OVAJ HLEB JE SRPSKOJ VOJSCI DAVAO SNAGU U RATU: Napravili smo i jeli TAIN, tajno oružje naših vojnika! (VIDEO)
Ekipa Espreso portala konzumira hleb Tain, Foto: Espreso.co.rs

najzdravija opcija

OVAJ HLEB JE SRPSKOJ VOJSCI DAVAO SNAGU U RATU: Napravili smo i jeli TAIN, tajno oružje naših vojnika! (VIDEO)

Priča se da je hleb težine 800 grama sledovao svakom vojniku, a plan je bio da potraje u naredih 20-ak dana

Objavljeno:

Srpski vojnici su u Prvom svetskom ratu jeli su hleb tain koji im je davao snagu u žestokim borbama protiv okupatora.

Ovaj zaboravljeni hleb se još naziva i vojnički hleb i važi za jedan od nazdravijih. Pravi se od mešavine ražanog i pšeničnog brašna, a srpkim vojnicima davao je snagu i gipkost u borbi.

Priča se da je hleb težine 800 grama sledovao svakom vojniku, a plan je bio da potraje u naredih 20-tak dana.

Za razliku od austrougarskih vojnika koji su imali bolju i obilniju, ali ne i zdraviju ishranu, srpski vojnik se jedući tain lakše kretao i imao energiju za brdovit teren.

O uspehu srpske vojske u Cerskoj bitki upravo je doprineo ovaj hleb, a posebno u kominaciji sa suvim šljivama koje su im podeljene, pošto je u Gornjem Milanovcu ostala velika količina šljiva, čiji su izvoz sprečili Austrougari.

Inače, energetska vrednost suvog voća je visoka, a hleb sa suvim šljivama se i danas nalazi na meniju vojske u vanrednim uslovima.

O poštovanju taina, postoje mnoga svedočanstva, a pa se tako danas u Muzeju Ponišavlja u Pirotu, čuva tain vojnika Alekse Zdravkovića, koji ga je za vreme svog višegodišnjeg ratovanja čuvao i verovao da je zahvaljujući njemu došao živ iz rata.

Od tada se hleb tain smatra simbolom snage, vere i hrabrosti celog srpskog naroda.

Zato je ekipa Espresa odlučila da, u čast vojnika koju su odbranili našu otadžbinu, napravi ovaj hleb i pojede u nadi da će nas držati sitim tokom celog dana.

Pogledajte kako je to izgledalo:

Recept za tain

Sastojci:

- 3 čaše brašna (možete koristiti raženo, integralno ili obično brašno, a možete i napraviti kombinaciju sva tri)

-2 kafene kašike sitne soli (kuhinjske ili morske)

- 1/4 kafene kašike instant kvasca

- jedna i po čaša vode.

1 / 8 Foto: Espreso.co.rs

Priprema:

Pomešajte brašno, so i kvasac, promešajte, a zatim dodajte vodu i promešajte kašikom ili varjačom. Pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati (posudu s testom možete staviti u plastičnu kesu ako nećete da se uhvati korica). Nakon toga ponovo promešajte i ostavite da stoji dok se na površini testa ne pojave mehurići vazduha, a to može potrajati od sedam do 12 sati ili duže.

Istresite testo na radnu površinu, koju ste prethodno posuli brašnom, i preklopite ga kao koverat, a zatim prevrnite i prekrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji još sat, dva. Prvo zagrejte posudu (potrebna vam je posuda s poklopcem), pola sata pre prečenja, a zatim stavite testo u posudu, poklopite i pecite pola sata na 250 stepeni. Nakon toga skinite poklopac i pecite još 15-20 minuta.

Trebalo bi da se uhvati tamna korica, a ako nije pecite još malo dok se ne uhvati, a zatim umotajte hleb u krpu i ostavite da se hladi sat vremena i tek onda je proces završen.

Ono što je interesantno je to da hleb “peva” dok se hladi. To se odnosi na krckanje korice i to je znak da je hleb ispao kako treba.

P.S. Najbolji odnos za hleb tain su dve čaše ražanog brašna i jedna čaša pšeničnog.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / J.Čabović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.