NA RAČUN FIRME U KOJOJ JE NAĐENA MARIHUANA GODIŠNJE SE SLIVALO 300 MILIONA EVRA! Vrtoglave sume U BIZNISU sa DROGOM
U "Jovanjici" godišnje zarade 300 miliona evra, Foto: Printscreen

šok!

NA RAČUN FIRME U KOJOJ JE NAĐENA MARIHUANA GODIŠNJE SE SLIVALO 300 MILIONA EVRA! Vrtoglave sume U BIZNISU sa DROGOM

Pravni zastupnik uhapšenog Predraga Koluvije Zora Dobričanin istakla je da je njen klijent na saslušanju negirao optužbe, ističući da je sve radio u skladu sa propisima i da za sve ima dozvole nadležnih ministarstava

Objavljeno:

Oko 300 miliona evra godišnje najmanje se slivalo na račun firme za uzgoj organske hrane "Jovanjica" iz Stare Pazove, koja je na svom poljoprivrednom gazdinstvu uzgajala oko 66.000 stabljika marihuane.

Do ove cifre može se veoma lako doći ukoliko se pomnoži cena droge na inostranom tržištu sa brojem zaplenjenih stabala, piše Srpski telegraf.

- Ako se zna da jedna biljka, u sistemu zatvorenog uzgoja, daje od 300 do 400 grama marihuane, da godišnje ima od tri do četiri berbe, da je cena trave na veliko na ilegalnom tržištu u Srbiji minimum 1.000 evra po kilogramu (a u inostranstvu, kome je bila i namenjena, i do četiri puta veća), sve to, kada se pomnoži sa 65.581 stabljika zaplenjene sirove marihuane, plus 650 kilograma osušene marihuane, stiže se do vrtoglave cifre od gotovo 300 miliona evra - objašnjava izvor dobro upoznat sa cenama droge na ilegalnom tržištu.

foto: Pritnscreen

Međutim, naš sagovornik ističe da je ovo minimalna zarada koju su uzgajivači marihuane mogli da zarade jer je računica u slučaju prodaje kanabisovog ulja daleko veća.

Dobričanin: Moj klijent nije diler

Pravni zastupnik uhapšenog Predraga Koluvije Zora Dobričanin istakla je da je njen klijent na saslušanju negirao optužbe, ističući da je sve radio u skladu sa propisima i da za sve ima dozvole nadležnih ministarstava.

- Očekujemo da se tokom istrage, veštačenjima i primenom naučnih i stručnih znanja i metoda utvrdi istina da moj klijent nije narko- diler, već izuzetan moderan privrednik - rekla je Dobričanin.

- Litar ulja od marihuane je oko 95.000 evra, a u "Jovanjici" je otkrivena i ambalaža za kanabisovo ulje, što znači da je bilo i proizvodnje ulja. Ako se zna da je policija zaplenila oko četiri tone kanabisa u stabljikama, onda cifri od zarade na prodaji osušene marihuane treba dodati još dosta nula ako bi se kanabis pretočio u ulje - dodaje on.

FIRME U REGIONU

Kao što nema sumnje da je Predrag Koluvija, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica", prevario državu Srbiju, koja mu je 2016. godine bespovratnim sredstvima subvencionisala proizvodnju organske hrane, takođe je sve izvesnije i da je biznis oko izvoza marihuane bio odlično razrađen.

Prema podacima do kojih je došao Srpski telegraf, Predrag Koluvija otvorio je dve firme u Sloveniji i Makedoniji i tim firmama je izvozio kanabis, zvanično industrijsku konoplju, za koju je inače imao dozvolu za proizvodnju. Firma u Sloveniji zove se "Balkan grov", vlasnik je A. T., a isti čovek je direktor istoimene firme sa sedištem u Beogradu, čiji je vlasnik Predrag Koluvija. Firma koja je registrovana u Makedoniji je registrovana na istoj adresi kao i predstavništvo "Jovanjice" u Makedoniji, a zove se "THC kvaliti grup".

- Upravo ova oznaka "THS" pronađena je na kutijama kanabisovog ulja među zaplenjenom marihuanom. Na kutijama je otisnuta i cena od 349 evra, a ono što je posebno interesantno na deklaraciji stoji da je proizvedeno u Holandiji. I osušena marihuana imala je deklaraciju, ali na njoj je pisalo Kosovo iako je zaplenjena droga i proizvedena i spakovana u Jovanjici - dodaje sagovornik blizak istrazi.

Podsetimo, u akciji policije i tužilaštva uhapšeni su Predrag Koluvija (38), odgovorno lice firme "Jovanjica", u čijem je i vlasništvu poljoprivredno dobro na kojem je pronađena marihuana, kao i još osmorica zaposlenih u "Jovanjici" Zdravko Milošević (39), Vladan Živojinović (55), Stevan Holić (37), Boban Jovanović (43), Petar Živanović (25), Vule Bojović (35), Branislav Miljević (37) i Petar Hricaj (40). Svi uhapšeni su u pritvoru, a policija je za još jednom osobom raspisala potragu.

Plastenik pun stabala marihuane

Na plantaži marihuane u Staroj Pazovi policija je bila zatečena količinom droge koju je zaplenila, a posebno čitavim jednim plastenikom pravog drveća marihuane, tačnije stabala starih između četiri i šet godina.

- Reč je o matičnim stablima, takozvanim majkama, sa kojih su se uzimali pelceri, mladi kalemi za podmlađivanje biljke. Biljke su bile pod reflektorima koji se koriste u proizvodnji kanabisa, ali ne i u proizvodnji industrijske konoplje. Na taj način, kad se marihuana presađuje sa pelcera, skraćuje se ciklus proizvodnje za oko mesec dana - objašnjava izvor blizak istrazi.

DROGA U BROJKAMA

65.581 stabljika marihuane zaplenjena

649,4 kilograma osušene marihuane

1.000 evra cena marihuane na ilegalnom domaćem tržištu

4.000 evra cena marihuane u inostranstvu

95.000 evra košta litar ulja od marihuane

3-4 puta godišnje moguća berba na plantaži

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.