TUŽILAŠTVO UPOZORAVA NA POSLEDICE! Suđenje Darku Šariću odloženo po 21. put!
Suđenje Darku Šariću odloženo po 21. put, Foto: Dado Đilas

PREVIŠE JE!

TUŽILAŠTVO UPOZORAVA NA POSLEDICE! Suđenje Darku Šariću odloženo po 21. put!

Suđenje Darku Šariću je već 21. put zaredom odloženo zbog odbrane za manje od godinu dana! Samo ove nedelje je već tri puta odlagano...

Objavljeno: 14:34h

Nadležni tužioci upozoravaju da je bliže da i sam Šarić bude privremeno pušten iz pritvora, jer je proteklih nekoliko godina svim optuženim njegovim saradnicima dozvoljeno da se brane sa slobode. Sredinom marta navršiće se četiri godine kako se Šarić predao. Tužilaštvo za organizovani kriminal i nadležni zamenik Saša Ivanić već su upozoravali da brojna odlaganja suđenja koje inicira odbrana imaju za cilj da se Šariću omogući izlazak na slobodu zbog dugotrajnosti postupka. Do predaje Šarića marta 2014. izgledalo je da će postupak biti okončan efikasno kao što je to urađeno u Urugvaju i Italiji, gde je 2012. osuđeno 10 pripadnika njegove grupe pred njihovim Specijalnim sudom za mafiju.

Šarićeva grupa je uhvaćena sa „rukom u medu“ kada je u akciji „Balkanski ratnik“ 14. oktobra 2009. zaplenjeno više od dve tone kokaina u urugvajskim vodama. Istraga se nastavila i prikupljeno je dokaza za 5,7 tona kokaina koliko se terete po optužnici. Suočeni sa dokazima, čak devet uhapšenih u Srbiji potpisalo je sporazum o priznanju krivice da su bili pripadnici Šarićeve grupe za trgovinu kokainom. Poslednji sporazum je od novembra 2012, a svi sada predstavljaju i dokaze. Po sporazumima su izrečene kazne od četiri do 12 godina zatvora i oduzeta im je imovina koju su stekli na nezakonit način.

Osuđena su i trojica svedoka saradnika koja su već tri puta detaljno svedočila protiv Šarića. Prvi put u istrazi, zatim na suđenju, pa opet na suđenju kada je to zahtevala odbrana Šarića. Ostajali su pri istim optužbama, pa je obavljeno i sudsko suočenje, gde su Šarića u lice optuživali. Svedok saradnik Nebojša Joksović, ne samo da je ponovio optužbe, nego je optužio Šarića da je odgovoran za brojne napade na njega, njegovu porodicu i imovinu, koji su usledili kada se odlučio da svedoči. Radojicu Joksovića, rođaka ovog svedoka saradnika, ubili su nepoznati napadači 3. jula 2012. podmetnuvši mu eksploziv ispod kola u Beogradu. Zoljom je gađana Joksovićeva štamparija, podmetnuta je bomba, maltretirana mu je supruga...

Za Šarića stvari kreću bolje nakon predaje. Dve nedelje kasnije biva smenjen Ivica Petrović, koji je kao pomoćnik šefa BIA bio zadužen za istragu protiv Šarića. Smene u BIA ubrzo prate čistka u MUP. Čak je smenjen i istražni sudija Dragan Lazarević koji je dao odobrenja da se presretne komunikacija između pripadnika grupe.

Šarić ipak 2015. biva prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora u Specijalnom sudu, ali tu presudu iz formalnih razloga poništava Apelacioni sud.

Od troje sudija Specijalnog suda koji su većinom glasova osudili Šarića, sada je ostao samo jedan. Sudiji Aleksandru Trešnjevu nije produžen mandat u Specijalnom sudu, pa će suđenje Šariću ponovo da krene iz početka, ali je to već tri puta odloženo zbog odbrane.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.