SUĐENJE SIMONOVIĆU ZAKAZANO ZA 12. DECEMBAR: Da li će PALJENJE KUĆE NOVINARU konačno da dobije epilog?!
Simonoviću se sudi za paljenje kuće Milanu Jovanoviću, Foto: Marina Lopičić, Printscreen Youtube/N1

optužen za podstrek

SUĐENJE SIMONOVIĆU ZAKAZANO ZA 12. DECEMBAR: Da li će PALJENJE KUĆE NOVINARU konačno da dobije epilog?!

Simonović se tereti da je druge optužene u ovom slučaju podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Milanu Jovanoviću

Objavljeno:

Sledeće suđenje donedavnom predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću zakazano je za 12. decembar pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu i biće održano u sudskoj zgradi u Katanićevog ulici, rekla je danas Tanjugu portparol suda Irina Kovačević.

Iako je krivično odeljenje Drugog osnovnog suda preseljeno u renoviranu zgradu Palatu pravde, tehnički uslovi za održavanje glavnog pretresa za sada zahtevaju da se naredno suđenje održi u zgradi suda u Katanicevoj ulici, precizirala je Kovačević.

Simonović se tereti da je druge optužene u ovom slučaju podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Milana Jovanovića, novinara portala "Žig info" 12. decembra 2018. godine.

Na sledećem suđenju se očekuje da Simonović i ostali iznesu svoje detaljne odbrane, a on je na početku suđenja u celosti negirao krivično delo.

Ostala trojica optuženih Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti" delimično su priznala krivično delo, navodeći da će svoje verzije događaja opisati u odbrani.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Tužilaštvo tvrdi da je Simonović podstrekao Mihajlovića da pronađe osobu od poverenja koja bi u vidu opomene Jovanoviću zapalila automobil, dajući mu precizne podatke o automobilu i gde se on nalazi.

Prema optužnici, Simonović je za to ponudio novcanu nadoknadu, nakon cega je Mihajlović podstrekao Novakovića, a on za to angažovao Marinkovića, koji je pristao da to ucini kako bi mu Novaković otpisao dug.

U optužnici piše da Marinković 12. decembra 2018. godine, oko 03.20, u ulici Grobljanska 21 došao do garaže oštećenog gde se nalazilo putničko vozilo, ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže i u nju ubacio molotovljev koktel, u predelu zadnjeg dela vozila, pri cemu se po podu prolio benzin, što je izazvalo požar u unutrašnjosti garaže i automobila.

Požar se potom proširio i na povezani stambeni objekat u nastavku (kuću), "izazivajuci opasnost po život i telo oštećenih".

Na taj način im je pričinjena i šteta velikih razmera od 5.648.299,63 dinara, navodi tužilaštvo u optužnom predlogu Za Simonovica tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, kaznu od pet godina zatvora, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Tužilaštvo je optužnicom takode predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Milanom Jovanovićem i Jelom Deljanin.

Simonović je 7. marta pušten iz pritvora, u kojem je bio od 25. januara.

Bojana Cvetković Šijacki je ranije priznala je da je pomogla u paljenju kuće novinara, a posle zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, osuđena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Jovanović je od pocetka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine, koji je inače bio i član Glavnog odbora SNS-a.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.