BANDU SA BALKANA UHAPSILA ŠPANSKA POLICIJA! Otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane i falsifikovana dokumenta!
Policija, Foto: POLICIA NACIONAL M. INTERIOR / MUP RS

HAPŠENJE U ŠPANIJI

BANDU SA BALKANA UHAPSILA ŠPANSKA POLICIJA! Otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane i falsifikovana dokumenta!

Biljke zaplenjene u tri objekta bile su u poodmakloj fazi rasta i cvetanja

Objavljeno:

Dvojica Srba uhapšena su u Španiji u društvu sa još dvojicom Hrvata i jednim Crnogorcem, nakon što je policija izvršila pretres na tri lokacije i otkrila laboratorije za uzgoj marihuane i zaplenila više od 3.000 biljki. Policija je kod uhapšenih pronašla i falsifikovana dokumenta, a za jednim Srbija traga.

Pripadnici španske Nacionalne garde otkrili su u petak nekoliko veštačkih laboratorija sa više od 3.000 zasada u provincijama Alikante i Mursija. Kako su saopštili nadležni, reč je o izuzetno složenoj policijskoj akciji koja je usledila nakon kompleksne istrage, jer je osumnjičena banda narko-dilera imala jake mere obezbeđenja kako bi ostala neotkrivena.

Kada su agenti upali u tri objekta, dvojica od petorice osumnjičnih su pokušali da pobegnu, ali su ih je policija sustigla i privela. Španski mediji prenose da je za jednog od uhapšenih raspisan nalog za ekstradiciju u Srbiju, zajedno sa zahtevom Istražnog suda u Valensiji, a oba zločina povezana su sa trgovinom narkoticima.

Sofisticirana tehnologija za uzgoj

Biljke zaplenjene u tri objekta bile su u poodmakloj fazi rasta i cvetanja, a neke su bile spremne za rezanje. Agenti su naglasili da su kuće bile savršeno opremljene i struktuirane za uzgoj konoplje i da su imale sofisticiranu mehanizaciju i tehnologiju za održavanje temperature kako bi se postigao brži rast, a sve to bilo je ilegalno priključeno na regularnu elektičnu energiju.

Pored toga, policija je izvršila pretrese i na četvrtoj adresi gde je živela osoba osumnjičena da se nalazi na čelu ove organizacije. Pronađeno je 12.000 evra u gotovini, razna dokumenta i zalihe koje se dovode u vezu sa zaplenjenom drogom.

Uhapšenima se na teret stavlja zločin protiv javnog zdravlja zbog narkotika, falsifikovanje dokumenata, pripadnost organizovanoj kriminalnog grupi i prevaru sa električnom energijom. Sud u Noveldi je odmah naložio njihovo pritvaranje.

Prvi u Evropi po zaplenjenim narkoticima

Ovakva akcija španske policije samo je jedna u nizu usmerena prema narko-dilerima u Španiji, koja je prošle godine bila jedna od vodećih po količini zaplenjenih narkotika. Samo u 2020. godini, zaplenjeno je 38 tona kokaina, 350 tona hašiša i 1,5 miliona biljaka marihuane. Ukupno je privedeno 20.437 osumnjičenih da su povezani sa prozivodnjom i trgovinom narkoticima.

Najnoviji bilans trgovine drogom Obaveštajnog centra protiv terorizma i organizovanog kriminala (CITCO) uglavnom pokazuje porast veliki porast proizvodnje marihuane na španskom tlu. Konoplju sa nedozvoljenim postotkom THC-a uzgajali su tokom minule godine u 13 od ukupno 17 španskih autonomnih zajednica, prema podacima CITCO-a.

Sve više se, pokazuju podaci, širom Španije naseljavaju bande iz istočnoevropskih zemalja.

- Prvom berbom (godišnje ih ima tri ili više) amortizuju se troškovi elektične instalacije u zatvorenim plantažama, pošto struju ne plaćaju jer su na nju prikačeni ilegalno. Plodno tlo za skrivanje ovakvih bandi jesu industrijska imanja u centralnim gradovima gde nema čestih policijskih provera - jednoglasni su izvori iz Nacionalne policije i Civilne garde.

Fatkori koji dovode do cvetanja narko biznisa mahom se tiču kaznene politike koja je u Španiji mala (između jedne i tri godine za narkotike, i još jedna godina ukoliko se dokaže pripadnost zločinačkoj organizaciji), kao i "oskudna društvena svest".

Iako su hašiš prvi, a kokain drugi na listi najzastupljenijih narkotika, izvori iz Nacionalne policije i Civilne garde tvrde da je upravo marihuana ta koja iz godine u godinu dostiže ekspanziju, ili takozvani megabum.

Srbin uhapšen sa 400 kilograma droge

Početkom meseca u Španiji je, u trenutku kada se kretao ka Francuskoj, uhapšen srpski državljanin (34) pošto je policija u tovarnom delu kamiona kojim je upravljao pronašla narkotike sakrivene u kutijama. Zaplenjeno je 400 kilograma marihuane i manja količina hašiša, a vozač je pritvoren zbog sumnje da je počinio krivično delo protiv javnog zdravlja.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.