Mijailović: Ubica ministarke

Srbin Mijailo Mijailović u Švedskoj je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva Ane Lind, ministarke spoljnih poslova ove skandinavske zemlje, u septembru 2003. u tržnom centru u Stokholmu.

Šeficu švedske diplomatije, koja je bila bez telohranitelja, nožem je izbo u grudi i stomak, ali nije utvrđeno da je zločin bio politički motivisan. Iako se branio da mu je "unutrašnji glas" naredio da ubije ministarsku, psihijatri su utvrdili da je u trenutku ubistva bio mentalno zdrav. Kaznu služi u zatvoru Kumla, gde je takođe nožem napao jednog zatvorenika, zbog čega je bio u izolaciji. Prethodno je osuđivan 1997. godine jer je svog oca napao kuhinjskim nožem i teško ga povredio. Ranije mu je suđeno i za telefonsko uznemiravanje dveju žena, te ilegalno posedovanje oružja.

Srđan T. - Bečki ubica i pljačkaš prostitutki

Za bečkog Srbina Srđana T., koji je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva transseksualca turskog porekla Hande U. (34), u januaru 2015. u Beču, sud je utvrdio da je zločin počinio iz koristoljublja, jer je žrtvi posle seksualnog odnosa ukrao 3.000 evra i dva mobilna telefona.

Smrt Hande U. prijavile su komšije koje su videle golu nogu kako viri kroz polomljen prozor i koje su osetile užasan smrad iz stana. Identifikovan je uz pomoć DNK tragova pronađenih u njenoj sobi. Dan posle ubistva počinio je dve pljačke u kojima je uhvaćen.

Srđan je bio optužen za ubistvo sa umišljajem. Tokom suđenja pojavile se su još neke prostitutke koje su optužile Srđana da im je pretio gasnim pištoljem i da je pokušao da ih opljačka.

Dragan Sekulić: Surovi porodični zločinac

Dragan Sekulić, Srbin iz američke države Ohajo, osuđen je na doživotni zatvor zbog svirepog ubistva bivše supruge Željke, u decembru 2015. u koju je ispalio 15 hitaca na parkingu u gradiću Masilonu. Prilikom izricanja kazne, sudija mu je rekao da nema pravo da traži pomilovanje.

Zbog prethodnih optužbi za nasilje u porodici, na doživotnu kaznu dodato mu je još 14 godina zatvora. Sekulić je samo dve nedelje pre ubistva takođe pokušao da ubije suprugu tako što je kamionom izgurao automobil koji je vozila sa puta. Posle toga pušten je uz kauciju i dobio je zabranu prilaska bivšoj supruzi, ali ga to nije sprečilo da počini zločin. Ubistvo bivše supruge, inače medicinske sestre, opravdao je time da je bio u afektu jer je saznao da je u vezi sa kolegom, te da je "imao prekid filma u glavi jer je reč o crncu".

Igoru Srbinu i Čabi Deru preti najstroža kazna

Doživotne kazne zatvora prete i dvojici Subotičana, za koje se sumnja da su višestruke ubice.

Subotičanin Norman Feher, poznatiji kao Igor Vaclavić ili Igor Srbin, trenutno se tereti za pet ubistava - dva u Italiji, tri u Španiji, a među njegovim žrtva su i dvojica pripadnika Civilne garde.

Igor Srbin
foto: Printscreen/Youtube

Međutim, kako je uhapšen u Španiji, neće biti osuđen na doživotni zatvor, jer je u toj kraljevini najstroža kazna 40 godina zatvora. Ukoliko dočeka da to odrobija, u Italiji, koja ga tereti za dva ubistva, preti mu doživotni zatvor jer tamo ta kazna postoji.

Čaba Der
foto: MUP Mađarska

I Subotičaninu Čabi Deru, koji je osumnjičen da je ubio Nebojšu Markovića na Banovom brdu u Beogradu, ali i biznismena Lasla V. u Mađarskoj, te državljanina Hrvatske Ivana Serdarušića u Holandiji, preti doživotni zatvor ukoliko bude uhapšen u Mađarskoj, gde ta kazna postoji. Za ovim plaćenim ubicom, osim Mađarske, tragaju i Srbija i Holandija.

Bonus video:

00:45

MUNJEVITA AKCIJA POLICIJE: Uhapšena žena koja je ubola muškarca u Rakovici, komšije otkrile šta je prethodilo sukobu KURIR TV

(Espreso/PolitikaEkspres/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.