JUČE JE UBIJEN ČOVEK VRLO BLIZAK LUKI BOJOVIĆU: Ovo su mu bili KRIMI POČECI, Zemunski klan on preuzeo POSLE SABLJE
Luka Bojović, Foto: Profimedia

ŠEF PODZEMLJA

JUČE JE UBIJEN ČOVEK VRLO BLIZAK LUKI BOJOVIĆU: Ovo su mu bili KRIMI POČECI, Zemunski klan on preuzeo POSLE SABLJE

Luka Bojović, stariji sin Vuka Bojovića, dugogodišnjeg direktora beogradskog Zoološkog vrta, imao je samo 19 godina kada se za njega pročulo

Objavljeno:

Barani Alan Kožar i Damir Hadžić koji su juče likvidirani u Turskoj, bili su označeni kao jedni i vođa Barskog i Škaljarskog klana, blizak Zemunskom klanu na čijem čelu je Luka Bojović.

foto: Profimedia

Kriminalni počeci Bojovića

Luka Bojović, stariji sin Vuka Bojovića, dugogodišnjeg direktora beogradskog Zoološkog vrta, imao je samo 19 godina kada se za njega pročulo nakon ranjavanja Mihajla Divca, žestokog momka sa beogradskog asfalta, jedne od zvezda dokumentarca "Vidimo se u čitulji".

Mihajlo Divac
Mihajlo Divacfoto: Facebook

Fama o Bojoviću proširiće se na Beograd sa bosanskohercegovačkog i hrvatskog ratišta, koja je Luka pohodio sa svojim idolom Arkanom u Srpskoj dobrovoljačkoj gardi.

Arkan
Arkanfoto: EPA PHOTO / EPA FILES

Uslovne kazne U Srbiji je prvi put hapšen 1995. godine. Prilikom rutinske kontrole u poker-klubu, u centru Beograda, kod njega je nađen nelegalni pištolj, pa je osuđen na šest meseci zatvora, odnosno dve godine uslovno. Mesec dana nakon te presude osuđen je na tri meseca zatvora (uslovno godinu dana) zbog napada na zatvorskog čuvara. Nekoliko godina kasnije opet je uhapšen i dobio je šestomesečnu robiju. Preuzimanje zemunskog klana Nakon što je zemunski klan 2003. ubio premijera Zorana Đinđića, u akciji "Sablja" koja je usledila, Zemunci su praktično izbrisani.

Prema navodima tužilaštva svoju moć je učvrstio nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije.

Kako će srpski istražni organi kasnije utvrditi, Bojović je preuzeo njihove poslove.

Nadenuli su mu nadimak ,,Pekar''.

Zemunski klan
Zemunski klanfoto: Wikipedia

Smrti sa kojima je povezan

On u znak odmazde za Arkanovo ubistvo, po navodima optužnice koja će biti podignuta tek 2010. na osnovu iskaza Sretka Kalinića, organizuje niz zločina u kojima su ubijeni Branko Jeftović Jorga, a Andrija Drašković i Zoran Nedović Šok, preživeli su atentate u kojima su stradali njihovi telohranitelji Dejan Živanović i Milutin Jovičić.

Luka Bojović je organizovao krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Afrike, uz saradnju sa Barkom grupom, Lukom Đurovićem i Milanom Vujovićem. Takođe, Bojović je organizovao i naručio nekoliko desetina ubistava i pokušaja ubistava.

Bojović je zajedno sa Vladimirom Milisavljevićem i Strećkom Kalinićem 2004. godine pokušao da ubije Andriju Draškovića na auto putu kod Beograda, kada su pucali iz vozila.

Andrija Drašković
Andrija Draškovićfoto: Dado Đilas

Sukob sa Šaranovićem Nestankom Slobodana Radonjića, u julu 2009, počeo je sukob koji je odneo na desetine života. Za ubistvo svog brata Branislava, Slobodan Šaranović je javno ponudio milion evra za otkrivanje nalogodavca. Luka se ubrzo sklonio iz Srbije. Slobodan Šaranović, je bio optužen da je organizovao ubistva iz osvete Luki Bojoviću zbog ubistva njegovog brata Branislava Šaranovića.

Likvidiran je 2017. godine u trenutku kada se nalazio u svojoj redovnoj šetnji, gotovo na kućnom pragu, u budvanskom naselju Dubovica, a dve godine kasnije za organizaciju kriminalne grupe koja ga je likvidirala optužen je Alan Kožar.

Slobodan Šaranović
Slobodan Šaranovićfoto: KURIR

Hapšenje U februaru 2012. godine španska policija ga je uhapsila u Valensiji, zajedno sa Vladom Budalom i Sinišom Petrićem, takođe pripadnicima zemunskog klana. Dok je Luka čekao suđenje u Madridu, Šaranovići su uzvratili udarac. U Beogradu 2013. aprila ubijen je Lukin brat Nikola Bojović. Ubrzo je u Baru, u sumnjivoj saobraćajnoj nesreći poginuo i Bojovićev saradnik Luka Đurović, a u Beogradu je ubijen i Lukin prijatelj iz vremena vojevanja s Arkanom, Rade Rakonjac. Bojović je nedavno u Srbiji pravosnažno oslobođen optužbi da je učestvovao u ubistvu Jeftovića, za pokušaj ubistva Nedovića i Draškovića kao i za ubistvo nekih telohranitelja. Optužbi je oslobođen i Vladimir Milosavljević (Vlada Budala), Dok su Sretko Kalinić i Miloš Simović osuđeni na 35 i 30 godina zatvora.

Inače, Luka Bojović bi najranije mogao da se nađe na slobodi tek početkom 2024. godine, i to pod uslovom da mu španske institucije prihvate molbu za uslovni otpust, za koji može da podnese zahtev nakon odsluženja dve trećine kazne. Kako je bio u pritvoru od 9. februara 2012. godine kada je uhapšen u Valensiji, najranije bi mogao da traži uslovni otpust 9. februara 2024. godine. Ukoliko bi institucije u Španiji to odobrile, Luka Bojović je slobodan čovek - jer ga Srbija ne potražuje ni za jedno krivično delo.

foto: Profimedia

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.