ŠARIĆ USKORO NA SLOBODI? Ponedeljak je DAN D za narko-bosa!
Ponedeljak je DAN D za narko-bosa!, Foto: Reuter/Stringer

apelacija odlučuje!

ŠARIĆ USKORO NA SLOBODI? Ponedeljak je DAN D za narko-bosa!

Odbrana Darka Šarića ove nedelje uložila je novu žalbu Apelacionom sudu

Objavljeno:

Advokati Darka Šarića, osuđenog narko-bosa, podneli su Apelacionom sudu žalbe, gde traže ukidanje pritvora Šariću do pravosnažnosti presude, te će već početkom naredne nedelje biti poznato hoće li se Pljevljak posle pet godina naći na slobodi.

Hoće li se narko-bos iz Pljevalja posle pet godina naći na slobodi dok čeka pravosnažnost presude kojom je osuđen na 15 godina robije, pitanje je koje se postavlja od 10. decembra, kada su branioci Šarića uložili žalbu na odluku o produženju pritvora.

Razmatranje žalbe okončalo se u poslednjoj nedelji 2018. godine, odlukom Apelacionog suda, koji je poništio rešenje Višeg suda. Pljevljak se tada nakratko našao u svojevrsnom pravnom međuprostoru - ni u pritvoru ni van njega.

Kako je obrazloženo u odluci o poništenju pritvora, pritvor je poništen jer nisu jasno navedeni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mera, odnosno Viši sud nije odgovorio na pitanje zašto se pritvor u zatvoru ne može zameniti nekom blažom merom (poput nanogice).

Takvo pitanje je opravdano: sudovi sve češće zaziru od automatskih produženja pritvora zbog odšteta koju okrivljeni traže nakon okončanja postupka, a posebno su skloni da zatvorske pritvore zamene nanogicama ili drugim merama (poput zabrane komuniciranja sa svedocima i slično).

Tužilaštvo za organizovani kriminal usprotivilo se bilo kojoj blažoj meri od pritvora, jer bi to podrazumevalo da se Šarić i ostali nadalje brane sa slobode. Zato je veće Višeg suda, u danu kada smo dočekivali 2019. godine, ponovo donelo rešenje kojim je Šariću i ostalima produžilo pritvor.

Međutim, kako piše "Blic", odbrana Darka Šarića ove nedelje uložila je novu žalbu Apelacionom sudu, koji bi trebalo da preseče i definitivno produži, ukine ili za nanogicu zameni pritvor Šariću.

S obzirom na to da se ovakve vrste predmeta rešavaju po hitnom postupku, sudbina Pljevljaka biće poznata kako već u ponedeljak, naglašava izvor "Blica" iz pravosuđa.

Inače, ovo nije prvi put da se lome koplja oko Šarićevog pritvora. U leto 2016. godine, kada je Apelacioni sud ukinuo presudu protiv narko-bosa, njegovi advokati Dejan Lazarević i Radoslav Baćević tada su najavljivali da će tražiti ukidanje pritvora Šariću ili njegovu zamenu za nanogicu. Ipak, u Apelacionom sudu su tada za "Blic" objasnili da je utvrđeno da postoji bojazan da će Šarić pobeći ako bude pušten da se brani sa slobode. Obrazloženje na kom se takva odluka bazirala govorilo je da postoji sumnja da je Šarić deo novca stečenog trgovinom kokainom sakrio, te da bi mu on mogao biti sredstvo pomoću kojeg bi pobegao iz zemlje.

Podsećamo, Darko Šarić je u pritvoru skoro pet godina. Prethodno je bio više od četiri godine u bekstvu, a predao se nadležnim organima u martu 2014. godine, kada je i pritvoren. Dvaput je donošena prvostepena presuda protiv njega i njegove grupe: najpre je osuđen na 20, a potom u decembru 2018. na 15 godina robije.

Nudio milionsko jemstvo

Poslednji put kada je pitanje ukidanja pritvora Šariću razmatrano, Pljevljak je bio spreman da za jemstvo ponudi višemilionsku sumu. To su u razgovoru za "Blic" potvrdili i njegovi advokati. Na pitanje odakle njihovom klijentu toliki novac, rekao je tada za "Blic" advokat Radoslav Baćević:

"Ima on imovinu koja nije oduzeta. Uostalom, tu je i rodbina, prijatelji koji bi mu mogli pomoći".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.