NASTAVLJA SE AGONIJA: Optuženi za ubistvo Ćuruvije iznose odbranu
Slavko Ćuruvija, Foto: Printscreen

suđenje

NASTAVLJA SE AGONIJA: Optuženi za ubistvo Ćuruvije iznose odbranu

Na suđenju tužilaštvo i branioci okrivljenih će se izjasniti o dokaznim predlozima suprotne strane, a potom će optuženi moći da detaljno iznesu svoje odbrane

Objavljeno: 10:03h

Ponovljeno suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, nastavlja se danas pred Specijalnim sudom u Beogradu, čiju je prvostepenu presudu u septembru ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Na suđenju tužilaštvo i branioci okrivljenih će se izjasniti o dokaznim predlozima suprotne strane, a potom će optuženi moći da detaljno iznesu svoje odbrane.

Suđenje se ponovlja tadašnjem šefu resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, operativcu DB-a Ratku Romiću i pripadniku rezervnog sastava DB Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu, pa mu se sudi u odsustvu.

Nasuprot ukinutoj presudi u kojoj je NN lice označeno kao neposredni izvršilac ubistva Ćuruvije, u optužinici, po kojoj se svima sudi, tvrdi se da je Ćuruviju ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Jedan od Kuraković branilaca, advokat Mladen Džolić, rekao je da i u ponovljenom postupku Kurakova odbrana ostaje pri stavu da svi dokazi i kako kaže, čak i oni nezakoniti, ne dovde njegovog branjenika u vezu sa bilo kojim aspektom ubistva novinara.

"Posebno skrećemo pažnju da je i sama Branka Prpa, kao jedini očevidac Ćuruvijinog ubistva, više puta decidno izjavila da Miroslav Kurak nije izvršilac ovog dela.

"Na odbrani ostaje samo da u daljem toku suđenja ukazuje sudu na brojne nepravilnosti i nelogičnosti, poput uloge određenih Komisija i stranih vojnih organizacija u prikupljanju nezakonitih, antidatiranih dokaza", rekao je Džolić Tanjugu.

On tvrdi da za to postoje "nesporni pisani tragovi u samom predmetu".

Kuraku se zbog bekstva sudi u odsustvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

foto: Profimedia, Dragan Kadić, Kurir arhiva, Epa

Ostali su dostupni sudu - Marković izdržava zatvorsku kaznu od 40 godina zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a Radonjić i Romić su već tri i po godine u kućnom pritvoru, a prethodno i tri i po godine u pritvoru. Ponovljeni proces krenuo je početkom oktobra, kada su se sva trojica kratko izjasnili da nisu krivi.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 7. septembra prvostepenu presudu za ovo ubistvo sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje se ne terete optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci za to pripremili "teren".

Tužilaštvo je na ponovljenom suđenju ostalo pri navodima svoje optužnice da je ubistvo Ćuruvije počinjeno po nalogu nepoznate osobe iz vrha tadašnje vlasti, kao i da je Marković za to angažovao Radonjića, a on Romića i Kuraka.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, a radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs 1999. godine, u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.