KRIMINAL KAO PORODIČNI BIZNIS, U SRBIJI CELE FAMILIJE ROBIJAJU: Od majke i ćerke podvodačica, do njih na čelu klana
Ilustracija, Foto: Printscreen

mafija prete mrežu

KRIMINAL KAO PORODIČNI BIZNIS, U SRBIJI CELE FAMILIJE ROBIJAJU: Od majke i ćerke podvodačica, do njih na čelu klana

Mnogima je toplinu porodičnog doma zamenila hladna zatvorska ćelija, dok su drugi na dobrom putu ka njoj

Objavljeno:

Ubistva, pokušaji likvidacije, dilovanje droge, podvođenje maloletnika, držanje devojaka u zatočeništvu - samo su neki od najgorih krivičnih dela iza kojih su u proteklom periodu stajale čitave porodice iz Srbije! Mnogima je toplinu porodičnog doma zamenila hladna zatvorska ćelija, dok su drugi na dobrom putu ka njoj.

Otac i sin pucali po ulici, ranjena i slučajna prolaznica

O vatrenom obračunu, koji se sredinom decembra kao po filmskom scenariju odigrao na ulicama Novog Pazara, žitelji ovog grada i dalje prepričavaju. Oko 15 časova, u neposrednoj blizini PU Novi Pazar, dva muškarca zapucala su iz automobila u pravcu Novopazarca M. K. (39).

Pogodili su ga u nogu, a jedan hitac ustrelio je i slučajnu prolaznicu u grudi! Ni kriva ni dužna, samo zato što se u pogrešno vreme našla na pogrešnom mestu, 32-godišnja M. M., koja je u tom trenutku išla po dete u vrtić, završila je na operacionom stolu novopazarske bolnice. Srećom, lekari su uspeli da stabilizuju njeno zdravstveno stanje.

Pucnjava u Novom Pazaru
Pucnjava u Novom Pazarufoto: Printscreen

Ispostavilo se da su otac H. A. (45) i njegov sin A. A. (23) zapucali na M. K. zbog ranijih nesuglasica i pobegli sa lica mesta. Kao jedan od mogućih motiva pucnjave pominjala se tuča koja se mesec i po dana ranije odigrala u kafani čiji su vlasnici osumnjičeni. Tada je prebijen blizak rođak juče upucanog M. K., koji je završio u bolnici.

Kako se kasnije ispostavilo, H. A. je vlasnik lokalnog noćnog kluba i od ranije je dobro poznat organima reda. Pucači su se dan nakon obračuna nasred ulice, predali policiji.

Majka i ćerka podvodile devojke i držale ih kao robinje

Jelica N. (52) i Đulijana N. (25) su majka i ćerka iz Obrenovca koje su sredinom decembra uhapšene zbog sumnje da su punih osam godina podvodile dve devojke. Sumnja se takođe da je jedna od dve devojke, koje su inače držale zatočene u stanu, zloupotrebljivana u svrhu prostitucije dok je bila maloletna!

Prostitucija, prostitutka
foto: Profimedia

Klupko jezivih okolnosti počelo je da se odmotava hapšenjem Jelice N. i Đulijane N. Navodno su majka i ćerka pre osam godina upoznale devojke koje lošeg materijalnog statusa koje su odmah počele da iskorišćavaju tako što su ih podvodile.

Jezivi porodični biznis funkcionisao je tako što bi Jelica i Đulijana pronalazile mušterije devojkama i primoravale ih na seksualne odnose, a novac bi zadržavale za sebe. Kako bi ih sprečile da pobegnu, osim fizičke sile koristili su i to što su im obezbeđivale narkotike.

Kada nisu pružale seksualne usluge, ograničavale su im kretanje vršenjem stalnog nadzora i uskraćivanjem komunikacije sa njihovim porodicama i drugim osobama, tako što su ih držali zaključane u stanu.

Majka i ćerka nisu jedine koje su uključene u ovaj bizarni "biznis" jer su, prema nezvaničnim informacijama, istragom obuhvaćene još dve osobe sa kojima su u srodstvu, ali i još jedan njihov prijatelj.

I Jelica i Đulijana su pred tužiocem negirale krivična dela koja im se stavljaju na teret, a istraga je i dalje u toku.

Muž i žena podvodili devojke u kafani

Par nedelja pre hapšenja majke i ćerke makroa, policija je u Šapcu raskrinkala lanac prostitucije u jednoj kafani u tom gradu iza kog su stajali supružnici Velimir G. (57) i njegova supruga, inače rumunska državljanka Estera G. (49). U organizaciji "posla" im je pomagao i konobar, kome su takođe stavljene lisice na ruke.

Da su bile prave seksualne robinje supružnika i njihovog pomoćnika, potvrđuje i užasan podatak iz istrage da su imale i više stotina klijenata mesečno.

- Prostitucija i ilegalni poslovi u toj kafani dešavaju se već duže vreme. Navodno je među klijentima bilo poznatog sveta, privrednika koje svi znaju i koji su tu dovodili poslovne partnere. Cena usluge bila od 70 i 100 evra, pa naviše - rečeno je "Blicu".

Devojke bi se sa muškarcima sastajale u kafani, gde su upali pripadnici jedinice Uprave kriminalističke policije iz Beograda i "na delu" zatekli četiri devojke starosti 18 do 25 godine sa trojicom klijenata. Svi uhapšeni su pred tužiocem negirali krivična dela koja im se stavlja na teret i određen im je pritvor.

hapšenje
foto: Espreso

Majka i ćerka osuđene zbog skanka

Donošenjem presude Višeg suda u Čačku kojom su Svetlana (48) i njena ćerka Ana (26) iz sela Lopaši kod Požege osuđene na pet, odnosno tri godine zatvora za krivično delo prodaja narkotika, javnost u Srbiji se ponovo prisetila nesvakidašnjeg slučaja šverca narkotika, u kom su učestvovali i sveštenik i veroučitelj.

Svetlana i Ana uhapšene su u martu pre dve godine, nakon što je sveštenik Milan Jordović (43) ispričao policiji kako je sa prijateljem, inače veroučiteljem Zoranom Marinkovićem (45) prevozio 28 kilograma skanka u zamenu za 5.000 evra po nalogu majke i ćerke.

Svetlanina uloga je bila da odlazi na Kosovo, gde je kupovala drogu i organizovala prevoz po Srbiji, a potom su narkotici odlazili širom Evrope, dok je Anin "zadatak" bio da pronalazi osobe koje će za novčanu nadoknadu pristati da se upuste u šverc i drogu prevezu na željenu destinaciju.

Tako je Ana vrbovala veroučitelja, a zatim i sveštenika koji su sa 52 paketa skanka uhapšeni na izlazu iz Čačka. Mediji su tada preneli da je veroučitelj bio obučen kao žena, verovatno želeći da izgledaju kao supružnici koji idu na put.

Majka i ćerka su imale pomoć još jednog muškarca iz Valjeva koji je bio zadužen da, kada stignu na Kosovo, drogu prenese iz jednog auta u drugi.

Inače, ovo nije prvi put da Svetlana ima "posla" s policijom. Osam meseci ranije, uhapšena je zajedno sa D. B. (38) iz Požege na GP Horgoš, pošto su granični policajci u njihovom autu pronašli 30 kilograma skanka. Ubrzo puštena iz pritvora, jer je D. B. tada svu odgovornost preuzeo na sebe.

Stopama oca kriminalca

U oktobru ove godine uhapšen je Dimitrije Stanković (43) zvani Pipika, zbog sumnje da je pokušao da ubije policijskog inspektora U. N. u Novom Sadu kada je ovaj pokušao da ga legitimiše. On je 33-godišnjeg pripadnika MUP više puta izbo šrafcigerom.

Stanković je poznat po nizu krivičnih dela koje ima u svojoj "karijeri", u Srbiji i van nje.

On je 2006. bio hapšen u Češkoj zbog sumnje da je sa tri osobe provalio u čak 65 vila u toj zemlji, a na meti im se našla i kuća Vaclava Klausa, bivšeg predsednika te države! Međutim, to nije prvi put da se javnost susreće sa ovim imenom. Naime, Stankovićev otac koji se isto zove, takođe je poznat po životu sa one strane zakona.

Stariji Dimitrije Stanković poznatiji po nadimku Stankela, svojevremeno je bio ptužen da je član kriminalne grupe "Firma", koja je, prema navodima Specijalnog tužilaštva, prodavala drogu na teritoriji Novog Sada. Dimitrije Stanković stariji uhapšen je u akciji "Sablja". Kada je optužen, mediji su pisali da on odskače od ostali pritvorenih ne samo po izgledu, jer je imao dugu sedu kosu vezanu u rep, već i po tome što je otac devetoro dece. A sam Stanković, inače ugostitelj, na suđenju je negodovao zbog svedočenja Miladina Suvajdžića, zvanog Đura Mutavi, svedoka saradnika.

Stariji Stanković je inače u to vreme podneo krivične prijave protiv tužioca, istražnog sudije i predsednika Okružnog suda u Novom Sadu. Na kraju, stariji Stanković je osuđen na osam godina zatvora.

Jovica Vukotić
Jovica Vukotićfoto: Printscreen/Instagram

Braća na čelu kriminalnog klana

Dešavanja u ovdašnjem podzemlju i rodbinske veze godinama unazad su bile duboko isprepletane i vrlo često smo bili svedoci da je sukob oko prodaje narkotika daleko prevaziđen ličnom potrebom pojedinca za krvnom osvetom. U srpsko-crnogorskim kriminalnim krugovima padale su glave najbližih srodnika kriminalca ček iako nisu bili umešani ni u kakve "mutne poslove".

Tako se na čelu škaljarskog klana, prema inforamcijama bezbednosnih službi, nalazi Jovan Vukotić, dok je njegova desna ruka, do likvidacije u Atini početkom godine, bio Igor Dedović. Na samom vrhu hijerarhije i Jovanov brat Igor.

Porodica Vukotić je na čelo klana došla nakon podele jednog klana na škaljarski i kavački. Osim njih tu su i Roganovići i Bojovići koji su celu porodicu upleli u mrežu kriminala.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.