SUD OSLOBODIO FIRERA! Preinačena presuda za vođu NACIONALNOG STROJA, Gorana Davidovića!
SUD OSLOBODIO FIRERA!, Foto: Fejsbuk

skandal!

SUD OSLOBODIO FIRERA! Preinačena presuda za vođu NACIONALNOG STROJA, Gorana Davidovića!

Odluka o odbijanju optužbe nije saopštena na sednici nego pismeno i to 8.aprila.

Objavljeno:

Apelacioni sud u Novom Sadu preinačio je presudu Višeg suda usvajanjem žalbe Gorana Davidovića i njegovog branioca Branibora Jovičića.

Goran Davidović je od od pre nedelju dana slobodan čovek pravosnažno oslobođen, i protv njega se ne vodi ni jedan postupak, a to nije objavio ni jedan jedini medij u Srbiji, iako su to dužni po Zakonu o informisanju da učine svi mediji koji su izveštavali o ovom krivičnom procesu.

Apelacioni sud u Novom Sadu je na sednici 6.marta razmatrao žalbu Gorana Davidovića na presudu od godinu dana zatvora zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne,rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317. stav 3.

Odluka o odbijanju optužbe nije saopštena na sednici nego pismeno i to 8.aprila.

Veća sastavljeno od sudija: Dragoljuba Vujasinovića,predsednika veća, Zdenke Stakić i Slobodana Velisavljevića, presudu je donelo jednoglasno.

Goran Davidović oslobođen je i presuda mu je preinačena jer mu nije moglo ni biti suđeno pošto je već oslobođen davne 2007. i radi se o već presuđenoj stvari. A to su Goran Davidović i njegova odbrana tvrdili od samog početka. Presuda je preinačena i drugom okrivljenom Nedeljku Pešiću iako njegov branilac nije u žalbi naveo kršenje načela „ne bis in idem“ ali je Apelacioni sud i njemu ukinuo presudu po službenoj dužnosti.

Kako se navodi u presudi Apelacionog suda : Osnovano se od strane branioca okrivljenog Davidović Gorana presuda prvostepenog suda pobija zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i ističe da je ista sadržana u činjenici da postoji i okolnost koja trajno isključuje krivično gonjenje protiv okrivljenog Davidović Gorana, da je protiv okrivljenog Davidović Gorana vođen i obustavljen prekršajni postupak pravosnažnom odlukom Opštinskog organa za prekršaje u Novom Sadu pod brojem Up-26-6-399/07 zbog prekršaja iz člana 6 stav 3 Zakona o javnom redu i miru, za isti životni događaj za koji se vodi i ovaj krivični postupak, da Ustav Republike Srbije i Zakonik o krivičnom postupku utvrđuju zabranu dvostrukog vođenja postupka i kažnjavanja na taj način što predviđaju da niko ne može biti gonjen ili osuđen za krivično delo koje je pravosnažnom presudom oslobođen ili osuđen ili je za to delo postupak protiv njega pravosnažno obustavljen ili optužba pravosnažno odbijena, te da je navedena zabrana opšte poznato načelo krivičnog postupka ne bis in idem, propisano odredbom člana 4 stav 1 ZKP.

Osnovano se u žalbi branioca okrivljenog Davidović Gorana ističe da bi u suprotnom bilo povređeno pravo na pravnu sigurnost u kaznenom pravu, garantovano Zakonikom o krivičnom postupku, Ustavom RS i Protokolom br. 7 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda , pozivajući se na odluku Ustavnog suda br. Už 1285/12 donetu na sednici veća održanoj 26.03.2014.rodine.

I Apelacioni sud u Novom Sadu je kao i Ustavni sud u citiranoj odluci prilikom utvrđenja kriterijuma za primenu načela ne bis in idem u slučaju da je za isto delo vođen i prekršaj ni i krivični postupak pošao od tri osnova, kako bi se utvrdilo da li postoji povreda načela ne bis in idem –stoji u presudi Apelacionog suda u Novom Sadu.

Apelacioni sud podseća da Ustav Republike Srbije u članu 34. stav 4 garantuje pravnu sigurnost u kaznenom pravu, odredbom da niko ne može biti gonjen ni kažnjen za krivično delo za koje je pravnosnažnom presudom oslobođen ili osuđen, ili za koje je optužba pravnosnažno odbijena ili je postupak pravnosnažno obustavljen, a kojim zabranama podleže vođenje postupka za neko· drugo kažnjivo delo.

Navedeni princip sadržan je u odredbi člana 4. stav 1 ZKP kojom je propisano da niko ne može biti gonjen za krivično delo za koje je odlukom suda pravnosnažno oslobođen ili osuđen ili za koje je optužba pravnosnažno odbijena, ili je postupak pravnosnažno obustavljen.

Odredbom člana 4. stava 1. Protokola br. 7 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, propisano je da se nikome ne sme ponovo suditi, niti se može ponovo kazniti u krivičnom postupku u nadležnosti iste države za delo zbog koga je već bio pravosnažno oslobođen ili osuđen u skladu sa zakonom i krivičnim postupkom te države.

Član 4 stav 1 Protokola br.7 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i· osnovnih sloboda ne predviđa podele na lakše i teže kaznene delikte, već je odlučno da li je za isto delo – radnju pravnosnažno odlučeno pred sudom ili organom iste države- obrazlažio je Apelacioni sud svoju presudu.

(Espreso.co.rs / Izvor: Info NSF)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.