BILA JE ZDRAVA I SVE JE BILO NORMALNO A ONDA SE DESILO OVO! Dragana je umrla u bolnici, a jedna stvar je ključna
Dragana Savić, Foto: Novosti / J.Ć.

TRAGEDIJA

BILA JE ZDRAVA I SVE JE BILO NORMALNO A ONDA SE DESILO OVO! Dragana je umrla u bolnici, a jedna stvar je ključna

Institut za sudsku medicinu dostavio je Ginekološko-akušerskoj klinici KC u Nišu obdukcioni zapisnik, ali, po rečima članova porodice, iz tog nalaza ne može se utvrditi šta je Draganu odvelo u smrt

Objavljeno:

Ni nakon mesec dana, još uvek nije poznato zbog čega je preminula porodilja Dragana Savić (34) iz Niša, koja je iskrvarila na smrt 24. avgusta nekoliko časova nakon što je na svet donela zdravu ćerkicu.

Institut za sudsku medicinu dostavio je Ginekološko-akušerskoj klinici KC u Nišu obdukcioni zapisnik, ali, po rečima članova porodice, iz tog nalaza ne može se utvrditi šta je Draganu odvelo u smrt.

- Dobili smo odbukcioni zapisnik. Ništa ne piše oko uzroka smrti. Kao da je jednostavno bila zdrava. Razgovarao sam i sa dr Bojanom Lukićem sa Ginekološko-akušerske klinike, i on ne zna. Kaže imao je dva slučaja u životu ovakva, ovo mu je drugi. Taj prvi slučaj, on kaže, tu prvu trudnicu je spasio, 18 litara krvi su joj nadoknadili, nju je uspeo da izvuče ali eto, kaže, ovu nesrećnicu, nisam mogao. Tako on kaže. E sad pitanje šta je tu bilo. Ne bi trebalo da ostane na ovome, ali još ne znam šta će da bude i kako ću dalje. Morao bih sa nekim advokatom da vidim da se iskonsultujem, da li može da se pokrene neki postupak ili ne, ali ja koliko znam niko ih nije do sada dobio niti će da ih dobije, kaže za „Blic“ suprug porodilje Boris Savić.

Draganin otac Bora Zlatković kaže za „Blic“ da nemaju mira jer se i dalje ne zna zbog čega je preminula njegova ćerka. On sumnja da je u pitanju nemar, zbog čega je Dragana iskrvarila.

"Nisu mogli da zaustave krvarenje, probilo je na sve strane"

- I dalje se ne zna od čega je Dragana umrla. Rezultati su dobri, svi kažu da su analize bile dobre. Za nas je ovo veliko mučenje, kada ni posle mesec dana ne znamo šta je. Razboli se čovek, nema leka, šta je tu je. Ali ovo – da ode zdrava žena na porođaj i da umre... Ja i dalje sumnjam da je to njihova krivica jer joj niko nije prišao od 18.45 časova do 22.30 časova. Smatram da je bila bez nadzora u tom periodu. I da poseče čovek malo prst pa za tri sata će da iscuri, a ne na takvim porođajnim ranama. Ona je u ta dva, tri sata pričala sa nama telefonom, što znači da je bila sama sve vreme. Da li može blesnik da leži u krevetu a da su oko njega doktori koji ga leče a on da razgovara sa rodbinom? Po tome tvrdim da niko nije bio pored nje i da je to razlog što je iskrvarila. E, posle kada su videli da krvari, bilo je možda sve već kasno, nisu mogli da zaustave krvarenje, probilo je na sve strane i nije moglo da se zaustavi. Tri, četiri časa da krvari čovek mora da iskrvari - kaže Zlatković.

On apeluje da se u slučaj uključi zdravstvena inspekcija kako bi se proverilo da li su sve procedure bile ispoštovane i kako bi se utvrdio uzrok smrti.

"Ne može zdrav čovek da umre a da se ne zna šta je"

- Treba da se uključi zdravstvena inspekcija i da utvrdi činjenicu – zašto je i kako nastala smrt. Svi priznaju da je bila zdrava. Ne može da zdrav ovek umre a da se ne zna šta je. I kada se utvrdi uzrok smrti javno da se saopšti, kaže Bora.

Sa direktorom dr Bojanom Lukićem nismo uspeli da stupimo u kontakt jer mu je telefon tokom pet časova koliko smo ga pozivali neprekidno davao ton zauzeća.

"Sve što treba da stoji, stoji u tom mom izveštaju koji je dostavljen Ginekologiji"

U Zavodu za sudsku medicinu u Nišu kažu da je izveštaj sa obdukcije poslat Ginekološkoj klinici u formi u kojoj se uvek šalje medicinskim ustanovama, na latinskom jeziku. Zaključak na srpskom jeziku, koji ovaj izveštaj ne sadrži, piše se samo u slučajevima kada to tužilaštvo zatraži.

- Izveštaj sam poslao na ginekologiju kako ga uvek šaljemo. Zakjučak u toj srpskoj formi se piše samo kada to tužilaštvo traži, nikada se klinikama ne dostavlja. Dostavio sam izveštaj obdukcionog zapisnika o onome šta sam ja našao i analize koje su urađene - patohistologija, laboratorija je rađena, toksikologija, mikrobiologija i patoanatomija. To je forma koja se uvek šalje. Onako kako se dostavlja svim klinikama tako se dostavlja i ginekologiji. Kompletni obdukcioni zapisnik na srpskom jeziku je u arhivi sudske medicine. Procedure su takve da ako se pokreće neki postupak, onda se dostavlja takav zapisnik sa zaključkom tom organu koji pokreće postupak - objasnio je prof. dr Goran Ilić.

On nije želeo da u telefonskom razgovoru detaljnije govori o uzroku smrti podrodilje.

- To tamo piše. Ne mogu da se izjašnjavam novinarima preko telefona, nezahvalno je i to nikada ne radimo. Ako treba neka analiza da se radi, to je jedan kompleksan proces. Ja sam tamo napisao šta sam našao na organima i iz toga proističe zbog čega je žena umrla. Patofiziologiju umiranja, objašnjenje toga, dajemo ako to traži neki organ koji vodi postupak ili bilo ko drugi ko je za to zadužen. To je jedan sindrom koji je kompleksan. Sve što treba da stoji, stoji u tom mom izveštaju koji je dostavljen ginekologiji - kaže prof. dr Ilić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.