ZAPLENJEN KOKAIN U TOVARU BANANA! Grčka policija sumnja na TEST-MISIJU, Crnogorci i Srbi opipavaju teren?
Ilustracija, Foto: Profimedia

šok

ZAPLENJEN KOKAIN U TOVARU BANANA! Grčka policija sumnja na TEST-MISIJU, Crnogorci i Srbi opipavaju teren?

Prema izveštajima Globalne inicijative, od 2018. godine izvršene su brojne zaplene kokaina u čije su krijumčarenje bile uključene kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana

Objavljeno:

Grčka policija zaplenila je 35 kilograma kokaina na brodu iz Ekvadora koji je 7. decembra uplovio u luku Pirej i veruje da su u tu krijumčarsku operaciju umešane crnogorske i srpske kriminalne grupe, piše Dan.

Kako su preneli grčki mediji, kokain su u kontejneru sa bananama pronašli operativci specijalnog policijskog odeljenja za trgovinu drogom.

Policijske vlasti imale su informaciju da se u teretnoj stanici Pirej nalazi velika količina droge sakrivena u kontejneru iz Ekvadora koji je bio deklarisan za prevoz hrane, piše portal Etnikos.

Grčka policija, tužilaštvo i carina imali su pomoć specijalizovane američke agencije za sprečavanje trgovine drogom DEA, kao i američke ambasade u Atini. Grčki istražitelji, prema pisanju pomenutog portala, vršili su u poslednjih 20 dana inspekcije u luci Pirej, pri čemu je kontrolisano više od 150 kontejnera.

Tokom inspekcije su identifikovale kontejner sa deklarisanim teretom "prehrambeni proizvodi", u čijim zidovima je pronađeno trideset pakovanja kokaina ukupne bruto težine 35 kilograma.

Kontejner je natovaren na brod koji je 11. novembra ove godine isplovio iz luke Guaiakuil u Ekvadoru, a u luku Pirej je uplovio 7. decembra.

Prema pisanju grčkih medija, posebna uprava u okviru tužilaštva nadležna za sprečavanje šverca droge sprovodi preliminarnu istragu i već je razvijena saradnja sa relevantnim vlastima u inostranstvu radi pronalaženja i hapšenja počinilaca.

Zasad, međutim, nema detaljnijih informacija o počiniocima ni ko bi konkretno mogao da stoji iza ove švercerske operacije. Pojedini grčki mediji su preneli da se, budući da je pronađeno "samo" 35 kilograma belog praha, verovatno radi o "test-misiji" krijumčara koji su ispitivali rutu.

Međunarodna organizacija Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala letos je u posebnom izveštaju ocenila da od 2014. godine kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana tiho ali učinkovito postaju glavni igrači u svetu distribucija droge, posebno u snabdijevanju Evrope kokainom iz Latinske Amerike.

Ovi trendovi, kako su naveli, pokreću niz kritičnih pitanja, uz napomenu da su najučinkovitija i najkontrolisanija tržišta narkotika ona gde nasilje nije ni potrebno jer jedna grupa ima monopol.

Prema izveštajima Globalne inicijative, od 2018. godine izvršene su brojne zaplene kokaina u čije su krijumčarenje bile uključene kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana.

Mnoge pošiljke su bile između 500 kilograma i tone, a neke su bile još i veće.

U februaru 2020. godine uhapšeno je nekoliko članova crnogorske posade nakon što je zaplenjeno pet tona kokaina sa obale Arube.

Iz Globalne inicijative su podsetili da su tokom prošle godine četiri crnogorska mornara uhapšena u Filadelfiji zbog saučesništva u trgovini gotovo 20 tona kokaina iz Latinske Amerike.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.