ZNAČKE KOŠTAJU 250 EVRA I IMA IH NA HILJADE Lažni policajci preplavili Srbiju, a pljačkaju uz pomoć FALSIFIKATA
Policija / Ilustracija, Foto: Ilustracija, Tamara Trajković

STRAVIČNO

ZNAČKE KOŠTAJU 250 EVRA I IMA IH NA HILJADE Lažni policajci preplavili Srbiju, a pljačkaju uz pomoć FALSIFIKATA

Prvi slučaj pljačke u kojoj su korišćene lažne policijske značke odigrao se na Zvezdari u Ulici Veljka Dugoševića kada su lažni policajci upali u stan Saše P. u kom je bila i njegova sestra

Objavljeno: 14:08h

Filmske pljačke u režiji lažnih policajaca koji su tokom jučerašnjeg dana upali na dve lokacije u Beogradu i uz korišćenje lažne policijske značke opljačkale građane, uznemirile su Srbiju posebno ako se uzme u obzir da su se bahati pljačkaši predstavili kao policajci, a da su kao dokaz priložili lažne službene isprave kojih je u Srbiji, prema procenama stručnjaka, na hiljade.

Prvi slučaj pljačke u kojoj su korišćene lažne policijske značke odigrao se na Zvezdari u Ulici Veljka Dugoševića kada su lažni policajci upali u stan Saše P. u kom je bila i njegova sestra.

Znali su lažni policajci da je Saša P. tog dana podigao kredit u banci i da je kod sebe imao 100.000 evra. Najpre su brata i sestru vezali, a zatim i započeli brutalno mučenje kako bi otkrili gde je novac.

Javnost u Srbiji se još nije "oporavila" od te informacije, a stigla je nova, da je identična pljačka izvedena na Čukarici. Naime, policiji je prijavljeno da su oko 17 časova jedna žena i NN lice koje se predstavilo kao policajac, upali u stan Mihajla B. (49) i uz pretnju pištoljem oduzeli 55.000 dinara i 10 kutija lekova za lečenje zavisnosti od opioida.

Lažne policijske isprave uz pomoć kojih osobe iz kriminogenih sredina sebi dodele status službenog lica, nažalost nisu nikakav novitet u Srbiji. Prema nezvaničnim podacima "Politike" u Srbiji ih ima preko 10.000, a najviše zabrinjava to što izgledom veoma podsećaju na one prave.

Posebno je teško građanima da letimičnim pogledom na policijsku legitimaciju prepoznaju da li je u pitanju falsifikat ili prava isprava, jer su napravljene tako da verno podsećaju na legalno izdata službena dokumenta, a često se razlikuju samo u boji, nijansama i slično.

foto: MUP RS

Javnost je imala priliku da čuje nekoliko ovakvih priča.

Pripadnik "Levijatana" sa lažnom značkom

Pre samo desetak dana u glavnom gradu je uhapšen Miloš Andrejević (28) nakon što je "poršeom" divljao u saobraćaju, potukao se sa drugim vozačem, a onda iz pištolja zapucao u vazduh.

Policija je najpre locirala njegovo vozilo u Železniku, a ubrzo nakon toga ga je uhapsila. Prilikom pretresa njegovog stana pronađena je i lažna značka! Odakle pripadniku Levijatana lažna policijska značka, utvrdiće istraga koja je u toku.

Predstavljao se kao policajac, pa pljačkao starije sugrađane

Beogradska policija uhapsila je u martu ove godine D. P. (41) koji se sumnjiči da se starijim sugrađanima u njihovim stanovima lažno predstavljao kao policajac ili radnik Elektroprivrede i Vodovoda da bi, koristeći njihovu nepažnju, od njih krao novac.

Policija je prilikom hapšenja kod osumnjičenog pronašla improvizovanu značku koju je koristio tokom vršenja krivičnih dela, saopšteno je tada iz MUP-a.

Lažnom ispravom iz Srbije obmanuo policajce u RS

Protiv Slađana Đ. (41) iz Srebrenice policija je prošle godine podnela izveštaj zbog lažnog predstavljanja, jer je na veoma neobičan način pokušao da izbegne policijsku kontrolu u Derventi.

Slađan, da bi izbegao saobraćajnu kaznu, rekao policajcima da radi u Evropskoj policijskoj asocijaciji (EPA), pa im je čak pokazao i službenu legitimaciju.

- Izvršenim proverama, policajci su utvrdili da on nije zaposlen u Evropskoj policijskoj asocijaciji, kao i da je službena legitimacija nevažeća – pojasnio je portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar.

Kako je Srpskainfo saznala, legitimaciju je potpisao poznati prevarant Manuel Matejić iz Srbije, a za kojim traga Interpol Srbije upravo zbog sličnih prevara.

Podsećanja radi, Manuel Matejić je do sada u Srbiji više puta dovođen u vezu s prevarama, a pojedini mediji su objavili na koji način je varao građane. Prema pisanju medija, Matejić se godinama lažno predstavljao kao pukovnik JSO u penziji i predsednik Evropske policijske asocijacije za Srbiju.

Ističe se da se sumnja da je Matejić prevario na stotine ljudi. Policija ga je sumnjičila da je prodavao lažne službene legitimacije EPA po cenama od 300, pa do 5.000 evra.

Značke prodavali za 250 evra

Cene lažnih znački koje su rasprostranjene ne samo u Srbiji već i širom regiona, a "Politikin" izvor objašnjava da se cene kreću od jednog običnog ručka u kafani, pa do 5.000 evra. Tome u prilog govori i hapšenje iz aprila ove godine, kada su "pali" falsifikatori.

Naime, Milan B. (35), policajac iz Bačke Palanke, i njegov prijatelj Radovan M. (37), vlasnik kazina, uhapšeni su u Novom Sadu zbog sumnje da su po ceni od 250 do 500 evra prodavali lažne značke MUP!

Milan B. i Radovan M. uhapšeni su u centru Novog Sada, i to na ugovorenoj prodaji.

- Po prethodnom dogovoru s kupcem, Radovan M. je dovezao policajca džipom "mercedes" do centra Novog Sada. Kada su izašli iz auta, policija im je stavila lisice - kazao je izvor Kurira i dodao da su kod policajca pronađene dve verne kopije policijskih znački.

- Kod drugog uhapšenog Radovana M. nađene su dve novčanice od po 100 evra, za koje se sumnja da su falsifikovane, 20.000 dinara, kao i manja količina droge - kaže izvor.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.