Pljačka sa Zvezdare otvorila PANDORINU KUTIJU: Odakle krimosima značke i kako prepoznati lažnog policajca?
Kako razlikovati pravog od lažnog policajca?, Foto: Profimedia

MORATE DA ZNATE

Pljačka sa Zvezdare otvorila PANDORINU KUTIJU: Odakle krimosima značke i kako prepoznati lažnog policajca?

Postupanje policijskog službenika, prilikom primene policijskih ovlašćenja, regulisano je uslovima za primenu policijskih ovlašćenja i pravilima predstavljanja pre primene ovlašćenja

Objavljeno:

Pljačka na Zvezdari gde su lopovi koji su se predstavljali kao lažni policajci ukrali 100.000 evra stvorila je nepoverenje građana koji se pitaju: "Kako razlikovati pravog od lažnog policajca?". Istraživali smo na koji način da se zaštitite od prevaranata koji zloupotrebom i lažnim predstavljanjem varaju sugrađane.

Javnost je i dalje uznemirena nakon što su nepoznate osobe upale u stan investitora Saše P. i otele mu 100.000 evra. Ove osobe Saši P. predstavile su se kao pripadnici policije, a kako smo pisali, oni su znali da je Saša P. tog dana podigao kredit u banci i da je kod sebe imao veliku svotu novca.

Samo desetak dana ranije, u glavnom gradu je uhapšen Miloš Andrejević (28) nakon što je “poršeom” divljao u saobraćaju, potukao se sa drugim vozačem, a onda iz pištolja zapucao u vazduh.

Odakle kriminalcima lažne značke?

Odakle kriminalcima replike policijskih znački posebno će se baviti Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon što budu usvojene nove regulative koje će podrazumevati zabranu posedovanja, odnosno korišćenja službene značke ili službene legitimacije od strane lica koja nisu policijski službenici, odnosno državni službenici MUP.

Tokom hapšenja, a prilikom pretresa njegovog stana pronađena je i lažna značka!

Takođe, pravnim licima, udruženjima i fizičkim licima biće zabranjeno zahtevanje izrade, izrada, stavljanje u promet, posedovanje, odnosno korišćenje značke ili drugog obeležja, odnosno oznake koji sadrže elemente vizuelnog identiteta službene značke ili službene legitimacije.

Kako da prepoznate prave policajce?

Dok se nove regulative čekaju, u MUP-u za "Blic" objašnjavaju kako građani da prepoznaju da li je osoba koja zahteva njihovo pretresanje ili pretres objekta u kojem žive pravi policajac ili su potencijalne žrtve prevare.

- Postupanje policijskog službenika, prilikom primene policijskih ovlašćenja, regulisano je uslovima za primenu policijskih ovlašćenja i pravilima predstavljanja pre primene ovlašćenja, članovima 65 i 66 iz Zakona o policiji. Pre primene policijskog ovlašćenja, lice prema kome se primenjuje policijsko ovlašćenje ima pravo da bude upoznato sa razlozima za to, da ukaže na okolnosti koje smatra bitnim u vezi sa tim, ali i da bude upoznato sa identitetom policijskog službenika, koji se predstavlja i legitimiše - navode u MUP.

Prema njihovim rečima, osoba kod koje dolaze policajci može da prilikom pretresa traži da tu bude prisutna osoba kojoj veruje.

- Policijski službenik se, pre početka primene policijskog ovlašćenja, predstavlja pokazivanjem službene značke i službene legitimacije, a policijski službenik u uniformi samo na zahtev lica prema kome primenjuje ovlašćenje. Takođe, policijski službenik će, tokom primene policijskog ovlašćenja, na svoje svojstvo upozoriti rečju: “Policija” - kažu u MUP.

Kako naglašavaju, ukoliko se osoba koja se predstavlja kao policajac ne ponaša u skladu sa navedenim, postoji opravdana sumnja građana da je u pitanju krivično delo lažno predstavljanje, a u tom slučaju građani su dužni da policiji prijave svaki takav događaj.

- Ove godine policija je rasvetlila 83 odsto od prijavljenih krivičnih dela lažno predstavljanje, gde su se izvršioci predstavljali kao službena lica - dodaju u MUP-u.

Teško razlikovati pravu od lažne značke

Kako smo pisali, u poslednjih mesec dana oduzeto je blizu 30 značaka koje su svojim izgledom, kožnim povezom i unutrašnjim delom približne izgledu zvanične službene legitimacije ovlašćenih službenih lica MUP-a.

- Građanima je teško da razlikuju pravu od lažne legitimacije i zbog toga mogu biti dovedeni u zabludu i postati žrtve različitih krivičnih dela. Zato će u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti građana pripadnici MUP-a i u narednom periodu pojačano vršiti kontrolu, nadzor i oduzimanje legitimacija koje podsećaju na službene policijske - kažu iz policije.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.