DETE ZA 1000 EVRA: Pojavili se novi ŠOK detalji o službenici koja je uzimala MITO da završi USVAJANJE DEČAKA
Slučaj nezakonitog usvajanja dečaka (10) otkriven je kada su istražitelji proveravali rad Dušanke M, Foto: FACEBOOK

RAZOTKRIVENA

DETE ZA 1000 EVRA: Pojavili se novi ŠOK detalji o službenici koja je uzimala MITO da završi USVAJANJE DEČAKA

Istovremeno sa hapšenjem Dušanke, priveden je i Dušan T., socijalni radnik iz bujanovačkog Centra za socijalni rad, a istraga će utvrditi da li je pravnici pomogao svesno da Ramizu S. omogući usvajanje dečaka

Objavljeno:

Slučaj nezakonitog usvajanja dečaka (10) otkriven je kada su istražitelji proveravali rad Dušanke M., pravnice u vranjskom Centru za socijalni rad.

Njen rad je bio pod lupom, jer ovo nije jedina zloupotreba za koju se sumnjiči, pošto se veruje da je i ranije podmićivana poklonima i novcem!

Istovremeno sa hapšenjem Dušanke, priveden je i Dušan T., socijalni radnik iz bujanovačkog Centra za socijalni rad, a istraga će utvrditi da li je pravnici pomogao svesno da Ramizu S. omogući usvajanje dečaka.

Prema nezvaničnim informacijama, istražiteljima je ukazano na njenu neprofesionalnost u pojedinim predmetima u njenoj nadležnosti. Policija je počela da češlja sve slučajave za koje su postojale indicije da je bilo nepravilnosti. Između ostalog, proveravano je da li su ispoštovane sve zakonske regulative kada je Ramiz S. usvojio dečaka M. M.

Ramiz S. je, kako je utvrđeno do sada, pravnici Dušanki M. dao telefon od 1.000 evra, a on je zauzvrat dobio instrukcije kako da se pokaže kao pogodan usvojitelj. Do detalja mu je predočeno kako da razvije plan da bi prikrio svoje odsustvo i neispunjavanje uslova da bude usvojitelj.

Kako saznaje "Blic", jedan od koraka nadležnih službi koje utvrđuju da li su osobe koje podnose zahtev za usvajanje deteta jeste i provera na društvenim mrežama. Da bi prikazao da je "porodičan čovek" i da se on i njegova supruga slažu sa dečakom koji je trebalo da provede tri meseca na privikavanju u njihovoj porodici kako bi im bilo odobreno usvajanje, osumnjičeni da je dao mito otvorio je Fejsbuk nalog.

foto: FACEBOOK

Svoj nalog on je otvorio baš u septembru 2019. godine u periodu kada je bio u procesu provere Centra za socijalni rad. Na gotovo svakoj fotografiji Ramiz S. pozira sa dečakom kog je želeo da usvoji.

- Ta naizgled idilična slika o odnosu potencijalnog usvojitelja i dečaka trebalo je da ide u prilog Ramizu S. Na njoj je bilo da overi rešenje, ali ono nije validno bez potpisa socijalnog radnika iz nadležnog centra koji je trebalo da potvrdi da potencijalni usvojitelj ispunjava uslove. Kako je Ramiz S. bio van Srbije, Dušanka M. je pozvala Dušana T. i zamolila ga za tu uslugu, a on joj je pomogao. Da li iz čiste kolegijalnosti ili je posredi nešto drugo, utvrdiće istraga - saznaje "Blic" od izvora upoznatog sa slučajem.

U istrazi je takođe proverom ulazaka i izlazaka iz države utvrđeno da u vreme kada je navodno doneto rešenje o usvajanju, on uopšte nije bio u Srbiji.

- Ovo je vrh ledenog brega. Proveriće se svi slučajevi i osumnjičenih da li je u njima bilo nekih nepravilnosti, zloupotreba i da li je neko od njih zbog (ne)činjenja finansijski profitirao - kaže izvor Blica i dodaje da će pod lupom biti i drugi predmeti u nadležnosti vranjskog Centra za socijalni rad.

Povodom ovog slučaja "Blic" se obratio i nadležnom ministarstvu sa pitanjima gde se sada nalazi dete M. M., da li će zbog novonastale situacije ako se dokaže da su potencijalni usvojitelji ipak lažirali izveštaj, biti onemogućeno da usvoje dete, kao i to da li je u Vranju bilo sličnih situacija, objasnili su da nisu ovlašćeni da daju odgovore u vezi sa događajem, kako ne bi ugrozili istragu.

- S obzirom na to da se pitanja odnose na lica protiv kojih su preduzete određene radnje na osnovu zakonika o krivičnom postupku, nismo ovlašćeni da damo odgovore jer bi se time moglo ugroziti ili otežati vođenje postupaka pred drugim nadležnim organima. Ministarstvo će izvršiti kontrolu stručnosti u radu Centra za socijalni rad. Svako ko je prekršio zakon treba da snosi odgovornost i da bude kažnjen u skladu sa zakonom - navodi se u odgovoru "Blicu" Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Isti odgovor dobili smo i iz Centra.

Pravnica Centra za socijalni rad u Vranju Dušan M. u gradu važi za "drčnu na pare" i navodno je uz finansijsku nadoknadu završavala neke poslove koje inače nije smela po zakonu. S druge strane, socijalni radnik Dušan T., koji je svojevremeno bio i direktor bujanovačkog Centra za socijalni rad, važi za poštenog čoveka. Upravo zbog toga poznanike još više čudi njegova uloga u tom nezakonitom usvajanju i veruju da je sve uradio da bi učinio koleginici.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.