ZAVRŠENA OBDUKCIJA PORODILJE IZ VLASOTINCA KOJA JE PREMINULA U NIŠU: Evo šta je bio uzrok
Porodilja iz Vlasotinca, Foto: Printscreen/ Facebook

ZAVOD ZA SUDSKU MEDICINU

ZAVRŠENA OBDUKCIJA PORODILJE IZ VLASOTINCA KOJA JE PREMINULA U NIŠU: Evo šta je bio uzrok

Niški Univerzitetski klinički centar oglasio se saopštenjem odmah nakon smrti porodilje

Objavljeno: 19:51h

Smrt porodilje D.L. (31) iz Vlasotinca koja je 29. februara preminula u niškom Univerzitetskom kliničkom centru dan nakon što joj je u Opštoj bolnici u Leskovcu urađen carski rez, nastupila je usled disemenovane intravaskularne koagulacije - pokazala je obdukcija urađena u niškom Zavodu za sudsku medicinu.

Radi se o poremećaju hemostaze (proces koji štiti organizam od preteranog krvarenja) koji se ispoljava mnogobrojnim trombozama u malim krvnim sudovima a klinički se manifestuje kao teško, blago ili subkliničko krvarenje.

"Obdukcija je potvrdila ono na šta su lekari koji su lečili porodilju sumnjali, da se radi o disemenovanoj intravaskularnoj koagulaciji. To je redak poremećaj ali kada se razvije u tom stepenu, kao što je ovde slučaj, nema pomoći. Posledica DIK -a je potpuno trošenje faktora koagulacije neophodnih za zgrušavanje krvi a sledi krvarenje u svim organima. U konkretnom slučaju bilo je krvarenja i u vratu porodilje gde je bila ubodena radi davanja terapije, u materici i u području hirurškog reza. Krvarenje na tom mestu nije posledica lošeg ušivanja več tog poremećaja koji se razvio", navode sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Niški Univerzitetski klinički centar oglasio se saopštenjem odmah nakon smrti porodilje.

"Pacijentkinja D.L. je iz Opšte bolnice Leskovac primljena dana 28.02.2024. u 15.34 sati na Kliniku za ginekologiju nakon prethodno urađenog carskog reza u Opštoj bolnici u Leskovcu zbog sumnje na krvarenje u trbuhu. Pacijentkinja je na prijemu bila u izuzetno teškom opštem stanju. Nakon kliničkog i ultrazvučnog pregleda prebačena u jedinicu intenzivne nege Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Pristupljeno je laboratorijskoj obradi, reanimaciji i pripremi za hitan hirurški zahvat. Uprkos hitnoj operaciji i naporima dežurne ekipe ginekologa i anesteziolog, a pacijentkinja je egzitirala 29. februara u 6.50 sati", saopštila je ova zdravstvena ustanova.

Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu izrazio je veliko žaljenje zbog smrti mlade žene.

"Mi lekari smo uopšte osetljivi na trudnice i porodilje ali me je ovaj događaj potresao još više jer se radi o ćerki mog dobrog prijatelja koji je medicinski tehničar i radi u Vlasotincu. Radili smo zajedno u tamošnjem Domu zdravlja, devojku znam od detinjstva. Kako sam saznao od svojih saradnika, trudnoća je tekla uredno, urađen je carski rez i odjednom je krenulo jako krvarenje, dobila je krv i krvne derivate ali joj nije bilo bolje, krvna slika joj je i dalje padala. Odlučili smo da je uputimo u Niš gde je nažalost preminula. Kako sam čuo od niških lekara radi se o tzv. DIK - u, opštem krvarenju za koje se ne zna iz kojeg razlog nastupa",kazao je Dimitrijević.

Porodilja iz Vlasotinca
Porodilja iz Vlasotincafoto: Printscreen/ Facebook

Dodao je da mu je veoma teško ali da se radi o stanju koje je nepredvidivo i koje je i u svetu često.

"Formiraćemo komisiju da ispitaju sve otkako je primljena u našu ustanovu dok nije upućena u Niš. Kako su mi rekli moji ginekolozi, ništa u toj trudnoći nije bilo sporno, devojka je bila zdrava i prava. Porodila se carskim rezom, ujutro joj je krvna slika bila dobra ali su odjednom trombociti počeli da padaju, dobila je tromobocite ali se krvarenje nastavilo zbog čega smo je prebacili u Niš. Iz niške bolnice sam dobio poruku da joj je bolje, međutim ipak je preminula. Lekar sam 32 godine ali kad se ovakve stvari dese morate emotivno da reagujete ko god je u pitanju - rekao je direktor bolnice. Saopštio je da je formirana i komisija radi obavljanja unutrašnjeg nadzora. U leskovačkoj bolnici i u niškom Univerzitetskom kliničkom centru ovim povodom boravili su i inspektori Ministarstva zdravlja ali za sada nema informacija šta je spoljna kontrola pokazala", rekao je Dimitrijević-

Reagovao je i Zaštitnik građana koji je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada leskovačke bolnice i Ministarstva zdravlja. Od Opšte bolnice u Leskovcu zatražio je da mu u roku od najkasnije 15 dana ostavi informacije o sprovedenim merama i rezultatima unutrašnje provere kvaliteta rada u ovom slučaju. Od Ministarstva zdravlja zatražio je da mu u istom roku dostavi podatke o rezultatima nadzora koje je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja izvršila u Opštoj bolnici Leskovac, Univerzitetskom kliničkom centru Niš, kao i Domu zdravlja Vlasotince u kojem je vođena trudnoća pacijentkinje iz Vlasotinca. Zaštitnik građana od nadležnog ministarstva traži da mu dostavi i rezultate vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada u navedenim zdravstvenim ustanovama.

Preminula porodilja sahranjena je 2. marta na groblju u Vlasotincu. Iza sebe je ostavila supruga i sina.

Bonus video:

37:42

JEZIVO SVEDOČENJE JELENE IVKOVIĆ KOJA TVRDI DA SU JOJ UBILI DETE: Proživela akušersko nasilje, dete umrlo usled oštećenja mozga

(Espreso/ Telegraf.rs/ Dragana Kocić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.