ZNA SE ZA KOGA JE ARKAN RADIO: Na Frenkijevom suđenju su otkriveni SVI DETALJI
Frenki Simatović, Foto: ap

priznao

ZNA SE ZA KOGA JE ARKAN RADIO: Na Frenkijevom suđenju su otkriveni SVI DETALJI

Po optužnici, mnoge od tih zločina počinile su, kao jedinice SDB Srbije, "crvene beretke" i Srpska dobrovoljačka garda (SDG) Željka Ražnatovića-Arkana.

Objavljeno:

U nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, Simatovićeva odbrana je, preko zaštićenog svedoka OFS-023, pobijala navod optužnice da su snage Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, u proleće 1992, učestvovale u nasilnom zauzimanju Zvornika i počinile zločine nad tamošnjim Muslimanima.

Bivši načelnik SDB Srbije, Stanišić (70) i prvi operativac Službe, Simatović (70) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Po optužnici, mnoge od tih zločina počinile su, kao jedinice SDB Srbije, "crvene beretke" i Srpska dobrovoljačka garda (SDG) Željka Ražnatovića-Arkana.

Svedok OFS-023, koji je u Zvorniku bio policajac, potvrdio je danas, na sugestiju Simatovićevog branioca Mihajla Bakrača, da je Ražnatović-Arkan u zauzimanju Bijeljine i Zvornika, u aprilu 1992., učestvovao na poziv Biljane Plavšić, odnosno Srpske demokratske stranke.

Plavšićeva je to, kasnije, i sama javno potvrdila, podsetio je OFS-023.

Na prvom sudjenju Stanišiću i Simatoviću, u decembru 2010, isti svedok je, u iskazu datom tužiocima po obavezujućem nalogu (subpoena), rekao da je Ražnatović-Arkan "saradjivao sa SDB Srbije".

Tu izjavu danas je "ispravio", tvrdeći da je mislio na saveznu jugoslovensku službu bezbednosti, uz preciziranje da je "Arkan u Zvornik došao u autu Saveznog SUP".

Na prvom procesu, svedok je kazao da mu je, posle akcije u Bijeljini, "Arkan saopštio da je Zvornik sledeći cilj njegove jedinice", a da su mu kasnije to potvrdili Plavšićeva i Radislav Kostić.

Kostić je bio pripadnik SDB Srbije, koji je kasnije poginuo na ratištu, a po njemu je nazvana baza "crvenih beretki" u Kuli.

OFS-023 izjavio je danas i da je Arkanova garda u BiH stigla iz baze u Istočnoj Slavoniji, koja je pripadala "Teritorijalnoj odbrani Republike Srpske, odnosno JNA". U Zvornik je Ražnatovića iz Bijeljine, kako je potvrdio, odveo sam svedok.

Po svedoku, "crvene beretke" koje su učestvovale u napadu na Zvornik bile su specijalna jedinica JNA iz Pančeva.

Simatovićev svedok tvrdio je i da je Milorada Ulemeka-Legiju u okolinu Zvornika, neposredno pre sukoba, poslao visoki bezbednosni oficir JNA Nedjo Bošković.

Kada su Legiju uhapsile muslimanske snage, general Bošković je o njemu govorio kao o "mom čoveku" i urgirao je da bude oslobodjen, što se i dogodilo uoči napada na Zvornik, posvedočio je OFS-023.

Svedok je danas "ispravio" i svoju izjavu sa prvog sudjenja o transportu oružja iz Srbije u Zvornik, u jesen 1991.

On je 2010. izjavio da ga je Radislav Kostić prvi "kontaktirao" s tim u vezi i potom ga uputio na Radmila Bogdanovića, zaduženog za pomoć Srbima van Srbije.

"Tužioci su pogrešno složili redosled...Prvo smo otišli kod Bogdanovića u Skupštinu Srbije...pa mi je on rekao da će mi se javiti Kostić...Tražili smo oružje, a Kostić mi se javio posle da se dogovorimo o prebacivanju oružja", kazao je OFS-023.

Svedok je precizirao da su dobili "zastarelo oružje" za koje mu je Bogdanović rekao da potiče iz magacina TO u Istočnoj Slavoniji, "gde je bio potpisan neki sporazum, pa im više nije trebalo".

Sutra će OFS-023 odgovarati na pitanja tužilaca.

Stanišića i Simatovića je Haški tribunal, posle prvog sudjenja, 2013. oslobodio krivice, ali je, na žalbu tužilaštva, apelaciono veće suda poništilo tu presudu i naložilo novo sudjenje.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.