IDE SE DALJE: U utorak se nastavlja ponovljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije
Slavko Ćuruvija, Foto: Printscreen

PONOVLJENI PROCES

IDE SE DALJE: U utorak se nastavlja ponovljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

Slavko Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u Svetogorskoj ulici (tada Ive Lole Ribara) u Beogradu, u prolazu zgrade u kojoj je živeo

Objavljeno:

Ponovljeno suđenje u slučaju ubistva novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, posle niza odlaganja u novembru i decembru prošle godine, nastavlja se u utorak, 2. februara, i naredna tri dana u nizu. Kako je saopšteno iz Udruženja novinara Srbije (UNS) pred tročlanim sudskim većem Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu pojaviće se trojica okrivljenih - Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić, dok je Miroslav Кurak godinama u bekstvu.

Ponovljeni proces počeo je u oktobru prošle godine, nakon što je Apelacioni sud, postupajući po žalbama i tužioca i odbrane, sudjenje vratio prvostepenom sudu za organizovani kriminal sa zadatkom da bolje obrazloži presudu i uskladi je sa dokazima, ali i logičkim zaključivanjem.

UNS podseća da je u ponovljenom postupku, do sada, tužilac Milenko Mandić ponovio svoju optužnicu, a okrivljeni negirali krivicu, dok su advokati odbrane iskoristili novu priliku da ponovo zatraže da se iz postupka izuzmu ključna svedočenja Milorada Lukovića Legije i braće Simović, pripadnika zemunskog klana.

"Pored toga, Zora Dobričanin Nikodinović, koja zastupa Radonjića i Romića, predložila je novog svedoka - Vasilija Mijovića, uz tvrdnju da bi, navodno, ovaj svedok doveo do obrta u sudjenju. Ona je predala sudu službenu belešku koja navodno 'upućuje na to ko je ubio Ćuruviju', a koju je Vasilije Mijović svojevremeno poslao Vukašinu Marašu, bivšem šefu crnogorske tajne policije", naveo je UNS.

Za ubistvo Slavka Ćuruvije su 2019. godine, ćetiri optužena osudjena su ukupno na 100 godina zatvora. Prvostepeno osudjeni bivši načelnik RDB-a Radomir Marković za podstrekivanje je osudjen na 30 godina, tadašnji šef beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić za saizvršilaštvo je dobio 30 godina, a operativac DB-a Ratko Romić i bivši pripadnik rezervnog sastava Miroslav Кurak kao saizvršioci na mestu likvidacije ; su donili po 20 godina.

Slavko Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u Svetogorskoj ulici (tada Ive Lole Ribara) u Beogradu, u prolazu zgrade u kojoj je živeo.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.