POVREĐENI RUDARI U RUDNIKU "SOKO" SASLUŠANI: Advokati očekuju optužnicu za tragičnu smrt 8 rudara
Rudnik Soko, Foto: Profimedia, jppeu.rs

POTRESNO

POVREĐENI RUDARI U RUDNIKU "SOKO" SASLUŠANI: Advokati očekuju optužnicu za tragičnu smrt 8 rudara

Članovi porodica nastradalih rudara, Stojanovićevo izlaganje na konferenciji za medije u aleksinačkom Domu kulture propratile su uzdasima i jecajima

Objavljeno:

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu danas je završeno prikupljenje dokaza u vezi rudarske nesreće koja se 1. aprila prošle godine dogodila u rudniku „Soko“ kod Sokobanje u kojoj je poginulo osam rudara, istakao je danas Bratislav Stojanović, advokat koji zastupa porodice nastradalih rudara.

Prema njegovim rečima, prikupljanje dokaza završeno je saslušanjem rudara koji je najteže povređen u rudarskoj nesreći i imao povrede opasne po život.

Saslušana su ukupno 24 rudara koji su bili svedoci nesreće, od njih 51 koliko ih se ukupno nalazilo u jami te noći. Rudar koji je danas saslušan, zbog curenja metana, bio je ostao bez vida i imao je teške povrede mozga zbog čega se ne seća samog događaja. Činjenica je da njega niko iz Javnog preduzeća „Resavica“ nije posetio, niti je dobio bilo kakvu pomoć rudnika u kome je radio. Pomogle su mu kolege koje su sakupile novčanu pomoć“, naglasio je Stojanović.

Rudnik Soko
foto: jppeu.rs, Printscreen/youtube/Al Jazeera Balkans

On je podsetio da je Osnovno javno tužilaštvo saslušalo povređene rudare nakon što je Više javno tužilaštvo u Nišu uvažilo njegov prigov na odbacivanje krivične prijave koju je podnelo Ministarstvo rudarstva i energetike protiv 14 odgovornih lica u JP „Resavica“ i firmama povezanim za tim preduzećem.

„Očekujem da bude podignuta opštužnica i predmet procesuiran krivičnom sudu. Postoje nesporne činjenice da je odgovornima bilo stalo samo da što više rude iskopaju, a ne i do ljudskih života. Zbog povećane koncentracije metana u jami u rudniku je uvedeno dežurstvo inženjera. Tokom treće smene kada se nesreća dogodila, trafo stanica i mašine su se četiri, do pet puta isključivale zbog povećane koncentracije metana. Dežurni inženjer Milan Savić nije reagova, nije naložio da se rudari evakuišu, a time bi im sasvim sigurno spasio živote“, istakao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, vrhunac svega bilo je to što je dežurni dispečer, nakon četvrtog ili petog isključenja trafo-stanice, zbog povećane koncentracije metana, naložio da se trafo-stanica i mašine manuelno uključe. Stojanović je rekao da postoji audio snimak koji potvrđuje da je naloženo manuelno uključivanje mašina.

Članovi porodica nastradalih rudara, Stojanovićevo izlaganje na konferenciji za medije u aleksinačkom Domu kulture propratile su uzdasima i jecajima.

1 / 5 Foto: Facebook

Anka Zlatković, majka rudara Darka koji je nastradao u nesreći, kazala je da se oseća kao da se u rudniku dogodilo maltene hladnokrvno ubistvo.

„Kada čujete ovo što je ispričao advokat, kada tako nešto čujete, to je katastrofa za roditelje. Nama kao roditeljima je mnogo teško, ali neka barem jednom izađe istina na videlo. Neka izađe pravda na videlo, mada mi nemamo ništa od toga, našeg sina ništa ne može da vrati“, kazala je Zlatković.

Dragoljub Zlatković, a otac poginulog Darka, je kazao da je u rudniku „Soko“ trajala „potera“ za što većim količinama uglja i u vreme dok je on radio kao rudar.

Supruga nastradalog Bojana Stajića, Dragana Jovanović izjavila je da ono što je advokat danas rekao, strašno i da potvrđuje njihove tvrdnje da je nesreća mogla da se spreči.

„Koliki je to nemar bio i kako je inženjer mogao da ne reaguje. Čemu ta njegova diploma, njegovo zvanje i znanje i zašto je to dozvolio. On se školovao za to. Zašto si doveo ljude do smrti, što ih nisi povukao gore, što nisi sprečio“, zapitala je Jovanović.

U tragičnoj nesreći koja se u rudniku „Soko“ dogodila 1. aprila 2022. u zoru zbog curenja metana poginuli su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

Bonus video: MORE, POSLALA BI IH S TIM KANDŽAMA OD NOKTIJU U RUDNIK Saška Karan nikad brutalnije oplela po srpskim starletama iz rijalitija

04:31

MORE, POSLALA BI IH S TIM KANDŽAMA OD NOKTIJU U RUDNIK Saška Karan nikad brutalnije oplela po srpskim starletama iz rijalitija

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.