RADI SE O UZNEMIRUJUĆIM OPTUŽBAMA, UMEŠANA SU DECA: Poverenica o optužbama protiv Dragana Markovića Palme!
Dragan Marković Palma, Foto: Emilija Jovanović

užas

RADI SE O UZNEMIRUJUĆIM OPTUŽBAMA, UMEŠANA SU DECA: Poverenica o optužbama protiv Dragana Markovića Palme!

Navodi da je potrebno da se stvori takvo okruženje da se žene koje su prijavile ili nameravaju da prijave nasilje osećaju sigurno.

Objavljeno: 08:02h

Otvaranje predmeta u tužilaštvu povodom optužbi protiv Dragana Markovića Palme za navodno podvođenje maloletnica je prilika da se na delu pokaže vladavina prava i neselektivna pravda, navodi za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Brankica Janković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navela da nema mesta senzacionalizmu i da od naših reakcija zavisi buduće poverenje u institucije i da li će se žene ohrabriti.

"Nema mesta nikakvom senzicionalizmu jer mi treba da mislimo na to da se sada neka žena, devojka, devojčica razmišlja. Videli smo da se tu radi o zaista o uznimirujućim optužbama, da se radi i o devojčicama - dakle o mamloletnoj deci", navela je Jankovićeva.

Navodi da je potrebno da se stvori takvo okruženje da se žene koje su prijavile ili nameravaju da prijave nasilje osećaju sigurno.

"Mi treba da stvorimo takvo okruženje u kome će bilo koja žrtva i sve žene koje su žrtve i koje nameravaju da prijave ili su već prijavile da se zbog toga ne osećaju nesigurno i da zbog toga budu propitivane ponovo - zašto li je tek sada prijavila. Prijavila je kad je mogla jer iza te prijave stoje godine preispitivanja, patnje, tuge, bola, preispitivanja sopstvene krivice dok se ne odlučite i onda najmanje što možemo da uradimo je da te žene podržimo, da im pružamo kontinuiranu podršku", ističe Jankovićeva.

Dodaje da institucije treba da rade posao i, kako kaže, jako bitno je što je postupak u vezi sa ovim slučajem po odluci Apelacionog javnog tužilaštva u Kragujevcu iz Višeg javnog tužilaštva u Jagodini izmešten u Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

"Prošle nedelje kada se počelo govoriti o ovom slučaju, bio je jedan veliki pritisak odjednom na tužioca u Jagodini , da u roku od dva, tri dana nešto uradi . Ne poznajem nikoga ko može da skupi činjenice i dokaze preko noći ni za tako kratko vreme. Dakle, jesu institucije na ispitu", navodi poverenica.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.