UMRO BORIVOJE JOVANOVIĆ, TUGA! (FOTO)
Sveće, ilustracija, Foto: Profimedia

veliki čovek

UMRO BORIVOJE JOVANOVIĆ, TUGA! (FOTO)

Po završetku studija zapošljava se u projektnoj organizaciji „ Centroprojekt “

Objavljeno:

Borivoje je arhitekta koji je projektovao Hotel Selters.

Rođen je 1938, godine. Osnovnu i srednju školu, kao i Arhitektonski fakultet završio je u Beogradu. Diplomirao je 1964. godine u ateljeu profesora Milana Zlokovića.

Po završetku studija zapošljava se u projektnoj organizaciji „Centroprojekt “.

Među njegove najznačajnije projekte ubrajaju se Centralna banka Ruske federacije u Moskvi, Hotel Selters u Mladenovcu (1990), stambeno naselje „Bežaniska kosa“ u Beogradu, granični prelaz Horgoš, Poliklinika u Nišu i hiruški blok vojne bolnice u Ljubljani.

In memoriam BORIVOJE JOVANOVIĆ (1938-2021) Arhitekta koji je projektovao Hotel Selters Rođen je 1938, godine. Osnovnu...

Posted by Mladenovčani on Уторак, 27. април 2021.

Jovanović je za svoj rad dobio brojne značajna priznanja među kojima je izdvajaju Oktobarska nagrada grada Beograda 1970. za realizaciju stambenog naselja „Julino brdo“ koji su u timu uz Borivoja Jovanovića osmislili arhitekti Predrag Cagić i Milan Lojanica, Priznanje Prezidijuma Narodnog Saveta Varšave 1972. za doprinos razvoju misli u oblasti formiranja gradskih naselja, Oktobarska nagrada Beograda 1982. godine za realizaciju Trga Matšala Tita u Valjevu, Savezna nagrada lista Borba za najbolje ostvarenje arhitekata Jugoslavije u 1983. godini, za delo rekonstrukcije gradskog tkiva Kikinde, a Veliku nagradu Saveza arhitekata Srbije za životno delo dobio je 2001. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.