"ČOVEK" JE ZGNJEČIO ŽENI OČI U VELIKOJ PLANI! Advokat nam je otkrio koliko bi mogao da robija, je l' ovo PRAVDA?
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube, Profimedia

JEZIVO

"ČOVEK" JE ZGNJEČIO ŽENI OČI U VELIKOJ PLANI! Advokat nam je otkrio koliko bi mogao da robija, je l' ovo PRAVDA?

Retko kada se u praksi desi da se zbog nasilja u porodici dobije maksimalna zaprećena kazna zatvora

Objavljeno:

Đ. R. (58) iz Velike Plane uhapšen je zbog sumnje da je nevenčanoj supruzi D. M. (46) naneo teške telesne povrede u noći između srede i četvrtka kada joj je palčevima gotovo iskopao oba oka.

Žrtva porodičnog nasilja zbog obilnog krvarenja iz očiju završila je na VMA, gde se lekari bore da ne izgubi vid, a on je zadržan na 48 sati u pritvoru.

Komšije kažu da je Đ. R. u ovom kraju poznat po nasilju i da je i ranije tukao suprugu i hvalio se da je iskopao oči nekom sa kim se sukobio, a pre dve godine bio je i prijavljen za nasilje kada mu je zabranjen prilazak žrtvi užasa.

Pitanje zašto komšije nisu reagovale ranije, zašto su svi gledali kako jedna žena trpi brutalno iživljavanje, više se ne postavlja, uzaludno je, svaka vrsta saosećanja, brige prema drugima očigledno je nestala u ovoj zemlji. Sada se postavlja pitanje koliko godina treba da rodija osoba koja je u stanju da palčevima iskopa oba oka drugom živom biću?

Advokat Branislava Krnić objasnila je za Espreso da sud donosi odluku o okolnostima pod kojima kažnjava za nasilje u porodici, a u ovom slučaju olakšavajućih okolnosti po Đ. R. (58) najverovatnije neće biti. S druge strane bilo bi da mu je ovo prvo krivično delo ili ukoliko je ona njega prva napala, pa se on branio.

" S obzirom na to da je povrtanik i to na kakav način je napao, očigledno je to uradio sa umišljajem, tako da u ovom slučaju teško da će biti olakšavajućih oklonosti po njega. Propisana kazna za teške telesne povrede ili teško narušavanje zdravlja kreće se od 2 do 10 godina zatvora u slučaju da žena izgubi vid", objasnila nam je Krnićeva.

Međutim, kako nam je rekla retko kada se u praksi desi da se zbog nasilja u porodici dobije maksimalna zaprećena kazna zatvora.

" Maksimalno zaprećena kazna retko kada se primeni u praksi, osim ukoliko ne nastupi smrt, u tom slučaju može da se dobije od 5 do 10 godina zatvora", rekla nam je advokatica.

Član 194 Krivičnog zakonika koji se odnosi na kazne za porodično nasilje u Srbiji izgleda ovako, a vi procenite da li su kazne dovoljne s obzirom na to da je jedan čovek pokušao da iskopa oči ženi toliko da lekari nisu bnikada videli ovakav slučaj.

KAZNE ZA NASILJE U PORODICI

1) Ko primenom nasilja, pretnjom da će napasti na život ili telo, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo, telesni integritet ili duševno stanje člana svoje porodice, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

(2) Ako je pri izvršenju dela iz stava 1. ovog člana korišćeno oružje, opasno oruđe ili drugo sredstvo podobno da telo teško povredi ili zdravlje teško naruši, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda ili teško narušavanje zdravlja ili su učinjena prema maloletnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

(4) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt člana porodice, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina, a ako je član porodice maloletno lice učinilac će se kazniti zatvorom najmanje deset godina.

(5) Ko prekrši mere zaštite od nasilja u porodici koje mu je sud odredio na osnovu zakona kojim se uređuju porodični odnosi, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.