ARKAN JE PRVI PUT ZAPLAKAO NA NJEGOVOJ SAHRANI! Nikada nije pokazivao emocije u javnosti, njegova smrt ga slomila
Arkan, Foto: Printscreen

LEGENDE DEVEDESTIH

ARKAN JE PRVI PUT ZAPLAKAO NA NJEGOVOJ SAHRANI! Nikada nije pokazivao emocije u javnosti, njegova smrt ga slomila

On je bio Arkanov saradnik zadužen za šverc alkohola i cigareta u skandinavske zemlje

Objavljeno: 10:25h

Dragan Joksović Jokso, jedan od vođa jugoslovenske mafije u Švedskoj i najveći idol skandinavskog podzemlja, bio je i jedan od najboljih prijatelja Željka Ražnatovića Arkana.

Joksović je rođen u Crnog Gori, u Pljevljima, a tokom mlađih dana je pretukao jednog oficira JNA, a nakon tog događaja je pobegao u inostranstvo, budući da mu se spremala oštra kazna.

Zahvaljujući svom imidžu i fizičkoj snazi, Joksović je veoma brzo stekao nadimak “Veliki Jokso” i postao autoritet u krugu jugoslovenskih kriminalaca u Evropi, pa je tako sklopio i bliske veze sa Ljubom Zemuncem, Jusom, Ćentom, ali i Giškom i Arkanom.

Arkan i Jokso su zajedno pljačkali i jedan drugome pomagali u bekstvima iz zatvora.

Joksović je bio angažovan i na poslovima obezbeđenja mnogih poznatih ličnosti, pa su tako, kada je oteta švedska princeza, bezbednosne službe kontaktirale upravo njega koji je trebalo da im pomogne preko svojih konatakata u podzemlju, a epilog ove drame bilo je uspešno oslobađanje princeze. Ovaj incident doneo je Joksoviću veliku slavu u svim medijima, a ovaj kriminalac je ubrzo dobio i nadimak “Jokso Div”.

Kako se saznaje, Joksović je bio Arkanov saradnik zadužen za šverc alkohola i cigareta u skandinavske zemlje, a inspektor Interpola Kenet Viman pratio je Joksovića čitavih dvanaest godina.

“Bilo je gotovo nemoguće prikupiti dokaze protiv njega. Svim svedocima jezik se vezivao u čvor na sam spomen Joksovog imena. Svi su strahovali od žestokih metoda koje je primenjivao. Svi su ga se plašili kao samog đavola”, pričao je Viman švedskim tabloidima.

Uprkos brojnim aferama i burnom životu, Joksović je krivično gonjen i osuđen samo jednom, kada su ga policijske snage uhvatile sa posedom kokaina. Tako da je Joksović proveo samo dva meseca u zatvoru.

Ubijen je s leđa 4. februara 1998. godine u foajeu stokholmskog hipodroma Solvala, dok je čekao u redu da uplati opkladu. Dvadesetogodišnji Finac Jan Raninen, narkoman kog su unajmile suparničke bande, iz neposredne blizine dva puta mu je pucao u glavu, a onda još dva puta u telo. Zatim je bacio o pištolj i tražio od policije da ga uhapse.

Željko Ražnatović Arkan bio je poznat kao čovek kome niko nikad nije video suzu. Na sahrani Dragana Joksovića je plakao.

Ovo ubistvo imalo je ogroman publicitet u zapadnoevropskim medijima. Pariski Mond pisao je 24. februara da je Arkan u Švedsku poslao četvoricu plaćenih ubica da namire račune s naručiocima ubistva. Neki tabloidi tvrdili su da je Arkan zapretio da će se švedskim vlastima, ako brzo ne otkriju i kazne nalogodavce, osvetiti ubijanjem švedskih vojnika u sastavu Sfora u Bosni i Hercegovini. Na terenu, u Bosni, navodno su odmah posle toga pojačane mere bezbednosti.

Arkan je, međutim, sve ove tvrdnje energično demantovao. U intervjuu švedskom Ekspresenu rekao je doslovce: „Švedska policija priča koješta, to su najobičnije gluposti!“ Joksovićev ubica osuđen je na doživotnu robiju.

(Espreso/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.