OD KNELETA I ARKANA, DO DUNJIĆA I MUTAVOG: U mafijaškim likvidacijama od 1991. godine UBIJENA 193 KRIMINALCA!
Foto: FACEBOOK/MATEJ BIMBO PETRUNIĆ, Dado Đilas, Privatna arhiva, Printscreen

krvavi balkan

OD KNELETA I ARKANA, DO DUNJIĆA I MUTAVOG: U mafijaškim likvidacijama od 1991. godine UBIJENA 193 KRIMINALCA!

Najveća ubistva mafije dogodila su se devedesetih godina, ali ni posle krvavi pir nije preterano jenjavao

Objavljeno: 08:31h

Stranice crne hronike već skoro 30 godina pune se gotovo svakodnevno vestima o mafijaškim obračunima.

Stiče se utisak da se vraća vreme 90- tih godina kada je svakog dana bilo nekog ubistva žestokih momaka beogradskog asfalta.

Počelo je tada, a da ne jenjava pokazuje istorijski presek bilansa mafijaških ubistava:

On pokazuje da su se u periodu od 1990. do 2000. godine dogodila čak 63 ubistva. U periodu od 2001. do 2004. godine desile su se 44 likvidacije, a od 2005. do 2008. godine 31 mafijaško ubistvo. U periodu od 2009. do 2011. dogodilo se osam ubistava, a poslednjih šest godina - tačnije od 2012. do 2018. godine čak 47 ubistvo.

Najveća ubistva mafije devedesetih godina, dogodila su se od 1991. godine zaključno s 2000. godinom:

- Branislav Matić Beli ubijen je 3. avgusta 1991. sa više od 17 hitaca iz automatskih pušaka ispred kuće, gde su ga sačekale ubice u maskirnim uniformama i ubili ga naočigled supruge i Giškine devojke.

Komandant Srpske garde Đorđe Božović Giška poginuo je 15. septembra 1991. kod Gospića. Pogođen je sa tri hica, a smrtonosni je bio hitac u leđa.

U apartmanu 331 hotela 'Hajat' u Novom Beogradu 28. oktobra 1992. godine ubijen je Aleksandar Knežević Knele (21) s tri hica u potiljak.

Usmrćen je pošto je potrbuške legao na pod apartmana.

Rade Ćaldović Ćenta i njegova prijateljica Maja Pavić, kuma Svetlane-Cece Ražnatović, ubijeni su 15. februara 1997. godine ispred Kluba književnika u Francuskoj ulici broj 7 u Beogradu.

Željko Ražnatović Arkan (48) ubijen je 15. januara 2000. godine u holu beogradskog hotela "Interkontinental".

Željko Ražnatović Arkan
Željko Ražnatović Arkan foto: Profimedia

Napadači su ga pogodili sa tri hica u glavu, a tada su ubijeni i njegov telohranitelj Milenko Mandić Manda (1956) i Dragan Garić (1953).

Brutalno se nastavilo i posle 2000. godine...

Od 2001. do 2004. još mnogo se krvi prolilo beogradskim asfaltom.

Šljukići su ubijeni 29. septembra 2002. godine iz kola u pokretu. Braća Šljukići ubijeni su istog dana oko 23.45 u Bulevaru Arsenija Čarnojevića kod zgrade 55.

Praćeni su danima, a onda surovo likvidirani.

S dva hica iz revolvera 20. marta 2002. ubijen je Branislav Lainović Dugi (45). Ubica mu je iz neposredne blizine pucao u slepoočnicu, a potom ga i overio.

Mile Luković (Kum) i Dušan Spasojević (Duća, Šiptar) - ubijeni su 27. marta 2003. godine oko 20.40 sati, dve nedelje posle ubistva premijera Zorana Đinđića.

foto: FACEBOOK / MATEJ BIMBO PETRUNIĆ

Period od 2005. do 2008. godine, takođe je bio "krvav period".

Dragoslava Strikovića, rodom iz Nikšića ubijen je 21. decembra 2005. godine. Ovo ubistvo bilo je misterija za operativce policije. Osim podatka da je ubijen metkom u leđa, najverovatnije iz snajpera, i obdukcionog nalaza istraga nije imala nikakvih podataka. Pozadina misterioznog ubistva koje se dogodilo ispred ulaza u Sportski centar "25. maj" na Dorćolu, inspektori SUP u Beogradu nisu mogli da utvrde, a kasno je bilo i da utvrde odakle je pucao snajperista.

Striković je bio poznat policiji. Družio se momcima na ivici zakona, a poslednje dve godine njegovog života njegovi prijatelji bili su na meti nepoznatih ubica. Bez obzira na to što je policija znala ko je on nikada protiv njega nisu uspeli da pribave dokaze. Znali su da se kreće među pripadnicima takozvanog crnogorskog klana.

Gordan Glišić ubijen je u obračunu sa policijom 6. 1. 2006. godine. Tri puta je bio osuđivan zbog krivičnih dela pljačke i teške krađe. A u ovoj pucnjavi teško je ranjen i policajac Vladan Karanfilovski.

Do sukoba mladića i policajaca došlo je 6. januara, oko 12 časova. Nešto ranije prijavljen je pokušaj pljačke "Banke intensa", u Ulici Marijane Gregoran. Policija je krenula u poteru za pljačkašima, a na uglu Stevana Hristića i Uralske, pripadnici Interventne ekipe primetili su dva mladića u trenerkama koji su odgovarali opisu, a sumnjivo su se ponašali. Kada su policajci krenuli ka njima da bi ih legitimisali i proverili, mladići su počeli da beže. Policajci su potrčali za njima, a tada se Glišić okrenuo, potegao pištolj i počeo da puca u pravcu policajaca. Usledila je žestoka pucnjava, po rečima stanara obližnjeg solitera ispaljeno je tridesetak hitaca. Karanfilovski je pogođen sa tri metka i on se srušio u Ulici Stevana Hristića. Policajci su pogodili Glišića, ali je on uspeo da otrči niz Uralsku, gde je ponovo pogođen. Glišić se tu srušio i izdahnuo, pored zida Više škole PTT-a.

Februara 2006. godine u obrenovačkom kafe-baru „Zez“ ubijen je Jovica Ćirić (48), zvani Joca Pedala, vlasnik kladionice „Taš“, da bi u jesen iste godine u atentatu stradali vlasnik lanca kladionica i kockarnica i direktor FK „Bežanija“ Goran Mijatović Mita i njegov telohranitelj Zoran Novaković.

Beživotno telo Dejana Janačkovića (40) iz Jagodine nađeno je 26.2.2006. godine u žbunju kod stadiona IMR u Rakovici. Policiji je bio poznat po krijumčarenju i prodaji droge.

2. oktobra 2006. godine Goran Mijatović Mita (37), vođa „bežanijskog klana", i Slavko Novković (30) izrešetani su iz automobila u pokretu dok su stajali ispred kafića na Bežanijskoj kosi.

foto: Printscreen/Facebook/ Legende devedesetih

24. oktobra 2007. Marko Filipović Taki (30), pripadnik „dorćolskog klana", umro je od povreda zadobijenih u eksploziji bombe podmetnute pod njegov „mercedes" u Ulici Pavla Papa.

foto: Printscreen/Youtube

19. maja 2007. Milovan Marković Kocka (29) ubijen je s više hitaca iz pištolja na parkingu u Ulici braće Jerković kod broja 117 na Voždovcu.

4. mart 2008. Dragan Milovanović (33), kojeg su pojedini mediji dovodili u vezu sa organizovanim kriminalom u Novom Beogradu, izrešetan je u sačekuši u Vrčinu.

23. maja 2008. godine Andrija Stanić (34) ubijen je na parkingu ispred jednog splava. Ubica ga je sačekao i dok je Stanić prilazio „mercedesu" izrešetao ga.

26. juna 2008. Dejan Kikinđanin (33), pripadnik „banjičke grupe", ubijen je sa sedam hitaca iz pištolja kada je izlazio iz kola ispred svog stana u Plitvičkoj ulici na Banjici.

27. juna 2008. Aleksandar Milošević (30), zvani Aca Kostur, kum Andrije Draškovića, vlasnik lanca kladionica i građevinske firme u Beogradu, ubijen je iz snajpera dok je izlazio iz automobila ispred svoje kuće na Čukarici.

foto: Printscreen/Youtube

19. avgust 2008. Uglješa Aranitović Ugo (42), kum Joce Amsterdama, izrešetan je rafalom iz „kalašnjikova", iz „audija" u pokretu dok je parkirao automobil u Lominoj ulici.

foto: Printscreen/Youtube

"Krvavi niz" nastavlja se i u periodu od 2009. do 2011. godine.

24. april 2009. Goran Marić (38) i Ilija Novović (34) su oteti, mučeni i likvidirani. Njihova ugljenisana tela pronađena su u zapaljenom džipu na njivi kod Dobanovaca.

8. oktobar 2009. Branislava Brana Šaranovića (66) izrešetala su dvojica maskiranih napadača iz „heklera" ispred zgrade na Dedinju u kojoj je imao stan.

foto: Printscreen/Youtube

7. oktobar 2011. Danilo Radonjić (61) i Dženan Ramović (31) ubijeni su dok su u automobilu „mercedes" stajali na semaforu u Ulici cara Dušana u Zemunu.

Brutalno je i poslednjih nekoliko godina na beogradskom asfaltu.

17. april 2012. u sačekuši u Novom Beogradu ubijen je Vujadin Pejanović (34), jedan od visoko pozicioniranih članova „Kekine grupe".

foto: Printscreen

Javnost je uzdrmala i vest da je vođa navijača Crvene zvezde iz grupe „Hijene" Velibor Dunjić (27) ubijen u blizini splava Džimi kod Ušća u maju mesecu 2014. godine.

Prema navodima optužnice Višeg tužilaštva u Beogradu, sa splava je izašao šef obezbeđenja Vladimir Đurović, navodno prišao kolima i kad je Dunjić spustio staklo, ispalio u njega sedam hitaca.

foto: Dado Đilas

Goran Radoman (37) važio je za jednog od vođa kotorskog kriminalnog klana, a bio je vrlo blizak Draganu Dudiću Fricu, poznatom u javnosti kao osoba bliska ljudima iz klana Darka Šarića. Ubijen je u februaru 2015. godine. Pre likvidacije navodno je bio je upozoren da će biti ubijen u osveti zbog krađe 300 kilograma kokaina u Španiji, vrednog 15 miliona evra.

Aleksandar Stanković (29), poznatiji kao Sale Mutavi i u javnosti predstavljen kao jedan od vođa navijača Partizana, ubijen je u oktobru 2016. godine u Beogradu. Do obračuna u kom je likvidiran došlo je zbog neraščišćenih kriminalnih računa, a spekulčisalo se i da je za egzekuciju Stankovića odgovorna “crnogorska mafija“.

foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/INSAJDER VIDEO

Luka Radulović (37), osuđivani diler kokaina i čovek koji je "bentlijem" presekao kolonu predsednika Vučića, ubijen je u aprilu ove godine u klubu ispod Brankovog mosta. Istraga ovog ubistva za sada ide u nekoliko pravaca, ali veruje se da je Radulović ubijen u obračunu za prevlast na narko-tržištu prestonice.

foto: Facebook

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.