NOVINARKA ESPRESA PRETUČENA U CENTRU BEOGRADA! Pisala je o zlostavljanju gej populacije (FOTO)
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Foto: Espreso.co.rs

stop nasilju nad ženama!

NOVINARKA ESPRESA PRETUČENA U CENTRU BEOGRADA! Pisala je o zlostavljanju gej populacije (FOTO)

Od početka ove godine, pa sve do danas, 28 žena brutalno je ubijeno

Objavljeno: 14:51h
Ivana Bradanji

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se danas u Srbiji, a nasilje je i danas tabu tema o kojem mnoge žrtve i dalje ćute.

Statistika ubijenih žena je poražavajuća! U prošloj godiniji zabeleženo je 34 ubijenih žena, a čak 27 od njih nisu uopšte prijavile nasilje u porodici policiji.

Od početka ove godine, pa sve do danas, 28 žena stradalo je u porodičnom nasilju, a u 17 slučajeva nadležni organi nisu pretnodno bili obavešteni o tome da su te žene ranije trpele nasilje.

Za deceniju je stradalo više od 320 žena u porodičnom nasilju, dok je čak više od 400 dece ostalo bez jednog roditelja zbog nasilja u porodici.

Svaka treća žena u Srbiji je žrtva nekog oblika fizičkog nasilja, a svaka druga psihičkog zlostavljanja.

foto: Profiemedia

Počinilac ubistva je najčešće u ovim slučajevima:

- 28% U bračnoj ili vanbračnoj zajednici

- 46,3% Ima jedno ili dvoje dece

- 30,4% Nezaposlen

- 52,1% Nije ranije osuđivan

- 30, 4% Uračunljiv u vreme izvršenja krivičnog dela

- 50,7% Nije prekomerno konzumirao alkohol

- 55,1% Ne boluje od duševne bolesti

- 23,2% Ne priznaje krivično delo

Neretko nakon tragedije se može čuti da je ubica imao zabranu prilaska žrtvi, što ga nije sprečilo da joj ipak priđe i liši života.

U mnogim slučajevima se dešava da okidač za ubistvo bude momenat kada žena odluči da napusti nasilnika i da se razvede ukoliko je bila u braku sa njim.

Cilj nam je bio da ukažemo na to da nasilje treba da se prijavljuje i da ne okrećemo glavu nad njim. Vrlo verovatno ste pomislili da je žrtva nasilja novinarka Espresa, ali ovo je samo jedan od načina da iskažemo našu solidarnost žrtvama i ukažemo na samu problematiku nasilja.

foto: Espreso.co.rs

Nasilje u porodici član 194 krivičnog zakonika predviđene kazne za nasilnike su sledeće:

Ko primenom nasilja, pretnjom da će napasti na život ili telo, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo, telesni integritet ili duševno stanje člana svoje porodice, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

Ako je pri izvršenju dela iz stava 1. ovog člana korišćeno oružje, opasno oruđe ili drugo sredstvo podobno da telo teško povredi ili zdravlje teško naruši, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda ili teško narušavanje zdravlja ili su učinjena prema maloletnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt člana porodice, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina, a ako je član porodice maloletno lice učinilac će se kazniti zatvorom najmanje deset godina.

Ko prekrši mere zaštite od nasilja u porodici koje mu je sud odredio na osnovu zakona kojim se uređuju porodični odnosi, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

Inače, danas je povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama o ovom problemu govorila i ministartka pravde. Nela Kuburović je podsetila da je Srbija potpisnica Istanbulske konvencije koja se bavi sprečavanjem nasilja u porodici.

foto: Filip Plavčić

"Ne samo da smo potpisnica, već smo to i ratifikovali, što znači da smo preuzeli obavezu da naš pravni sistem uskladimo sa međunarodnim standardima i najboljom praksom koja postoji u svetu", rekla je Kuburović i dodala da se mnoge države članice Evropske unije još suočavaju sa izazovima da tu konvenciju ratifikuju.

Kuburović je navela da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, od juna 2017. do kraja oktobra ove godine, prijavljeno 119.000 slučajeva.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36.

(Espreso.co.rs / Ivana Bradanji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.