NEVENA (27) JE PREMINULA OD POSLEDICA GRIPA! NJEN MOMAK OČAJAN: Četiri puta smo išli u Hitnu pomoć!
Nevena Margetić, Foto: Facebook

ko je kriv?

NEVENA (27) JE PREMINULA OD POSLEDICA GRIPA! NJEN MOMAK OČAJAN: Četiri puta smo išli u Hitnu pomoć!

"Da su joj u Hitnoj pomoći dali uput odmah posle prvog dolaska, do svega ovoga možda ne bi došlo"

Objavljeno:

Igor Stamenković, momak Nevene Margetić (27) iz Niša koja je preminula juče od posledica gripa tipa AH1N1 kaže da smatra da su lekari niške Hitne pomoći napravili propust jer je nisu na vreme uputili na pulmologiju, već tek nakon četvrtog dolaska, posle nekoliko dana kada joj se stanje već pogoršalo.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu Slavoljub Živadinović, pak, smatra da su lekari ove ustanove postupali stručno i po propisima, a da je pacijentkinja posle prvog dolaska, trebalo da se sutradan javi svom izabranom lekaru, a ne da nastavi da narednih dana dolazi u Hitnu pomoć.

Nevena je po Igorovim rečima prve simptome ozbiljne respiratorne infekcije dobila 19. januara – povišenu temperaturu i gušenje, nakon čega su se prvi put javili na pregled u Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu.

- Lekar je u Hitnoj pomoći pregledao, nakon toga prepisao lek "paracetamol" i poslao kući. Pošto je njoj bivalo sve gore, sutradan smo opet došli u Hitnu pomoć na pregled, a kako se stanje nije poboljšavalo, javili smo se i 21. januara, ali smo i tada dobili istu terapiju. Posle dva dana opet smo se javili u Hitnu pomoć jer joj se stanje pogoršavalo, tada je već bilo dosta loše. Disala je teško, bila je kritično. Tek kada smo četvrti put došli u Hitnu pomoć, njihovim sanitetom Nevena je odvezena na Kliniku za pulmologiju, gde su doktori maksimalno brzo reagovali. Odatle je upućena na Infektivnu kliniku - ističe Stamenković.

On napominje da nikakve zamerke nema na rad lekara Klinike za pulmologiju i Infektivne klinike, jer su dali sve od sebe da pokušaju da spasu Nevenu, ali je nažalost preminula.

- Da su joj u Hitnoj pomoći dali uput odmah posle prvog dolaska, do svega ovoga možda ne bi došlo - smatra Igor.

Direktor Hitne pomoći Slavoljub Živadinović objašnjava da nema propusta u postupanju lekara Hitne pomoći.

- U trenutku kada se prvi put pacijentkinja javila u hitnu pomoć, ona nije bila ugrožena. Dobila je prvu pomoć, znači trebalo je da se javi sutradan svom izabranom lekaru, a ne da i narednih dana nastavi da dolazi u Hitnu pomoć.

Ilustracija
Ilustracija foto: Filip Plavčić

Tamo bi joj on možda dao uput za laboratoriju, dijagnostiku... Mi u Hitnoj nemamo ni rendgen aparate, ni laboratorije kao Dom zdravlja. Što se tiče stručnosti, nema dileme oko toga da lekar Hitne pomoći nije napravio stručnu grešku. Posle posete Hitnoj pomoći, vi ste u obavezi da se javite izabranom lekaru - naglašava Živadinović.

On objašnjava da je niška Hitna pomoć prva u Srbiji počela da radi procenu stepena hitnosti.

- Urgentni slučajevi se zbrinjavaju odmah u ambulanti. Analizom smo utvrdili da je od svih pacijenata koji dođu oko 5 odsto hitno a 2,5 odsto urgentno. Ti urgentni se zbrinjavaju odmah bez ikakvog odlaganja - objašnjava Živadinović.

Direktor Infektivne klinike prof. dr Miodrag Vrbić rekao je da je smrt pacijentkinje nastupila usled respiratorne insufincijencije, odnosno jer je zbog gripa došlo do otkazivanja rada pluća. Pacijentkinja nije bila hronični bolesnik i grip je bio laboratorijski potvrđen. Prema rečima Vrbića, na Infektivnoj klinici nalazi se još sedam pacijenata obolelih od gripa AH1N1 koji su priključeni na mašine za disanje.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.