LEGIJA IH JE PREDVODIO, HAPSILI SLOBU, I UBIJALI SU! Ovo su sva delovanja JSO koja je OPTUŽENA ZA POBUNU
Crvene beretke, Foto: Profimedia

uvod u ubistvo premijera

LEGIJA IH JE PREDVODIO, HAPSILI SLOBU, I UBIJALI SU! Ovo su sva delovanja JSO koja je OPTUŽENA ZA POBUNU

Prve akcije pripadnika "crvenih beretki", pod komandom Dragana Vasiljkovića, poznatog kao "kapetan Dragan" izvedene u SAO Krajini

Objavljeno:

Za pobunu pripadnika JSO, koji su novembra 2001. godine otkazali poslušnost i naoružani izašli na ulice, Tužilaštvo za organizovani kriminal veruje da je bila uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića., gotovo 10 godina od izbijanja pobune. Ovo je hronologija delovanja Jedinice za specijalne operacije takozvanih "Crvenih beretki".

leto 1991 - Prve akcije pripadnika "crvenih beretki", pod komandom Dragana Vasiljkovića, poznatog kao "kapetan Dragan" izvedene u SAO Krajini, a oni su delovali u sastavu tadašnje Milicije Krajine.

Prvi komandant bio je Franko Frenki Simatović. Centri za obuku su posle Golubića kod Knina bili Pajzoš (Slavonija) i Tikveš (Baranja).

foto: ap

1995 - Deo jedinice prelazi u MUP Srbije, gde se zvanično formira JSO. U javnosti su postali poznati kada su snimljeni u obezbeđenju Jovice Stanišića, koji je posredovao kod tadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da oslobodi pripadnike mirovnih snaga UN u BiH koje su srpske snage držale kao taoce.

1996 - Milorad Ulemek - Legija, na poziv šefa tajne policije Jovice Stanišića po raspuštanju Arkanovih "Tigrova", pristupa beretkama.

1998 - Pred početak oružanih sukoba na KiM, smenjen Jovica Stanišić, a na njegovo mesto postavljen Radomir Marković. Za komandanta jedinice dolazi Milorad Ulemek - Legija.

foto: Profimedia

9. juna 1998 - Formacija dobija zvanično ime - Jedinica za specijalne operacije (JSO).

3. oktobra 1999 - Atentat na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, za koji je kasnije izrečena pravosnažna presuda kojom je na višedecenijske kazne osudjena grupa pripadnika JSO na čelu sa Miloradom Ulemekom i Markovićem.

15. juna 2000 - Pokušaj atentata na Draškovića u Budvi.

foto: Printscreen/ TV Prva

25. avgusta 2000 - Na Košutnjaku kidnapovan Ivan Stambolić, bivši predsednik Predsedništva Srbije, koji je kasnije pronađen mrtav, a za šta su takodje osuđeni Ulemek i više pripadnika te jedinice.

5.10.2000 - Dan smene vlasti u Srbiji. Značajna uloga u mirnom raspletu , pripisuje se susretu Ulemeka sa premijerom Zoranom Đinđićem u Gepratovoj ulici.

24.2.2001 - Uhapšen Radomir Marković i još dvojica aktera atentata na Ibarskoj magistrali.

1.april 2001 - Crvene beretke uhapsile Slobodana Miloševića, u njegovoj vili na Dedinju. Milošević je isporučen u Hag 28. juna 2001.

foto: Printscreen

20. jun 2001 - Legija suspendovani posle nekoliko incidenata u klubu "Stupica" u Beogradu i diskoteci u Kuli, podnosi ostavku na dužnonost komandanta JSO i raskidao radni odnos u MUP-u Srbije. Na njegovo mesto u JSO došao je Dušan Maričić - Gumar.

8. novembra 2001- Na pijaci u Obrenovcu uhapšena braća Predrag i Nenad Banović, i iste večeri su prebačeni u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu. Oni su bili optuženi za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

JSO je posle povratka u Kulu otkazala poslušnost i prekinula sve veze sa komandom, blokirala bazu jediniice u Kuli. Tokom noći je postavila zahteve za smenu ministra unutrašnjih poslova, načelnika Resora državne bezbednosti i njegovog zamenika, a potom uz upotrebu borbenih vozila i naoružanja blokirala autoput kod Vrbasa.

12. novembar 2001 - Na više sati blokirali auto-put kod beogradskog Centra "Sava". Pripadnici JSO su tada tražili hitno donošenje Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom.

14. novembar 2001 - Vlada smenila Gorana Petrovića sa mesta šefa DB, a postavila Andreju Savića. Milorada Bracanovića, prethodno šefa obezbedjenja "beretki", imenovala je za Savićevog zamenika.

15. januar 2002- JSO je izdvojena iz sastava RDB.

12.3.2003 – Ispred ulaza u vladu Srbije, u 12.45 sati, ubijen je premijer Srbije Zoran Djindjć. Istog dana, na osnovu dotadašnje istrage i iskaza Ljubiše Buhe Čumeta, tužilac Jovan Prijić i policija zaključuju da su premijera ubili pripadnici JSO sa članovima zemunskog klana. Izdata je poternica i uvedeno vanredno stanje.

13.mart 2003 - Uhapšeni bivši funkcioneri DB Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki i kasnije isporučeni u Tribunal u Hagu.

25. mart 2003 - Uhapšeni pomoćnik komandanta JSO Zvezdan Jovanović Zveki i pripadnik jedinice Saša Pejaković - Pele.

foto: Profimedia

Odlukom Vlade Srbije rasformirana JSO.

28.mart 2003 – Na Fruškoj gori nađeno telo Ivana Stambolića koga su otela, ubila, bacila u kreč i zakopala četvorica pripadnika JSO.

8. april 2003 – Uhapšeni bivši funkcioneri DB Aca Tomić i Rade Bulatović

april 2003 – Pritvoren Milorad Bracanović, zamenik načelnika BIA.

Zvezdan Jovanović priznao ubistvo Đinđića.

22. april 2003 – U Srbiji ukinuto vanredno stanje uvedeno 12. marta.

21. avgust 2003 – Podignuta optužnica za atentat na premijera Đinđića

22. decembar 2003 – Počelo suđenje grupi od 36 optuženih za ubistvo premijera i druga krivična dela pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu.

22. februar 2004 – Pred Specijalnim sudom u Beogradu počelo suđenje optuženima za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Draškovića u Budvi.

1.mart 2004 – Ubijen svedok optužbe Kujo Kriještorac, jedini očevidac atentata.

april 2004 - U Specijalnom sudu telohranitelj Đinđića Milan Veruović svedočio da su se pri atentatu na Đinđića čula tri hica.

2. maj 2004 – Posle 14 meseci skrivanja, Legija se predao MUP Srbije, ispred svoje kuće u Beogradu.

2. februar 2005 – Grčka isporučila Dejana Milenkovića Bagzija, jednog od osumnjicenih za ubistvo Djindjića.

29. jun 2005 – Legija i još petorica pripadnika beretki osuđeni na po 15 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali.

11.jul 2005 – Advokat Srđa Popović predao Predlog za proširenje optuznice protiv Legije za oružanu pobunu.

18. jul 2005 – U objedinjenom postupku za ubistvo Stambolića i pokušaj ubistva Draškovića u Budvi osudjeni Radomir Marković, Milorad Ulemek i još nekoliko pripadnika JSO.

23. jul 2007 – Posle četiri godine, završeno suđenje za ubistvo premijera Srbije. Pripadnici JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici zemunskog klana, osudjeni su prvostepenom presudom na ukupno 378 godina zatvora.

3. mart 2009 – Bivši zamenik načelnika BIA Milorad Bracanović, osudjen na dve godine zatvora zbog neprijavljivanja ubistva Stambolića. Pušten je dva meseca ranije na uslovni otpust.

11. novembar 2010 – Advokat Srdja Popović predao krivičnu prijavu protiv Legije, Zvezdana Jovanovića, Vojislava Koštunice, Ace Tomića i još petorice zbog pobune beretki 2001.

20. septembra 2011 - Uhapšena četvorica bivših pripadnika JSO Resora državne bezbednosti MUP u okviru istrage o pobuni te jedinice u novembru 2001, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Uhapšeni su nekadašanji načelnik za bezbednost JSO a sada pripadnik Bezbednosno-informativne agencije Veselin Lečić (51), pripadnik Žandarmerije Mića Petraković (39), pripadnik Protivterorističke jedinice Vladimir Potić (37) i penzionisani pripadnik JSO Dragoslav Krsmanović.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da se nada da je policijska akcija privodjenja bivših pripadnika JSO početak rasvetljavanja svih pitanja u vezi sa ubistvom premijera Zorana Djindjića."Ubistvo premijer Djindjića je najteži zločin u savremenoj političkoj istoriji i dužni smo i porodici i gradjanima Srbije da damo odgovor na pitanje ko je sve učestvovao u zaveri i da li je pobuna JSO u novembru 2001. godine bila uvod u zločin", rekla je Malović.

21. septembar 2011 - Istragom za oružanu pobunu JSO u novembru 2001. godine osim četvorice uhapšenih biće obuhvaćeni i Milorad Ulemek Legija, kao i Duško Maričić Gumar i Zvezdan Jovanović, izjavioje tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv petorice bivših pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije jer su pod zakletvom dali lažne iskaze u toku sudjenja za ubistvo premijera Srbije Zorana DJindjića, saopšteno je iz tog tužialštva. Optuženi su Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Aleksandar Popović, Zoran Gulić i Boško Jović.

Petraković i Krsmanović su uhapšeni prethodno veče zbog sumnje da su učestvovali u pobuni JSO.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.