PROBUDILE SU ME PESNICE U GLAVU I URLANJE DA JE TO NJIHOVA GRANICA: Svedočenje prebijenih Srba u Ukrajini!
Ambasada Republike Srbije u Kijevu u stalnom je kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova Ukrajine, Foto: EPA/VICKIE FLORES

brutalno

PROBUDILE SU ME PESNICE U GLAVU I URLANJE DA JE TO NJIHOVA GRANICA: Svedočenje prebijenih Srba u Ukrajini!

Ukrajinski vozači šlepera očigledno su bili pod dejstvom alkohola

Objavljeno:

Od šestorice pretučenih vozača, trojica su teže povređena - Radojko Kovačević iz Požege, Milan Rujević iz Novog Sada i Dragan Jovanović iz Čačka. Imaju modrice, prelom nosa, ozbiljne masnice i ogrebotine. Pre dramatičnog događaja, naši vozači su već nekoliko dana bili u nepreglednoj koloni šlepera na prelazu Đakovo - Halmeu.

- Bilo je oko jedan ujutru i spavao sam u kabini, a vrata nisam zaključao kao i obično - priča Dragan Jovanović iz Čačka. - Jeziv je osećaj kada te probude udarci. Nisam znao gde se nalazim, samo su me sustizale pesnice po glavi i telu.

Napadača je bilo više, išli su redom od kamiona do kamiona i brutalno tukli samo naše prevoznike. Ukrajinski vozači šlepera očigledno su bili pod dejstvom alkohola, a dok su udarali govorili su: "Ovo je Ukrajina i ovo je naša granica".

Kako naši vozači kažu, na povratku su kući iz Rusije, a u inače predugoj koloni pred ulazak u Rumuniju, čeka se i duže nego što bi trebalo, jer ukrajinski prevoznici prelaze preko reda i prave haos. U redu od 10 kilometara, uglavnom, stoje šleperi sa ruskim, beloruskim i srpskim tablicama.

- Uprkos tome što su Ukrajinci bez problema obilazili kilometarsku kolonu, niko od nas nije započinjao kavgu sa njima, niti je bilo ikakvog povoda za napad - nastavlja Dragan. - Nasrnuli su na nas iz čista mira. Neko od ljudi je pozvao policiju i hitnu pomoć. Policija je došla, zadržala se nekoliko minuta da napravi zapisnik i rekla da su napadači već na teritoriji Rumunije. Hitna pomoć je došla tek 12 sati kasnije.

Miroslava Janković, menadžerka transporta firme "Smiljanić komerc" iz Požege, za koju radi Radojko Kovačević, kaže da ih je mnogo uznemirila i zabrinula informacija o povredama kolege:

- Kao i porodice povređenih vozača, tako smo se i mi potresli kada smo čuli šta se dogodilo na prelazu Đakovo - Halmeu. Naše preduzeće se trudi da zaštiti svoje zaposlene i odmah smo stupili u kontakt sa naš konzulatom u Ukrajini. Zatražili smo da se uključe u ovaj slučaj, ali nam je rečeno da su već dobili obaveštenje iz Beograda. Dosad nam se nije desilo ništa slično, a ponašanje ukrajinskih vozača koji su pretukli, vređali i uzimali novac od naših prevoznika govori o njihovoj bahatosti i neodgovornosti.

- Već godinama je zaposlen kod nas, veliki je profesionalac, vrlo miran i pošten čovek za koga svi imaju samo reči hvale. Osim toga, pred penzijom je i veoma nam je žao što mu se sve ovo dogodilo.

Ambasada Republike Srbije u Kijevu je upoznata sa slučajem koji se desio u noći između 11. i 12. decembra, na graničnom prelazu ''Đakovo'' između Ukrajine i Rumunije, kada se grupa srpskih prevoznika sukobila sa ukrajinskim prevoznicima zbog neadekvatnog tretmana ukrajinskih carinskih organa prema srpskim prevoznicima, na pomenutom graničnom prelazu.

Ambasada Republike Srbije u Kijevu u stalnom je kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova Ukrajine, kao i lokalnim policijskim organima i preduzima mere iz delokruga svoje nadležnosti (pribavljanje izveštaja o navedenom incidentu, upućivanje zahteva za medicinsku pomoć državljanima Republike Srbije), a u cilju pružanja konzularne zaštite i pomoći državljanima Republike Srbije.

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.