S PRVIM SNEGOM SU KRENULE STRAŠNE NESREĆE NA SRPSKIM PUTEVIMA: Okanović za Espreso NAGLASIO šta je NAJVEĆI PROBLEM
Damir Okanović, Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković

NIJE NAIVNO

S PRVIM SNEGOM SU KRENULE STRAŠNE NESREĆE NA SRPSKIM PUTEVIMA: Okanović za Espreso NAGLASIO šta je NAJVEĆI PROBLEM

U samo 24 sata od početka padavina dogodilo se preko 15 saobraćajnih nesreća

Objavljeno:

Prvi sneg zavejao je Srbiju u ponedeljak, drugog dana Božića, a odmah istog dana usledio je veliki broj saobraćajnih nezgoda što se nastavilo do danas. Neke od nezgoda završile su se, nažalost, sa fatalnim ishodom!

U samo 24 sata od početka padavina dogodilo se preko 15 saobraćajnih nesreća u kojima je troje ljudi stradalo, a preko deset je povređeno.

Drugog dana Božića u ranim jutarnjim časovima na Novom Beogradu poginuo je muškarac (46) koji je vozilom udario u stub i na mestu ostao mrtav. Potom je život izgubila žena koja je izgubila kontrolu nad vozilom kod Kisača i sletela sa puta. Radi se o Sanji P.K. (40) koja je majka troje dece. Zatim je na putu Negotin-Zaječar u sudaru dva vozila stradao vozač, dok je vozač drugog vozila zadobio teške telesne povrede.

Sneg, Fruška gora
foto: Kurir/D.Š.

Osim ovih fatalnih udesa na saobraćajnicama širom Srbije već treći dan dešavaju se lakše nezgode i lančani sudari zbog čega dolazi do zastoja na pojedinim deonicama.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju objašnjava za Espreso da je najčešći uzrok saobraćajnih nesreća zimi upravo poledica na kolovozu zbog koje vozači gube kontrolu nad vozilom.

Damir Okanović
Damir Okanović foto: Printscreen

"Upravljač puta ima zakonsku obavezu da spreči pojavu leda odnosno poledice na kolovozu, i odgovara pred zakonom ukoliko zbog leda ili poledice dođe do saobraćajne nezgode", kaže Okanović.

Naravno, ovo se odnosi za slučajeve kada je brzina prilagođena uslovima na putu što je vrlo važno kada je prisutna poledica. Sem toga, Okanović naglašava da vozači mogu da preduzmu određene mere kako bi smanjili rizik od nastanka nezgode usled nailaska na led ili poledicu.

Sneg
foto: Printscreen/Instagram/192

"To su pre svega upotreba propisane zimske opreme za vozilo, držanje dužeg odstojanja od vozila ispred, vožnja propisnom brzinom, upotreba sigurnosnog pojasa na svim sedištima i naravno upotreba sigurnosnog sedišta za malu decu", rekao je naš sagovornik.

Ovim putem apelujemo na vozače da pre nego što krenu na put očiste svoje vozilo od snega, prilagode brzinu uslovima na putu i otvore četvore oči. Takođe, pešaci treba da povećaju opreznost s obzirom na to da su pojedini delovi grada klizavi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video: TEŽAK UDES NA BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: U sudaru POGINUO motociklista, drugi povređen

00:02

TEŽAK UDES NA BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: U sudaru POGINUO motociklista, drugi povređen

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.