KO SU ZAPRAVO LIKVIDIRANI BARANI? Ubili su Šaranovića i Zvicera, VEZUJU SE I ZA LUKU BOJOVIĆA
Ko su likvidirani Barani?, Foto: Kurir/Zorana Jevtić

DOBRO SU POZNATI

KO SU ZAPRAVO LIKVIDIRANI BARANI? Ubili su Šaranovića i Zvicera, VEZUJU SE I ZA LUKU BOJOVIĆA

Bojović je imao bliske kontakte sa ljudima iz crnogorskog podzemlja, a najbliži saradnik i prijatelj mu je bio Luka Đurović

Objavljeno:

Barani Alan Kožar i Damir Hadžić koji su danas likvidirani u Turskoj, bili su označeni kao jedni i vođa Barskog i Škaljarskog klana, blizak Zemunskom klanu na čijem čelu je Luka Bojović.

Čovek od poverenja vođe Zemunskog klana Luke Bojovića, organizator ubistva Slobodana Šaranovića nakon čije smrti je započeo krvavi rat klanova u Srbiji i Crnoj Gori, organizator kriminalne grupe, za kojim je crnogorsko tužilaštvo raspisalo crvenu poternicu zbog organizovanja ubistva nekadašnjeg "kralja kocke", Alan Kožar je smatran jednim od opasnijih ljudi u podzemlju.

Kožar se dovodi u umešanost rata između kavačkog i škaljarskog klana koji već duži niz godina tinja, a čiji pripadnici sve više stradaju sa obe strane.

Nakon pogibije nekadašnjeg vođe barskog klana, Luke Đurovića koji je nastrado u saobraćajnoj nesreći, na njegovo mesto dolazi upravo Alan Kožar, čovek za koga se sumnja da je direktni organizator ubistva poznatog biznismena Slobodana Šaranovića, a čiji je naručilac vođa zemunskog klana Luka Bojović.

foto: Profimedia

Bojović je imao bliske kontakte sa ljudima iz crnogorskog podzemlja, a najbliži saradnik i prijatelj mu je bio Luka Đurović.

Nakon Đurovićeve smrti, vođstvo nad barskim klanom preuzeo je njegov najbliži prijatelj Alan Kožar. Tako je Bojović od Kožara i tražio da likvidira njegovog ljutog protivnika.

Slobodan Šaranović se teretio za ubistvo Nikole Bojovića, Lukinog brata, zbog čega je bio u pritvoru.

Poznato je da je za Kožarom raspisana crvena poternica. A, 12. decembra 2017. Osnovni sud u Baru ukinuo je za njim poternicu nakon što je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je organizovao postavljanje eksplozivne naprave ispod automobila komandira Interventne jedinice barske policije Ivana Đokovića.

Istom presudom, Barani Alija Metović i Ilija Kovačević osuđeni su na po godinu zatvora jer su dokazani navodi optužnice da su postavili bombu ispod Đokovićevog automobila. Kožar je tada bio u bjekstvu i sudilo mu se u odsustvu.

Njega su teretili za četiri krivična dela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, napad na službeno lice putem podstrekavanja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija putem podstrekavanja.

Vođa kriminalnog klana

Kožar, koji je u policiji označen kao vođa jednog od kriminalnih klanova u Baru, bio je optužen da je od 31. marta do 8. aprila sa umišljajem podstrekavao Metovića i Kovačevića na krivična dela.

foto: Youtube printscreen

Kožar je navodno, prema procenama bezbednosnih službi, preuzeo rukovođenje kriminalnom grupom nakon što je njegov sugrađanin Luka Đurović poginuo u saobraćajnoj nesreći u septembru 2013.

Kožar je inače iz zatvora pušten u junu te godine nakon što je odslužio kaznu od šest godina i deset meseci zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela "Splendid" u Bečićima, kao i za pokušaj iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela.

Uhapšen je sa grupom koju su predvodili Saša Boreta i Ljubo Bigović, osuđeni zbog likvidacije Slavoljuba Šćekića, visokog policijskog funkcionera.

Eksplozija uništila Đurovićev grob

Na gradskom groblju Gvozden breg u junu 2016. u jakoj eksploziji uništen je grob Luke Đurovića, a ko je podmetnuo eksploziv nije utvrđeno. Inače, Monika Martinović iz Bara koja je, upravljajući "poršeom karera", izazvala saobraćajni udes u kojem je stradao Đurović, kažnjena je uslovno.

Hadžović preuzeo Škaljarski klan

Nakon brutalne likvidacije vođa škaljaraca u Atini, Stevana Stamatovića i Igora Dedovića, na čelo te organizacije dolazi Damir Hadžić.

foto: Printscreen/Youtube

Hadžić se nalazio na crvenoj Interpolovoj poternici, zbog ubistva visokopozicioniranog pripadnika Kavačkog klana, Davorina Baltića u Beogradu početkom 2018. godine.

foto: Printscreen/Youtube

Poreklom iz Užica, gde ima svoju organizovanu kriminalnu grupu i jako uporište, Damir je poznat po seriji visokorizičnih filmskih razbojništava skupocenih radnji, juvelirnica i zlatara po Evropi (Pink Panteri).

Zbog većeg broja krivičnih dela izvršenih u Užicu i očekivanja zatvorske kazne seli se u inostranstvo, u evropske zemlje gde učestvuje u velikom broju razbojništava i krađa. Takođe, u saradnji sa članovima Škaljarskog klana bavi se i krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Tokom aprila 2010. godine, Hadžić je uhapšen u Milanu, prilikom pokušaja izvršenja oružane pljačke blindiranog vozila za prevoz novca.

Početkom 2012. godine ranjen je iz vatrenog oružja u kladionici u Užicu. Poslednjih godina, odigrao je važnu ulogu u škaljarsko-kavačkom sukobu i jedini je, pored Mička Vujovića i Koraća, ostao kao neko ko može da organizuje ubistva.

Zanimljivo je da Ukrajinska policija dovodi upravo Damira Hadžića u pokušaj ubistva Radoja Zvicera, vođu "kavačkog" klana.

foto: Privatna arhiva

Zvicer je teško povređen u pucnjavi koja se dogodila u Kijevu, a na njega je ispaljeno sedam metaka, od kojih su četiri završila u predelu oko srca. On je odmah hospitalizovan, a da mu se lekari bore za život govori i činjenica da su najteži operacioni zahvati upravo na grudima.

Kako su prenosili ukrajinski mediji, napad se dogodio u ulici Dragomirova 10, a više nepoznatih osoba je pucalo na Zvicera.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.