NAJNOVIJA VEST: Anđus oslobođen
Foto: Printscreen

OSLOBOĐEN OPTUŽBI

NAJNOVIJA VEST: Anđus oslobođen

Novinar, poznat po britkom jeziku tokom suđenja je negirao iznudu novca tvrdeći da mu je postupak montiran zbog njegovog javnog izlaganja

Objavljeno:

Prvostepeni sud je pravilno i potpuno utvrdio da je predaja pomenute sume novca bila rezultat dogovora, a ne posledica upućenih pretnji od strane okrivljenog, navodi se pored ostalog u obrazloženju presude

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio novinara Dejana Anđusa od optužbi za iznudu 30.000 evra od biznismena N.M. 2017. godine.

Ovom odlukom koja je danas objavljena, odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu iz oktobra prošle godine.

Novinar, poznat po "britkom jeziku" tokom suđenja je negirao iznudu novca tvrdeći da mu je postupak montiran zbog njegovog javnog izlaganja. On je bio optužen da je pretnjama prinudio N. M. da mu preda iznos od 30.000 evra na ime navodnog duga, ali su Apelacioni sud kao i Viši sud, zaključili da je predaja tog novca bila rezultat njihovog dogovora i ranijeg poslovnog odnosa.

Anđus i N. M. od 2014. godine imali poslovni odnos, navodi sud i podseća da je N. M. prvobitno govorio da je ukupno isplatio oko 500.000 evra Anđusu i A. A. iako mu posao nisu obezbedili.

Kasnije je, kako se navodi u presudi u koju je Tanjug imao uvid, N. M. rekao da jesu, da je poslednji dogovor koji probao da napravi sa Anđusom i na koji je pristao bio da mu obezbedi 30.000 evra da ide na more i da je to njegovo.

Prvostepeni sud je pravilno i potpuno utvrdio da je predaja pomenute sume novca bila rezultat njihovog dogovora, a ne posledica upućenih pretnji od strane okrivljenog, navodi se pored ostalog u obrazloženju presude.

U analizi i oceni poruka koje je dobijao N. M, sud je utvrdio da je tu ocenu moguće dati samo “u sklopu specifičnog poslovnog odnosa okrivljenog i oštećenog, nalazeći da nije dokazano da je okrivljeni stavljao u izgled oštećenom nekakvo zlo koje će prema njemu učiniti ukoliko ne postupi kako zahteva”.

Anđus je, kako se podseća, od N. M. tražio da zaključe ugovor i regulišu međusobne odnose, dok je N. M. u više navrata tokom postupka naveo da je i sam predlagao da međusobni odnos pravno uobliče predlažući Anđusu da nađe formu regulisanja njihovog odnosa i advokata koji bi to učinio.

“Prema pravilnom zaključku prvostepenog suda, stavljanja u izgled da će ‘problem rešiti’ ne predstavlja ozbiljnu pretnju. Stoga je pravilan zaključak prvostepenog suda da (sumnja da) je okrivljeni izvršio krivično delo nije dovedena do pune izvesnosti, pa ga je pravilno oslobodio od optužbe”, navodi se u obrazloženju presude.

Bio je uhapšen 30. juna 2017. nakon što mu je N.M. predao koverat sa 30.000 evra i u pritvoru je proveo nešto više od mesec dana, zbog čega sada ima pravo da traži odštetu od države za neosnovano lišenje slobode.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.