SRPSKI KRIMINALCI PREKO "ANOMA" PORUČUJU UBISTVA! Da li obični smrtnici mogu da skinu ovu aplikaciju i kako radi?
Aplikacija Anom FBI dovela do najvećih kriminalnih grupa, Foto: Foto: Youtube/CNN

fbi namagarčila krimose

SRPSKI KRIMINALCI PREKO "ANOMA" PORUČUJU UBISTVA! Da li obični smrtnici mogu da skinu ovu aplikaciju i kako radi?

Istražitelji američke savezne policije FBI i australijskog pandana AFP su čitali prepiske kriminalaca sve vreme

Objavljeno:

Godinama su se kriminalci širom sveta uljuljkivali u lažnoj sigurnosti – na svojim telefonima imali su aplikaciju „Anom“ koja je trebalo da im garantuje potpuno sigurnu komunikaciju. Tako su dogovarali poslove sa drogom, oružjem, ili čak poručivali ubistva.

Kako piše Spiegel, sve je bila zamka: istražitelji američke savezne policije FBI i australijskog pandana AFP su čitali prepiske kriminalaca sve vreme. Štaviše, oni su u kriminalnom miljeu i plasirali priče kako je „Anom“ siguran način komunikacije.

U ponedjeljak (7. jun) konačno je izvedena operacija „Trojanski štit“. Hiljade policajaca u šesnaest zemalja, od Sjedinjenih Država do Novog Zelanda, izvršili su stotine racija u stanovima, kancelarijama i skladištima i pohapsili oko osamsto osumnjičenih.

Plen je bio ogroman: osam tona kokaina, pet tona kanabisa i dvije tone kristal-meta. I uz to još 140 miliona dolara u gotovini. U Nemačkoj je pretraženo 150 objekata i uhapšeno sedamdeset ljudi.

Kako je sve počelo?

U martu 2018. je FBI rasturio kanadskog ponuđača mobilnih telefona Phantom Secure za koji se sumnjalo da snabdeva kriminalce širom sveta kripto-telefonima koji se ne mogu prisluškivati. Više od 20.000 korisnika je toj firmi plaćalo dve hiljade dolara po telefonu, što je uključivalo i šestomesečno korišćenje aplikacije za komunikaciju, što znači da običnim smrtnicima i poštenom narodu bez dosijea ovaj uređaj nije bio dostupan.

U Nemačkoj je u sklopu akcije pretraženo 150 objekata i uhapšeno 70 ljudi

Šef firme Vinsent Ramos je potom osuđen na devet godina zatvora i plaćanje 80 miliona dolara.

Kroz tu istragu je FBI došao do jednog informanta koji je pristao da sarađuje sa policijom kako bi izbjegao zatvor. Taj kriminalac je ranije preprodavao navodno sigurne telefone firme Sky Global drugim kriminalcima i bio je na putu da sam razvije aplikaciju „Anom“.

Ponudio je policiji uvid u sve poruke koje se razmjenjuju preko aplikacije – i to je bio pun pogodak. Te usluge ovog kriminalca, koji je već bio proveo šest godina na robiji zbog trgovine narkoticima, FBI je platio oko 180.000 dolara.

Na listi kriminalci iz Srbije

Da bi prevara bila savršena, istražitelji su za aplikaciju „Anom“ napravili i tobože zvaničnu internet-prezentaciju, Jutjub kanal i stranicu na Fejsbuku.

„Anom“ je dostigao oko 9.000 korisnika od kojih je, prema navodima FBI, najviše njih bilo u Srbiji, Nemačkoj, Holandiji, Španiji i Australiji. Od azijskih klanova do nemačkih rokerskih bandi – svi su bili korisnici. Telefoni sa kojima su raspolagali nisu imali funkciju klasičnog interneta niti GPS-a – služili su isključivo za korišćenje „Anoma“.

Preko te aplikacije dogovarani su ogromni kriminalni poslovi, recimo šverc tona kokaina iz Ekvadora ka Belgiji i Holandiji. Prema navodima australijskih istražitelja, ova tajna akcija policije spriječila je i nekoliko planiranih ubistava. Na kraju su istražitelji imali uvid u oko 27 miliona razmjenjenih poruka.

Ris Keršo, šef australijske savezne policije, bio je zadovoljan što su kriminalci naseli na telefone: „Bili smo takoreći u džepu organiziranog kriminala."

Iako se aplikacija masovno koristila i u Srbiji, nije poznato da je tu bilo hapšenja.

(Espreso/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.