BENZINSKA PUMPA BILA OKIDAČ ZA EKSPLOZIJE? Građani koji žive u blizini opisali kakva je sada situacija
Požar/ilustracija, Foto: RTS

nečuveno

BENZINSKA PUMPA BILA OKIDAČ ZA EKSPLOZIJE? Građani koji žive u blizini opisali kakva je sada situacija

- Još ne znamo razlog nesreće u fabrici "Sloboda", čeka nas posao. Prve, preliminarne rezultate istrage imaćemo narednih dana, u zavisnosti od razvoja situacije sa gašenjem požara - kazao je Rebić za TV Prva

Objavljeno:

Situacija u gradu na Moravi, nakon serije eksplozija u vojnoj kompaniji "Sloboda" koje su se dogodile u noći između četvrtka i petka, u subotu se lagano vraćala u normalu.

Meštani Pridvorice, naselja koje je najbliže magacinu ubojnih sredstava u kojem je došlo do požara, nakon jednodnevne evakuacije, vratili su se svojim kućama, ali su vatrogasne ekipe ovog namenskog preduzeća i dalje u pripravnosti i danonoćno dežuraju u blizini skladišta, koje je potpuno izgorelo, ali se iz njega i dalje vije beličasti dim.

Do prve detonacije došlo je u petak ujutru oko 1.30, a zatim su se ređale gotovo puna četiri sata. Sporadične eksplozije čule su se i tokom petka, poslednje dve su bile oko 20 časova, ali i oko jedan sat iza ponoći. Tri helikoptera Vojske Srbije gasila su vatru koja je još tinjala tokom čitavog dana u petak (u 50 naleta izručili su oko 110.000 litara vode), pa i u subotu u jutarnjim satima.

Na sreću, niko od šezdesetak radnika, koliko ih je bilo u trećoj smeni u trenutku u eksplozije u "Slobodi", nije povređen i na vreme su uspeli da izađu iz kruga fabrike.

Magacin, koji je potpuno izgoreo, nalazi se na oko 800 metara od ulaza u samu fabriku, izolovan je i odvojen od pogonskog dela preduzeća, tako da nijedan pogon nije oštećen, pa se očekuje da će radnici već u ponedeljak moći da se vrate na posao. Nedaleko od ovog magacina nalaze se još dva, koja, na sreću, najverovatnije zbog dobre izolovanosti, nije zahvatio požar.

Jedan od pravaca istrage

U neposrednoj blizini nalazi se i interna benzinska pumpa fabrike, pa će, nezvanično, jedan od tragova u istrazi oko uzroka serije eksplozija krenuti upravo odavde. Vojna istraga, kao i civilna, tek će moći da započne 24 časa od poslednje eksplozije u fabrici. Šteta, kako je u petak naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema prvim preliminarnim podacima, kreće se između milion i po i dva miliona evra. Pretpostavlja se da je u magacinu bilo municije raznog kalibra ("Sloboda", inače, proizvodi municiju kalibra od 20 do 155 milimetara), kao i upaljači, koji aktiviraju ubojna sredstva.

Žitelji Pridvorice u subotu su nam prepričavali jednu od, kako kažu, najtežih noći koju su preživeli. Porodici Simeunović, čija kuća se nalazi u blizini magacina koji je izgoreo, bilo je najgore.

- Pomislili smo prvo da se radi o šenlučenju, jer tako je u početku delovalo, čule su se samo manje eksplozije. Onda je počelo da gruva, u jednom trenutku smo pomislili da je kuća počela da gori. Vatra je došla do pola našeg imanja - kazali su Simeunovići za Novosti i objasnili:

- Uplašili smo se i onda smo se spakovali i otišli u grad, kod ćerke. Došli smo ujutru, ali pošto nije bilo bezbedno, samo smo pokupili osnovne stvari i ponovo otišli. Vratili smo se kasnije. Čuli smo još nekoliko manjih detonacija, ali sada nije tako strašno. Kod nas u dvorištu su danonoćno vatrogasci, koji ovde dežuraju.

Najbliže domaćinstvo koje se nalazi na samo nekoliko desetina metara od skladišta koje je izgorelo je domaćinstvo Boričića. Na objektima u ovom domaćinstvu - kući, štali i ostalim pomoćnim objektima, do kojih, iz bezbednosnih razloga, a po savetu vatrogasnih službi, nismo mogli da dođemo, primetna su manja oštećenja, poput popucalih crepova i stakala na prozorima.

Deminerske ekipe prečešljale su veliki deo terena oko ovog i ostalih domaćinstava i imanja u Pridvorici. Pronađeno je mnoštvo ostataka od municije raznog kalibra, pa i neeksplodirana ubojna sredstva, među kojima i rakete.

Zavod za javno zdravlje u Čačku vrši redovna merenja vazduha na eventualne štetne materije posle akcidenta u "Slobodi". Merna mesta u gradu su fiksna, nalaze se na nekoliko kilometara udaljenosti od kompanije gde se desila havarija.

- Nisu evidentirane nikakve promene u odnosu na period pre ekplozija. Nije bilo ograničenja za aktivnosti na otvorenom za zdravu populaciju, osim za one koji su izrazito osetljivi. Redovno vršimo svakodonevna merenja, a sve informacije o kvalitetu vazduha građanima su dostupe na našem sajtu - rekla je dr Milka Levajac iz Zavoda za javno zdravlje, naglašavajući da su dosadašnji rezultati pokazali da nema odstupanja u koncentracijama zagađujućih materija.

Ne zna se uzrok

Direktor srpske policije Vladimir Rebić izjavio je u subotu da nema nove informacije u vezi sa požarom u fabrici namenske industrije "Sloboda" u Čačku. Požar se dogodio u noći između četvrtka i petka.

- Još ne znamo razlog nesreće u fabrici "Sloboda", čeka nas posao. Prve, preliminarne rezultate istrage imaćemo narednih dana, u zavisnosti od razvoja situacije sa gašenjem požara - kazao je Rebić za TV Prva.

U "Slobodi" se dogodila serija eksplozija, ali nije bilo povređenih i svih 60 radnika je na vreme evakuisano.

Kompanija "Sloboda" saopštila je da je do požara i eksplozije došlo u izdvojenom delu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara. Kako se navodi, formirana je komisija koja će utvrditi uzrok požara.

Građani slikali ubojna sredstva

Pojedini Čačani, ne razmišljajući o svojoj bezbednosti i bezbednosti drugih, tragali su po Pridvorici za delovima municije, pa i za čitavim granatama. Sve su to beležili svojim telefonima, pa čak i objavljivali na društvenim mrežama. Nadležne bezbednosne službe u gradu apelovale su na građane da to ne čine, jer time ugrožavaju bezbednost, svoju i drugih građana.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.