NA VOŽDOVAČKOG DONA ISPALJENO JE 168 METAKA: Jedan je od onih "Vidimo se u čitulji", pričao je o Kneletu i spisku
Goran Vuković Majmun, Foto: Printscreen

26 godina od zločina

NA VOŽDOVAČKOG DONA ISPALJENO JE 168 METAKA: Jedan je od onih "Vidimo se u čitulji", pričao je o Kneletu i spisku

Vuković je bio vlasnik nekoliko noćnih klubova u Beogradu, a pre nego što je ubijen u klasičnoj sačekuši na njega je izvršeno čak 5 atentata.

Objavljeno:

Voždovački don, kriminalac i verovatno jedini čovek beogradskog podzemlja koji nije zazirao od Ljubomira Magaša, poznatijeg kao Ljuba Zemunac, Goran Vuković, ubijen je 12. decembra 1994. godine u Beogradu.

Vuković je bio jedan od vođa Voždovačkog klana, a u beogradskom podzemlju je ostao poznat pod nadimkom Majmun i kao ubica Ljube Zemunca, 1986. godine, zbog čega je ležao 5 godina u zatvoru u Nemačkoj, a potom se vratio u Beograd.

Vuković je bio vlasnik nekoliko noćnih klubova u Beogradu, a pre nego što je ubijen u klasičnoj sačekuši na njega je izvršeno čak 5 atentata.

Kobna sačekuša dogodila se kada su Vuković i dva njegova druga izašli iz kockarnice u Beogradu i pre nego što su ušli u automobil parkiran pored Jugoslavenskog dramskog pozorišta, rutinski su pogledali da li im je neko prikačio eksploziv ispod auta. Onog trenutka kada su se vrata BMW-a 850 zatvorila, iz mraka parka Manjež istrčala su trojica maskiranih napadača sa automatskim oružjem.

Vuković i njegov drug Duško Malović preminuli su na licu mesta, a na licu mesta nađeno je 168 čaura.

Ubistvo su izvršila dvojica napadača, koja nikada nisu otkrivena.

Iako je prošlo 26 godina, život Vukovića i dalje izaziva pažnju i kontroverze.

Dobio nadimak Majmun zbog toga što se lako penjao po zgradama. Iako je rođen u Beogradu, detinjstvo je proveo u Sarajevu, a već u mladosti je otišao Frankfurt gde počinje ozbiljno da se bavi kriminalnim radnjama.

Još kao maloletnik bio je prijatelj Đorđa Božovića, svog voždovačkog kuma. Prvi put u Centralni zatvor je došao kao mladi razbojnik 1983. godine. Međutim, široj javnosti postaje popularan kada je 1986. godine hladnokrvno ubio Ljubu Zemunca, ističući tada da mu nikada nije bila namera da Ljubu skida sa trona, niti da ga ubije ili prvi napada.

"Oni su na mene kidisali. Da si, u ne znam kakvoj svađi, ako ideš sa ženom, ako ti je tu familija, niko se ne napada, sve se zaboravlja, to je uvek među nama bio neki nepisani zakon. Pa nisam valjda mogao da dozvolim da me Ljuba potcenjuje pred rođenom ženom?!"

"U trenutku smrti Ljuba nije bio naoružan, a on i njegovi su mislili da nisam ni ja. Nije bilo jednostavno ubiti Ljubu Zemunca, najveću legendu jugoslovenskog i evropskog podzemlja. Bio je vrlo opasan i okretan. Znao je šta ga gde čeka. Mnogi su pokušali da ga likvidiraju, a pre mene ga je u Milanu upucao u stomak samo Kole Debeli. Od Ljubine pogibije najmanje sam ja izvukao korist", rekao je tada Goran Vuković Majmun.

Interesantno,Goran Vuković je, uoči smrti, za film “Vidimo se u čitulji” govorio da zna za spisak za likvidaciju na kojem su on i Aleksandar Knežević Knele.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.