ADVOKAT ZORANA JAKŠIĆA IMAO ČUDAN ZAHTEV, TIČE SE FEJSBUKA: Novi momenti u suđenju za šverc 800 kilograma kokaina
Zoran Jakšić, Foto: Printscreen

ŠVERC KOKAIN-HLORIDA

ADVOKAT ZORANA JAKŠIĆA IMAO ČUDAN ZAHTEV, TIČE SE FEJSBUKA: Novi momenti u suđenju za šverc 800 kilograma kokaina

Suđenje Jakšiću vraćeno je od početka nakon što je žalbeno veće proglasilo kaznu iz 15. aprila 2019. godine ništavnom

Objavljeno:

Posle 14 ročišta i više od 100 sati onlajn saslušavanja ponovljeno suđenje Zoranu Jakšiću ulazi u završnu fazu, a tužilaštvo traži 23 godine zatvora za srpskog državljanina optuženog da je učestvovao u švercu 800 kilograma kokain-hlorida, koju je policija zaplenila 2016. godine. Osim Jakšiću, za ovo delo se sudi još 10 osoba.

Suđenje Jakšiću vraćeno je od početka nakon što je žalbeno veće proglasilo kaznu iz 15. aprila 2019. godine ništavnom.

Jakšićev advokat iznenadio je u subotu popodne neobičnim zahtevom, kada je zatražio da portal "Justicia TV", inače zvanični pravosudni kanal, zaustavi prenos ročišta i iz naslova ukloni frazu "Slučaj Las Golondinas" sa svoje Fejsbuk stranice, jer ukazuje na krivicu srpskog državljanina, pošto ga dovodi u kontekst člana kriminalne organizacije i time ne poštuje pretpostavku nevinosti.

Sudija je odbio ovaj zahtev naglasivši da novi Zakon o krivičnom postupku omogućava emitovanje sudskih procesa radi transparentnosti. Sudija je ovakav zahtev ocenio kao nameru da se skrene pažnja sa važnih stvari ili odloži suđenje, objašnjavajući da su to alati kojima pribegavaju zastupnici okrivljenih kako bi se izricanje kazne odugovlačilo, kada shvate da su neminovno blizu zatvorske kazne.

25 godina robije i tunel sa bekstvom

U aprilu 2019. godine Jakšić je osuđen na 25 godina zatvora međutim presuda je poništena jer je postupajući sudija Rikargo Manrike Laura, koji mu je izrekao kaznu, učestvovao i u pripremnoj istrazi, što je zabranjeno tamošnjim zakonom.

Za razliku od Jakšića koji je ostao iza rešetaka nakon izrečene kazne u drugom postupku, nekoliko njegovih saranika obuhvaćenih istragom pušteni su u kućni pritvor, pisao je ranije "Canal N".

Dok su peruanski pravosudni organi pripremali novo suđenje, Jakšić je smislio filmski plan da se domogne slobode, doduše na ilegalan način. Peruaska policija je, naime, krajem prošle godine otkrila tunel dug 200 metara koji nije do kraja završen. Jedan ulaz nalazio se u jednoj radionici za popravku taksija i motora u Aveniji Santa Rosa u bloku 8, koji se nalazi tik uz zadnji deo zatvora, a drugi deo trebalo je da vodi do dela zatvora sa najmanje obezbeđenja.

Policija je saopštila da se tunel nalazi u dubini od šest do osam metara, a u njemu su pronađene vreće sa peskom i alat korišćen za iskopavanje. Kako nije završen, niko ga do sada nije iskoristio za bekstvo. Procenjeno je da je "izgradnja" ovog podzemnog hodnika započeta pre godinu i po dana, a da je koštala više od pola miliona dolara, te da je u izradi učestvovalo šest osoba.

Takva akcija bekstva već je viđena kod Hoakima Guzmana zvanog El Čapo, a interesantno je da je policija posumnjala da su u i izradi tunela učestvovali ljudi iz El Čapovih redova.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.