UPALIO SAM MU SVEĆU, PRETERALI SMO! Spasojević se grizao zbog njegove smrti, bio je prva žrtva otmica zemunaca
Dušan Spasojević, Foto: Facebook printscreen

jezivo

UPALIO SAM MU SVEĆU, PRETERALI SMO! Spasojević se grizao zbog njegove smrti, bio je prva žrtva otmica zemunaca

Prema optužnici, Spasojević je potom došao, nasrćući na Novaka sve dok mu nije otkrio da je sef ispod parketa u stanu. Potom, javlja Lukoviću koji je sa još nekoliko NN lica vršio premetačinu

Objavljeno:

Ljubiša Buha Čume trebalo je danas da svedoči na suđenju dvojici policajaca i dvojici pripadnika zemunskog klana kojima se sudi zbog sumnje da su 1997. počinili razbojništvo, tokom kog je bio kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se posle toga ubio. To je bila prva otmica zemunskog klana.

Podsetimo, u ovom slučaju, poznatom i kao prva otmica zemunskog klana učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, a sada se sudi za krivično delo razbojništvo dvojici policajaca i dvojici pripadnika zemunskog klana. Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić.

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Pored optuženih i pokojnog šefa zemunskog klana, u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", takođe pokojni Zoran Vukojević. Optuženi Djajić je bio Vukojevićev kum. Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.

Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana - Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Prema optužnici, Spasojević je potom došao, nasrćući na Novaka sve dok mu nije otkrio da je sef ispod parketa u stanu. Potom, javlja Lukoviću koji je sa još nekoliko NN lica vršio premetačinu. Brusilicom je isečen sef i odneto je, prema optužnici, oko 50.000 maraka, 20.000 dinara i oko četiri i po kilograma zlata i nakita.

Nikola Bajić, drugooptuženi, tereti se da je sa Ristićem čuvao Stevanića. On se, inače, nalazi na višedecenijskoj robiji, a na jednom od suđenja detaljno je izneo odbranu, govoreći i o odnosu Spasojevića, poznatog kao Duća i Šiptar, i Milana Radukića.

- Spasojević je za njega rekao "Moj je 100 posto". Dušan kad ga pozove, išao je svuda. Zvao ga je "bata Raduka" - ispričao je Bajić.

Prema njegovim rečima, Spasojević i on su bili dobri drugovi.

- Ja sam upao u to vreme u problem s jednim kriminalcem iz Zemuna, pa sam se sklonio u stan u Bloku 63. To nam je bila sigurna kuća. Dovodili su tu dilere koji im duguju novac, dolazili su Šijanov kum Saša DŽukac, Novak Buha... Tog perioda se dobro sećam, tada je poginula princeza Dajana - nastavio je drugooptuženi.

Ima nešto dobro kod Čumeta?

Čume i Bagzi znaju sigurno sve o ovome - kazao je tada Nikola Bajić.

- Dušan Spasojević, Mile Luković i Nikola Ristić su bili jedno. Čume je izbegavao ovakve stvari. Ima nešto dobro kod njega.

Sporne večeri, Spasojević ga je u jednom trenutku pozvao da siđe u garažu.

- Pozadi u "golfu" video sam krupnog čoveka. Mislio sam da je neka faca od 30, 40 godina. Seo sam pored momka. Dušan ga je hvatao za vrat, počeo da ga trese i gura. Udario ga je u glavu nekoliko puta. To je bio Novak koji je posle svega toga rekao "stanite, polako, reći ću vam sve" - otkrio je Bajić, objašnjavajući da je mladiću bila oblepljena cela glava.

Njemu je posle svega Spasojević navodno ispričao da su imali dojavu da je u stanu možda i do milion maraka.

- Rekao mi je "Nismo ništa uzeli. Sve sam dao onim džukcima Raduki i Vuku. Nisam ih prepoznao. Bili su zalizani i imali su nacrtan mladež. Bio je i njihov "indijanac" Đaja"- kazao je Nikola Bajić šta mu je navodno rekao Spasojević.

Nekoliko meseci kasnije, nakon što je izašao iz pritvora zbog drugog dela, opet su pričali o ovom događaju.

- Spasojević me je pitao da li se sećam onog momka. Rekao mi je "Taj se ubio. Upalio sam mu sveću. Preterali smo...". Objasnio mi je da Novaku niko nije verovao šta se dogodilo, da su ga zvali, tražili još para - ispričao je Bajić, dodajući da je sve to mnogo grizlo Spasojevića, jer je "tada još bio normalan".

Inače, o ovom slučaju često je svedočio i otac Novaka Stevanića.

Kako je ispričao mladićev otac, Novak je nastavio sa studiranjem i posle otmice ali su ga, kako je naveo njegov otac, neki ljudi više puta presretali na putu do Pravnog fakulteta i tražili mu još novca uz pretnje da će mu ubiti oca, majku i sestru. Na pitanje sudije da li je podneo krivičnu prijavu policiji povodom ovih događaja, Zoran Stevanić je naveo da nije jer nije imao poverenje u policiju.

Ispričao je da mu je u periodu između otmice i samoubistva sin bio depresivan, anksiozan, da je ustajao noću iz kreveta i pušio na terasi...

Završilo se tako što se nesrećni mladić ubio.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.