"SVEŠTENIK ODBIO NOVAC NA NJEGOVOJ SAHRANI": Dečak osumnjičen za ubistvo deke Todora POBEGAO, komšije u STRAHU
Dečak osumnjičen za ubistvo, Foto: 192 Printscreen

KRIMINAL U PORASTU

"SVEŠTENIK ODBIO NOVAC NA NJEGOVOJ SAHRANI": Dečak osumnjičen za ubistvo deke Todora POBEGAO, komšije u STRAHU

Na kući u centru Tovariševa kod Bačke Palanke, još stoji čitulja

Objavljeno:

Maloletni trinaestogodišnjak iz Novog Sada Z.N. ponovo je pobegao iz Centra za socijalni rad u Novom Sadu zajedno sa bratom koji je star 11 godina. Sumnjiči se za više od trideset pljački i nanošenje teških telesnih povreda. Todora Šunjku koji je tada imao 75 godina ovaj maloletnik napao je prošle godine.

Na kući u centru Tovariševa kod Bačke Palanke, još stoji čitulja. Tog 14. aprila Todor je izlazio iz prodavnice, a maloletnicu su ga susreli i zatražili od njega novac. Kada im je rekao da novca kod sebe nema, napali su ga i udarali kamenicama. Tri meseca lekari su se borili za njegov život, ali bezuspešno.

Svi meštani sa kojima smo razgovarili kažu da se radilo o izuzetnom čoveku, koji je najmanje zaslužio svirepi napad i surovu smrt.

Nikola Kalaba prijatelj pokojnog Todora kaže da mu posebno teško pada kada prođe pored Todorove kuće.

- Koliko je bio dobar čovek svedoči i činjenica da je sveštenik odbio novac na njegovoj sahrani. To je bio čovek za primer. On u životu mrava nije zgazio. Bio je duša od čoveka. Šokirao sam se kada sam čuo da je na tako svirep način okončao - kaže Kalaba.

Mnogi u Tovariševu tvrde da je kriminalitet u porastu. Pljačka se na sve strane, a počinioci su većinom krivično neodgovorni što znači da imaju manje od 14 godina.

Kluđerica, Ubistvo, Policija
foto: Petar Aleksić

Od sušenog mesa, pa sve do novca

Meštani kažu da strahuju za svoju bezbednost i da deluje kao da maloletnicima niko ništa ne može.

- Pljačka se sve od sušenog mesa do para, nema šta se ne krade, postalo je ozbiljno i napadaju nas sa različitih frontova i po kućama i po ulici - tvrde stanovnici Tovariševa.

- Kod moga brata su obili pušnicu - kaže jedna od starijih meštanki Tovariševa.

Kluđerica, Ubistvo, Policija
foto: Petar Aleksić

"Deca ne mogu da budu srećna ako su siromašna"

Krivično zakonodavstvo dolazi na kraju priče, upozorava dugogodišnji zaštitnik prava građana Vojvodine i profesor Pravnog fakulteta, Zoran Pavlović. Da bismo sprečili zločine koja su počinila deca moramo unaprediti mehanizam prevencije.

- Da li treba da budemo kao društvo odgovorniji prema deci koja imaju samo jednu obavezu da budu srećna? Ne mogu biti srećna ako su siromašna, ako su bez adekvatnog roditeljskog staranja i ako nemaju staratelje koji vrše svoju funkciju. Šta ćemo da uradimo u ovom konkretnom slučaju? Da li ćemo kažnjavati rodtelje koji su već lišeni roditeljskog prava? Ne možemo ići u apsurde, već moramo da vidimo koji je to deo mehanizma zatajio, ili nije imao odgovarajuće rešenje. I onda da što pre, već koliko sutra pristupimo ne samo analiziranju, već predlaganju odgovarajućih rešenja - naglašava Pavlović.

Mračna statistika u Srbiji pokazuje porast broja dece koja vrše najteža krivična dela.

Maloletni Z. N. iz Novog Sada trenutno je bekstvu.

Bonus video:

01:54

Pljačka motora u Mirijevu

(Espreso/ Blic/ Irena Simonović/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.