JAKŠA HTEO DA ODRADI SVE KAO EL ČAPO Do detalja se zna kako je peruanska policija osujetila plan srpskog narko bosa
Zoran Jakšić , Foto: AMERICATV.COM / SCREENSHOT

FILMSKI PLAN

JAKŠA HTEO DA ODRADI SVE KAO EL ČAPO Do detalja se zna kako je peruanska policija osujetila plan srpskog narko bosa

El Comercio piše da je Pariona bio jedan od glavnih dobavljača kokaina za Jakšićevu grupu koja je jedna od najmoćnijih u Evropi kada se radi o međunarodnom švercu kokaina

Objavljeno:

Nakon što su 7. decembra peruanske vlasti pronašle tunel namenjen za bekstvo zatvorenika iz kazamata Migel Kastro Kastro, koji je po svemu sudeći finansirao Zoran Jakšić Jakša, srpski narko bos sa jakim vezama u Latinskoj Americi, isplivali su novi detalji o tome kako je sa drugom iz ćelije skovao pakleni plan bekstva.

Zoran Jakšić je 2016. godine nakon što je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom iz zatvora Migel Kastro Kastro prebačen u zatvor Piedras Gordas u mestu Ankon, jer je policija dobila informacije da Jakšić priprema bekstvo.

Već tada, Jakšić je nameravao da od zatvora do obližnjeg placa sa svojim ljudima iskopa tunel, pa su njegovi saradnici "napolju" napravili plan po ugledu na plan bekstva ozloglašenog Hoakina Guzmana Loere, poznatog kao El Čapo.

Zoran Jakšić
foto: FOTO: Youtube/RPP Noticias

Tokom istrage, piše portal El Comercio, peruanski agenti su došli do novih saznanja, da je Jakšić plan kovao sa saradnicima osuđenim takođe 2016. godine, od kojih mu je jedan cimer iz ćelije.

Nakon što je policija 7. decembra pronašla tunel, saopštili su da je vodio od restorana koji se nalazi unutar zatvorskih zidina i pod "upravom" je Huana Pariona Aroia, osuđenog na 29 godina zatvora zbog trgovine drogom.

Pariona je uhapšen sa još šest osoba kada je policija upala na njegovo imanje i pronašla 74 kilograma kokain hlorida, smese koja se koristi u proizvodnji skupocenog belog praha. Pošto je osuđen, smešten je u istu ćeliju sa Zoranom Jakšićem, a policija je otkrila da su, osim životnog prostora, delili i planove.

Kada je Jakšić prebačen iz zatvora Migel Kastro Kastro, izgradnja tunela je obustavljena, pa je Pariona morao da se okrene drugom putu - pokušao je da se na naizgled legalan način dokopa slobode. Agenti iz Uprave za pranje novca peruanske policije su otkrili da je nekoliko zatvorenika pokušalo da putem sudija iz unutrašnjosti zemlje, dobije povlastice i bude pušteno na slobodu.

Zoran Jakšić
foto: Profimedia

Tunel za bekstvo Zorana Jakšića iz klana Amerika

Februara 2020. godine, sudija Leonel Paul Anguljo Avilja je doneo odluku da je zahtev narko-bosa osnovana i on je pušten iz zatvora. Međutim, ubrzo nakon toga, zahtev je poništen, a sudija je optužen da je primio novac od Parione za ovakvu odluku.

Tužilaštvo je otkrilo da je osim Pariona, ovim putem ka slobodi krenulo još četiri osuđenika i ovi slučajevi se sada ispituju. Sudija Anguljo Avilja nije želeo da komentariše ovaj slučaj za medije.

Inače, El Comercio piše da je Pariona bio jedan od glavnih dobavljača kokaina za Jakšićevu grupu koja je jedna od najmoćnijih u Evropi kada se radi o međunarodnom švercu kokaina.

Zaplenjene građevinske mašine

Službenici Uprave za pranje novca pre nekoliko dana su po nalogu sudije Eduarda Toresa Vere ušli u tunel i zaplenili rovokopač u vlasništvu firme Import & Eksport SAC, čiji je zastupnik Ana Cecilia Kardenes Dektre.

Otrikeveno je i da je parcela na kojoj je bio izlaz iz tunela, 4. avgusta prodata bratu Ane Cecilie, Karlosu Kardenasu Dektreu.

Bekstvo po ugledu na El Čapovo

Pukovnik Viktor Revordo, šef specijalne brigade PNP protiv strango kriminala, potvrdio je da je u plan i realizaciju bekstva bio umešan kartel Sinaloa, jedan od najjačih u Meksiku, na koji su govoreći o ovom slučaju podsećali i drugi zvaničnici policije.

Hoakin Guzman, El Čapo, šef meksičkog narko-kartela

Meksički kralj droge Joakin Guzman El Čapo je 2015. godine uložio 50 miliona dolara za izgradnju tunela kroz koji je pobegao iz jednog od najčuvanijeg zatvora u toj zemlji, a njegovi ljudi najpre su kupili zemljište u neposrednoj blizini zatvora na kom su izgradili dve kuće kako bi mogli neprimetno da kopaju.

El Čapov beg iz zatvora

Tunel je bila dosta komplikovanija konstrukcija od Jakšićevog, imala je više spratova između kojih se El Čapo kretao liftovima, a ravne delove je prešao na motociklu. Celom dužinom od kilometar i po prolaz je bio klimatizovan, a vodio je do gradilišta sa kog je kako se pisalo, pobegao helikopterom.

Sumnja je odmah pala na stražare meksičkog zatvora i njih 35 je ispitano zbog sumnje da su primili mito, a meksička policija je ponudila vrtoglavih 3,8 miliona dolara za informaciju koja bi vodila do ponovnog hapšenja Hoakina Guzmana.

Sa druge strane, Jakšićev tunel je bio znatno kraći, oko 200 metara dužine. Prolaz je bio visok 160 centimetara, a ulaz na obližnjem placu je bio oivičen drvenom konstrukcijom kako se ne bi urušio. Kroz svih 200 metara prolazila je cev za ventilaciju, a na pojedinim mestima otkriveni su mali prostori namenjeni najverovatnije za odmor i odlaganje stvari.

Zoran Jakšić
foto: Printksin: Youtube/ATV Noticias Zoran Jakšić

Jakšić prošle godine već pokušao bekstvo

Kako su početkom prošle godine prenosili mediji, Jakšić je, praveći se da mu je pozlilo pokušao da pobegne iz peruanskog kazamata.

- Jakšić se žalio na zdravstvene teogobe, zbog čega je uprava zatvora bila prinuđena da ga preveze na pregled. Međutim očigledno je da je on isplanirao bekstvo i da je pokušao da iskoristi izlazak iz jednog od najčuvanijih zatvora u zemlji. Stražari su munjevito reagovali i njegov plan da im umakne je propao - otkrili su peruanski mediji.

Oni nisu precizirali da li je "čovek sa hiljadu lica", kako zovu Jakšića za kojim tragaju Argentina, Grčka, Nemačka, Australija BIH, pokušao da pobegne iz ordinacije ili tokom transporta "maricom".

Da ima iskustva u spektakularnim bekstvima Jakšić je pokazao i dve godine ranije kada je navodno lično platio i organizovao da narko-bos Horhe Medina Gaviljani iz zatvora u Peru pobegne uz pomoć dvojice policajaca u kamionu koji je iz zatvora iznosio smeće.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.