ELEZ POD ISTRAGOM ZBOG SARAĐIVANJA SA BELIVUKOVOM EKIPOM: Produžen mu pritvor zbog opasnosti od bekstva!
Darko Elez, Foto: Foto: Youtube/60minutaFTV

ISTRAGA U TOKU

ELEZ POD ISTRAGOM ZBOG SARAĐIVANJA SA BELIVUKOVOM EKIPOM: Produžen mu pritvor zbog opasnosti od bekstva!

Ovo je prvi put da neko tužilaštvo potvrdi da je Elez pod istragom za saradnju sa Belivukom i "kavačkim klanom", pošto su do sada mediji o tome samo nezvanično pisali povezujući ga i sa najvišim funkcionerima MUP-a Srbije.

Objavljeno:

Bosanski kriminalac Darko Elez pod istragom je zbog sumnje da je sarađivao sa kriminalnoj organizaciji Veljka Belivuka, kao i crnogorskog "kavačkog klana", pored istrage koja se protiv njega već vodi u Bosni i Hercegovini kojoj je nakon hapšenja u Beogradu izručen 1. marta.

Upravo iz ovog razloga bosansko tužilaštvo za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju tražilo je od Suda BiH da Elezu produži pritvor za još dva meseca.

Ovo je prvi put da neko tužilaštvo potvrdi da je Elez pod istragom za saradnju sa Belivukom i "kavačkim klanom", pošto su do sada mediji o tome samo nezvanično pisali povezujući ga i sa najvišim funkcionerima MUP-a Srbije.

Belivuk, kako Marko Miljković i još 20 osumnjičenih uhapšeni su 4. februara zbog sumnje da su počinili niz krivičnih dela, među kojima su ubistva i trgovina drogom, sve pod velom naničke grupe "Principi".

"Kavački klan" iz Crne Gore, koji navodno predvodi Radoje Zvicer, povezuje se sa aktivnostima Belivuka, kao i Eleza.

- Produženje pritvora zatraženo je radi neometanog nastavka istrage u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi zajedno sa MUP-om Republike Srpske, Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, Agencijom za forenzička ispitivanja i veštačenja, kao i drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u BIH i regionu, u okviru predmeta "Belivuk", "Kavački klan" i drugim.

Tužilaštva i policijske i sigurnosne agencije, nakon izručenja Eleza BIH preduzele su niz istražnih aktivnosti u vezi Eleza i većim brojem sa njim povezanih osoba.

Uz predlog za pritvor dostavljena dodatna dokumentacija sudu, uključujući i izjave većeg broja svedoka.

Produženje je traženo zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svedoke i saučesnike, kao i da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo krivicno delo ili završiti započeto.

Takođe, produženje pritvora zatraženo je i zbog saznanja o pretnjama i zastrašivanjima svedoka u predmetu - navodi tužilaštvo.

Protiv Eleza Tužilaštvo BIH vodi istragu zbog teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih u 2015., 2017., 2018. i 2019. godine.

Elez je bio uhapšen u Beogradu u decembru 2020. godine, gde je živeo i radio duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Tužilaštvo BIH tereti Eleza za teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.