I PEŠACI MOGU DA BUDU KRIVI KAD IH VOZILO UDARI NA PEŠAČKOM: Ovo obavezno moraju da urade pre PRELASKA ULICE
Pešački prelaz, Foto: Printscreen/Youtube/Radio televizija Kruševac

obratite pažnju

I PEŠACI MOGU DA BUDU KRIVI KAD IH VOZILO UDARI NA PEŠAČKOM: Ovo obavezno moraju da urade pre PRELASKA ULICE

Pojava pešaka može biti na takvoj razdaljini od vozila da ono ne može bezbedno da se zaustavi

Objavljeno:

Saobraćajne nezgode u kojima su žrtve pešaci na pešačkim prelazima postale su, kako se čini, sve učestalije. Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić objasnio je da je zakonodavac imao u vidu specifičnost pešačkog prelaza i da je zbog toga ta oblast posebno regulisana.

"Pešački prelazi su za razliku od ostalog dela kolovoza mesta gde pešaci mogu normalno da prelaze preko ulice iako se na njima odvija motorni saobraćaj", rekao je Vujanić. Istakao je da je pešak iako mu prelaz omogućava prelazak obavezan da proveri da li na ulici ima vozila pre nego što pređe ulicu.

"U zakonu je striktno propisano da pešak stupajući na pešački prelaz koji nije obezbeđen saobraćajcem ili semaforom mora pre stupanja da proveri da li bezbedno može da izvrši prelaženje. Ova norma je uvedena zato što on može da stupi na ulicu sa površine koja je zaklonjena kantama za otpad, drvećem i tako dalje tako da može predstavljati iznenađujući faktor za vozače.

Pojava pešaka može biti na takvoj razdaljini od vozila da ono ne može bezbedno da se zaustavi. Zbog toga postoji obaveza pešaka da on bez obzira što je to pešački prelaz mora da proveri da li bezbedno može izvršiti prelaz preko ulice", objasnio je Vujanić.

Bonus video: Saobraćajna nesreća u Raški

00:37

Saobraćajna nesreća u Raški

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.