FEBRUAR JE NAJKRITIČNIJI ZA VOZAČE! Ova 2 dana su POSEBNO KOBNA, niko ne zna ZAŠTO SE TAD DEŠAVAJU UŽASI NA PUTU
Ova 2 dana su POSEBNO KOBNA, Foto: ČITALAC KURIRA/MIROSLAV MRĐAN

UŽAS!

FEBRUAR JE NAJKRITIČNIJI ZA VOZAČE! Ova 2 dana su POSEBNO KOBNA, niko ne zna ZAŠTO SE TAD DEŠAVAJU UŽASI NA PUTU

Na srpskim putevima u prethodnih pet godina u februaru poginulo je 177 osoba

Objavljeno: 16:18h
  • 10

Agencija za bezbednost saobraćaja pozvala je danas sve učesnike u saobraćaju da zbog povećanog broja vozila na putevima u narednom periodu poštuju sve propise i budu dodatno pažljivi i oprezni, uz upozorenje da je na srpskim putevima u prethodnih pet godina u februaru poginulo 177 osoba, odnosno u proseku 35 ljudi svake godine.

Period završetka zimskog školskog raspusta karakteriše najveći broj poginulih i povređenih osoba u saobraćajnim nezgodama, navodi Agencija u saopštenju.

Najkritičniji dan je 17. februar, jer je tada povećan obim saobraćaja i putovanja zbog obeležavanja državnog praznika i povratka sa raspusta, a statistički podaci ukazuju i na značajno povećanje stradanja u saobraćaju 14. februara, na takozvani "Dan zaljubljenih".

Neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u posmatranom periodu.

Agencija navodi da učesnike u saobraćaju očekuje potencijalno kritičan period zimskog školskog raspusta, od 31. januara do 17. februara i državnog praznika koji će se obeležavati od 15. do 17. februara.

U danima vikenda za vreme zimskog raspusta i praznika Dana državnosti - Sretenja, povećan je obim tranzitnog saobraćaja, češća su putovanja na dužim relacijama i u noćnim uslovima.

U tom periodu godine, posebno u jutarnjim i večernjim časovima, očekivana je i magla na putevima, a kolovozi su pretežno vlažni i klizavi.

Najveći broj građana putuje na planine, često u uslovima nepovoljnih vremenskih prilika, te apeluju da je potrebna adekvatna priprema i korišćenje zimske opreme.

Podsećaju da, u periodu od 1. novembra do 1. aprila, vozila moraju biti opremljena zimskom opremom, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuje da se zbog prognoziranih, relativno povoljnih vremenskih prilika, na putevima i ulicama može očekivati više ranjivih, ugroženih kategorija učesnika u saobraćaju - pešaka, biciklista, mopedista i motociklista. Pešaci se mogu očekivati na putevima u naselju, posebno u blizini tržnih centara. Pešacima i biciklistima savetuje se da nose svetliju i uočljiviju odeću, budu adekvatno osvetljeni, oprezni i poštuju saobraćajne propise.

Mopedistima i motociklistima preporučuju da se adekvatno pripreme za putovanja, koriste zaštitnu opremu, obrate pažnju na led na kolovozu, pogotovu u jutarnjim i večernjim časovima.

Period praznika često prati i konzumiranje alkohola, a usled povoljnih vremenskih prilika i češća prekoračenja brzine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media