UBICA ŠKALJARACA OSTAJE U SRBIJI Postao ubica zbog kockarskih dugova, u Crnoj Gori mu se sudi zbog DVA UBISTVA
Foto: Privatna arhiva, Printscreen

odluka

UBICA ŠKALJARACA OSTAJE U SRBIJI Postao ubica zbog kockarskih dugova, u Crnoj Gori mu se sudi zbog DVA UBISTVA

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović, rekla je da ostaje kod navoda optužnice i predložila je sudu da je potvrdi

Objavljeno:

Marjan Vujačić, optužen da je ubio Mila Ilića i Veselina Kalzeića, nije isporučen Crnoj Gori iz Srbije jer za to nije bilo uslova, rečeno je na jučerašnjem suđenju u Višem sudu u Podgorici. Branilac Radeta Popovića, njegovog navodnog saučesnika, tražio je da mu se ukine pritvor.

To je juče saopštio predsednik vanraspravnog veća Višeg suda, sudija Boris Savić, na početku ročišta o opravdanosti i zakonitosti optužnice protiv Vujačića i Rada Popovića, optuženog da je pomagao pre i nakon izvršenih zločina...

Savić je obrazložio da je Ministarstvo pravde Srbije poslalo dopis sudu o tome da nema uslova da se Crnoj Gori izruči okrivljeni...

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović, rekla je da ostaje kod navoda optužnice i predložila je sudu da je potvrdi.

Branilac okrivljenog Vujačića, advokat Ognjen Radić tvrdi da činjenični opis optužnice nije u potpunoj meri potkrepljen dokazima.

- Pošto smo u fazi kontrole i potvrđivanja optužnice, prema stavu odbrane, kao prvi problem je nemogućnost da okrivljeni Vujačić pristupi na ročištu, a kada se zna njegova poznata adresa i dostupan je. To možda u ovom trenutku nije od neke velike važnosti, ali u daljem sudskom postupku okrivljeni ima svoja prava, ukoliko je prisutan na suđenju. Što se tiče pravne kvalifikacije koja je navedena u optužnici, ne može se govoriti o stvaranju kriminalne organizacije - kazao je Radić.

foto: Daktilo

Više primedbi na dokaze predložene uz optužnicu i pravnu kvalifikaciju, imao je advokat Miloš Vuksanović, branilac Rada Popovića. Popović je tražio da mu se ukine pritvor, u kojem je 11 meseci.

Njegov branilac konstatovao je da je optužnica u celosti nezakonita i suprotna odredbama Zakonika o krivičnom postupku (ZKP).

- Suprotna je odredbama ZKP-a u kojima je dat pojam i definicija organizovanog kriminala. Rade Popović je optužen da je izvršio krivično delo - stvaranje kriminalne organizacije, koja je stvorena 2017. godine, koju čine tri ili više lica, i da je on prihvatio da postupa po nalozima i uputstvima organizatora i da pruža drugu pomoć i izvršenjem krivičnih dela. Međutim, ostali pripadnici uključujući i organizatora nisu identifikovani, nepoznati su i očigledno je da ne postoje. Činjenica je da ni nakon skoro godinu dana od pokretanja istrage, Specijalno državno tužilaštvo nije pružilo dokaze o postojanju kriminalne organizacije - kazao je Vuksanović.

Dodao je da je vrlo paušalno precizirana konkretna uloga Popovića.

- Dokazi se svode na listing komunikaciju sa okrivljenim Vujačićem, sa kojim je bio u drugarskim odnosima, i navodno povezivanje njega sa rentakar agencijom, što su najobičnije životne radnje svakog živog ljudskog bića u svakodnevnom funkcionisanju i ne predstavljaju bilo šta inkriminišuće. Predlažem da Viši sud u ovoj fazi postupka donese odluku, da usled nedostatka dokaza da je okrivljeni Rade Popović osnovano sumnjiv, obustavi ovaj krivični postupaka - naveo je Vuksanović

foto: Ilustracija, EPA-EFE/FEHIM DEMIR

.Prema dokumentima SDT-a, Popović je pomogao u nabavci dva vozila korišćena u ubistvima Kalezića i Ilića, počinjena u oktobru 2018. godine, odnosno aprilu 2019. godine.

Nudili mu nov identitet?

Popović je nakon hapšenja negirao izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret.

Nedugo zatim, “Vijestima” se obratila i njegova majka Sonja Popović, tvrdeći da je Specijalno tužilaštvo nudilo njenom sinu da postane svedok saradnik u postupcima protiv jednog kriminalnog klana, nudeći mu zauzvrat da sa novim identitetom i materijalno zbrinut napusti Crnu Goru.

- Od svega što su inspektori Specijalnog odeljenja naveli, jedino je tačno da Rade Popović poznaje Marijana Vujačića, da su se družili, imali zajedničko društvo u poslednje dve godine... Ukazujemo svima da su ovim činom direktno ugrozili bezbednost njega i njegove porodice - navodi se između ostalog u njenom tadašnjem reagovanju.

Ima ih još, a motiv je krvav novac

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, rekao je u oktobru 2019. da Vujačić i Popović nisu bliski nijednom od zaraćenih crnogorskih kriminalnih klanova - škaljarskom ili kavačkom, već da su članovi posebne kriminalne organizacije

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.