DA LI ZNATE ŠTA SU "LIBANSKE KLOPKE"? Mogu da vas ODERU NOVČANO, a tek da vidite ko ih NAJČEŠĆE KORISTI
Bankomat, Foto: Profimedia

važno!

DA LI ZNATE ŠTA SU "LIBANSKE KLOPKE"? Mogu da vas ODERU NOVČANO, a tek da vidite ko ih NAJČEŠĆE KORISTI

"Libanske klopke" su u stvari pervare bazirane na uređajima koji imaju kameru i takozvani skimer

Objavljeno:

Da li ste čuli za "libanske klopke"? One su ponovo sve aktuelnije, a o tome svedoči i nedavno hapšenje Bugarskog državljanina u Nišu. Kod uhapšenog S. S. je u stanu koji je iznajmio pronađena oprema za krađu i falsifikovanje platnih kartica.

Policija je u vreme Božića, u sradnji sa bezbednisnim službama, slobode lišila mladića iz Bugarske (25) koji je na bankomat u Nišu montirao uređaje koji snimaju podatke sa kartica, što otvara mogućnost zloupotrebe, odnosno krađe novca sa kartica sa kojih su preuzeti podaci.

"Libanske klopke" najpopularnije su kod kriminalaca iz susedne Bugarske. Njihov modus operandi je da najpre uređaje montiraju na bankomate u pograničnim gradovima. Uređaji imaju kameru i takozvani skimer, odnosno memoriju u koju se skladište podaci sa kartica.

Bankomat
Bankomatfoto: Stefan Jokić

Uređaji se potom skidaju sa bankomata, a podaci sa kartica se koriste za protivpravno sticanje imovinske koristi, odnosno krađu novca sa računa.

Sličnih slučajeva nije bilo nekoliko godina, a pirotska policija je u brojnim akcijama uspešno razbila bande koje su se takvim aktivnostima bavile, pišu Pirotske vesti.

I same banke obraćaju pažnju na takozvane "vikend kriminalce", a proteklih godina je na graničnom prelazu Gradina bilo mnogo zaplena takvih uređaja, koji su posebno na radaru carinika i pograničnih policajaca.

"Libanske klopke" su u Srbiji prvi put zaplenjene pre oko 10 godina.

Bonus video:

06:51

OPREZ! Internet je prepun šema koje vrbuju ljude!

(Espreso/ Telegraf.rs/ E.H/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.