TUGA! Preminuo Ljubiša Colić Džune
Sveće, Foto: Profimedia

veliki čovek

TUGA! Preminuo Ljubiša Colić Džune

Ljubiša Colić je postao dobrovoljni davalac 18. maja 1985. godine, a prestao je, sa punih 65 godina života, kada su ga na to naterali zdravstveni propisi

Objavljeno:

U Vlasotincu je u sredu, posle kraće bolesti, preminuo Ljubiša Colić Džune (74), poznati humanista i dobrovoljni davalac krvi. Džune je dragocenu tečnost dao čak 123 puta, a organizovao je više od 120 akcija dobrovoljnog davalaštva u kojima je prikupljeno na hiljada jedinica krvi.

Ljubiša Colić je postao dobrovoljni davalac 18. maja 1985. godine, a prestao je, sa punih 65 godina života, kada su ga na to naterali zdravstveni propisi.

- Ranije uopšte nisam razmišljao koliko značaj ima dobrovoljno davalaštvo krvi, ali se sve promenilo kada sam to prvi put učinio. Za zdrave ljude to je praktično ništa, a samo jedna jedinica krvi bolesnom čoveku je sve. Ko zna koliko je života spasila baš moja krv i koliko se novih života rodilo zahvaljujući tome što se neki život nije ugasio – govorio je Džune u poslednjem razgovoru za „Novosti“.

Najveća Džunetova nagrada bio je osećaj ispunjenosti njegovog srca i duše jer je, kako je govorio, dobrovoljno davalaštvo nešto najplemenitije čemu čovek može da se posveti. Zato nikada nije propuštao priliku da motiviše i druge da u takvim akcijama učestvuju.

Ljubiša je bio instruktor Crvenog krsta za dobrovoljno davalaštvo. Polovinu svog života posvetio je humanitarnom radu za koji je dobio pregršt priznanja. Među njima i Oktobarska nagrada vlasotinačke lokalne samouprave, a bio je i među prva 204 državljana Srbije koji su dobili besplatne biometrijske pasoše, u akciji „Novi srpski pasoš – novo lice Srbije“. Izabran je među više od 2.000 kandidata nepoznatih javnosti koje su predlagali čitaoci našeg lista i gledaoci RTS-a. Na ovu činjenicu bio je veoma ponosan.

Dobitnik je brojnih plaketa i znački u znak priznanja za izraženu plemenitost i diploma za omasovljenje i negovanje dobrovoljnog davalaštva. Ljubiša Colić je sahranjen u danas na vlasotinačkom groblju.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.